Fotografija: Ostaci samostana Sv. Margarete u Bijeloj/ Foto: Zavičajni muzej Daruvar
Ostaci samostana Sv. Margarete u Bijeloj/ Foto: Zavičajni muzej Daruvar

Ugledni arheolog sutra u Daruvaru govori o važnosti samostana sv. Margarete u Bijeloj

Doznat ćemo sve o dvanaest godina arheoloških istraživanja na ovoj lokaciji. Lokalitet je smješten četiri kilometara od Sirača i kilometar od Bijele„Benediktinci u podnožju Papuka: samostan sv. Margarete u Bijeloj“ naziv je predavanja koje će se održati u petak, 22. 3. 2024., s početkom u 17:30 u Galeriji „Eva Fischer“ pri Zavičajnom muzeju Daruvar.

Tema predavanja su rezultati arheoloških istraživanja na samostanu sv. Margarete u Bijeloj od 2012. do danas koje će predstaviti dr. sc. Andrej Janeš, voditelj arheološkog istraživanja.

- Očekuje nas vrlo zanimljivo predavanje koje će nam održati dr. sc. Janeš. Doznat ćemo sve o dvanaest godina arheoloških istraživanja na ovoj lokaciji. Lokalitet je smješten četiri kilometara od Sirača i kilometar od Bijele, te se tamo provode opsežna istraživanja koja su iznjedrila i brojne pronalaske. Imamo dogovor i sa Hrvatskim restauratorskim zavodom o prezentaciji arheoloških otkrića ali važno je spomenuti da se na tom lokalitetu uz arheološka istraživanja paralelno provode i konzervatorski radovi - kazala nam je ravnateljica Zavičajnog muzeja Daruvar Marija Ivandekić. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!