Fotografija: Mladi IT-ejvci u poduzetničkom inkubatoru Lipik/Foto: Compas.hr
Galerija
Mladi IT-ejvci u poduzetničkom inkubatoru Lipik/Foto: Compas.hr

Ugledna njemačka softverska tvrtka pokrenula biznis u Lipiku

Tvrtke Libelle AG iz Stuttgarta u Lipiku je nedavno osnovala tvrtku kćer DataMir d.o.o. koja već zapošljava osmero ljudi, a glavna zadaća ove računalne tvrtke je proizvodnja softvera i pružanje IT uslugaProšlog je tjedna u Poduzetničkom inkubatoru u Lipiku održana konferencija za medije pod nazivom Lipički korak u nove tehnologije „Budućnost je ovdje“. Tom su prigodom lipički gradonačelnik Vinko Kasana i direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. Dejan Iličić javnosti predstavili Lipik kao prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se nalaziti centar za razvoj umjetne inteligencije, piše lipički Compas.hr.

Hans-Joachim Krüger i Johann Vranic, direktor tvrtke Libelle AG iz Stuttgarta, koja je u Lipiku nedavno osnovala tvrtku kćer DataMir/Foto: Compas.hr
Hans-Joachim Krüger i Johann Vranic, direktor tvrtke Libelle AG iz Stuttgarta, koja je u Lipiku nedavno osnovala tvrtku kćer DataMir/Foto: Compas.hr

Putem video veze na toj su konferenciji sudjelovali i Hans-Joachim Krüger te Johann Vranic, vlasnik, odnosno direktor tvrtke Libelle AG iz Stuttgarta, koja je u Lipiku nedavno osnovala tvrtku kćer DataMir  d.o.o. i koja već zapošljava osmero ljudi.

Ogromno iskustvo

Glavna zadaća ove računalne tvrtke je proizvodnja softvera i pružanje IT usluga, naglasili su njezini rukovodeći ljudi koji u ovom sektoru rade preko trideset godina, a samim time im ne nedostaje iskustva u međunarodnom poslovanju jer, kako je istaknuto, radili su po čitavom svijetu.

Osim što se bavi razvojem softver programa za vodeće svjetske tvrtke u IT sektoru, njihova tvrtka ima nekoliko sustava vlastitih patenata koji su specijalizirani kako bi upravljali informacijskim sustavima koji rade s programom SAP. Najveći cilj tih sustava je integracija svih sastavnica nekog poduzeća i pružanje prilagođenih rješenja. Ta rješenja pružaju praktičnost u proizvodnji, fluidnost u internoj komunikaciji i agilnost u rješavanju svakodnevnih upravljačkih problema.

Ljudski potencijali

Lipik i njegov Poduzetnički inkubator predstavnici ove njemačke tvrtke odabrali su iz više razloga. Jedan od njih su ljudski potencijali, odnosno dovoljan broj mladih i obrazovanih. Drugi razlog je infrastruktura, osobito Internet koji mora biti stabilan, brz i dostupan dvadeset i četiri sata dnevno.

Veronika Prhal, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i Dejan Iličić tijekom konferencije za medije u Poduzetničkom inkubatoru Lipik/Foto: Compas.hr
Veronika Prhal, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i Dejan Iličić tijekom konferencije za medije u Poduzetničkom inkubatoru Lipik/Foto: Compas.hr

U početku pregovora o dolasku poslovanja u Lipik, Internet je bio nešto sporiji, no gradonačelnik Lipika Vinko Kasana uvjerio ih je da će poraditi na tome i taj je problem ubrzo riješen, istaknuo je direktor Vranic.

Naime, početkom prosinca prošle godine u suradnji s Gradom Lipikom, tvrtka Pro-Ping Telekom je započela s izgradnjom svjetlovodne (optičke) mrežne infrastrukture na području Lipika, a početna točka je bila upravo poduzetnička zona.

Savršeni uvjeti

Zadovoljan uvjetima rada je i Valentino Getliher, jedan od osmorice zaposlenih. Taj mladi 24-godišnjak je završio računalstvo u Čakovcu, a svoje zaposlenje prije nepuna dva mjeseca pronašao je upravo u Lipiku, i to u novoizgrađenom Poduzetničkom inkubatoru.

24-godišnji Valentino Getliher završio je računalstvo u Čakovcu, a svoje zaposlenje prije nepuna dva mjeseca pronašao je upravo u Lipiku, i to u novoizgrađenom Poduzetničkom inkubatoru/Foto: Compas.hr
24-godišnji Valentino Getliher završio je računalstvo u Čakovcu, a svoje zaposlenje prije nepuna dva mjeseca pronašao je upravo u Lipiku, i to u novoizgrađenom Poduzetničkom inkubatoru/Foto: Compas.hr

- Imamo sve što nam je potrebno, a kad nam nešto zatreba, onda nam se to omogući. Tako da su uvjeti savršeni - poručuje ovaj mladi programer.

Lipički Poduzetnički inkubator vrijedan više od dvadeset milijuna kuna u potpunosti je zakupljen, a ispunjava sve uvjete. Već sad postoji lista čekanja poduzetnika koji žele ući u inkubator jer se nude velike pogodnosti pogotovo za poduzetnike početnike, moglo se doznati od Veronike Prhal, pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika.

Prijava za mlade programere

Predstavnici tvrtke DataMir d.o.o. su napomenuli da trenutno u lipičkom Poduzetničkom inkubatoru imaju osam zaposlenika (pet suradnika i tri studenta), međutim, nadaju se da će pronaći  visoko kvalificirane ljude u ovom kraju te kroz dvije do tri godine zaposliti dvadesetak mladih programera.

Stoga, kako je istaknuo direktor Johann Vranic, svi oni koji su zainteresirani postati mladi programeri, neka pošalju svoju prijavu, odnosno životopis na e-mail johann.vranic@libelle.com. Prijave je potrebno slati na engleskom jeziku, javlja Compas.hr.