Fotografija: Ponos Daruvara i Bjelovara/Foto: Privatni album
Galerija
Ponos Daruvara i Bjelovara/Foto: Privatni album

Učiteljice iz Daruvara i Bjelovara: "Najveća su nagrada sretni učenici, želimo da postanu dobri ljudi"

"Dobiveno priznanje mi je poticaj i motivacija za daljnji rad kao i za nove aktivnosti i projekte. Biti učitelj nije samo posao već i poziv u koji ulažemo mnogo rada, truda i ljubavi", kaže Biserka HrešićMinistarstvo znanosti i obrazovanja povodom obilježavanja Dan učitelja i ove je godine nagradilo 505 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika u Hrvatskoj. Najbolji nastavnici dobili su i novčanu nagradu i to u iznosu od 1.327 eura bruto.

Inače, nagrada najboljim odgojno-obrazovnim djelatnicima dodjeljuje se od 2019. godine i to svake godine na Dan učitelja. Bodovi su se mogli prikupiti u više kategorija –  za mentorstvo učenicima, za predavanja, radionice i edukacije, boduje se i rad u stručnim vijećima i udrugama, a bodove su zaradili i oni koji objavljuju stručne članke te su izrađivali nastavne materijale i obrazovne sadržaje.

Izvrstan kadar u BBŽ-u

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nagrađeno je čak 22 učitelja što je dokaz kako u ovoj županiji radi izvrstan kadar.

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ponos Bjelovarsko-bilogorske županije su: Danica Barišić, 1. osnovna škola Bjelovar, Zdenka Brebrić, 1. osnovna škola Bjelovar, Helena Gustović Ljubić, 1. osnovna škola Bjelovar, Nataša Ljubić Klemše, 1. osnovna škola Bjelovar, Nataša Brekalo, III. osnovna škola Bjelovar, Suzana Turković, III. osnovna škola Bjelovar, Melita Pek, Osnovna škola Rovišće, Dragica Budić, IV. osnovna škola Bjelovar, Biserka Hrešić, Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar, Nikolina Brajković Draguljić, Osnovna škola Čazma, Anita Mikulandra Osnovna škola Čazma, Valerija Turk-Presečki Medicinska škola Bjelovar, Dario Malogorski, Tehnička škola Bjelovar, Ornela Malogorski, Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, Ana Špoljar Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Vedrana Viljevac Barić Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Danijela Štefan, Ekonomska i turistička škola Daruvar, Romana Zelda, Ekonomska i turistička škola Daruvar, Irena Ivanović Srednja škola Čazma, Željka Dijanić, Srednja škola Čazma, Tanja Nađ, OŠ Ivanska, Ksenija Škorić, Ekonomska i turistička škola Daruvar, Alenka Njegovac, Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar. 

Nagrade kao poticaj

Koliko im nagrada znači i bi li ponovno izabrali isto zanimanje da mogu vratiti vrijeme unazad, upitali smo Biserku Hrešić i Kseniju Škorić iz Daruvara, te Ornelu Malogorski i iz Bjelovara.

Biserka Hrešić učiteljica je razredne nastave pune 22 godine. Trenutno radi u Gornjem Daruvru, odnosno u OŠ Vladimira Nazora Daruvar.

Biserka Hrešić/Foto: Facebook
Biserka Hrešić/Foto: Facebook

- Ovo je drugi put da sam nagrađena i jako sam sretna zbog toga. Ovdje sam radi svojih učenika te čestitam svim učiteljima njihov dan. Dobiveno priznanje mi je poticaj i motivacija za daljnji rad kao i za nove aktivnosti i projekte. Najveća nagrada su sretni učenici, a to je cilj učitelja – naučiti ih čitati, pisati, računati te ih pripremiti za život kako bi bili dobri ljudi. Biti učitelj nije samo posao već i poziv u koji ulažemo mnogo rada, truda i ljubavi. Zahvaljujem se svojim učenicima i svojim kolegama jer biti dio takvog tima je veliko priznanje, kazala je Hrešić dodavši da joj je danas, znatno lakše nego u početku karijere.

- Ponovno bih izabrala isto zanimanje. Jako sam sretna i zadovoljna, a svoj rad obogaćujem raznim aktivnostima zbog kojih sam i dobila nagradu. Bila sam mentor učenicima na međunarodnim smotrama, zatim, bila sam mentor učenicima na državnim natjecanjima, sudjelovanje na likovnim i literarnim natječajima, rad s darovitom djecom, predavanja na župnijskoj razini, sudjelovanje i doprinos na međunarodnim projektima, uređivanje školske mrežne stranice, školskog lista, razredne stranice i još puno toga, ističe Hrešić koja za sve pronađe vremena i volje.

Među nagrađenim daruvarskim učiteljima jest i Ksenija Škorić, nastavnica, profesorica strukovnih predmeta i savjetnica u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar.

Ksenija Škorić/Foto: Privatni album
Ksenija Škorić/Foto: Privatni album

- Ovo mi je treća nagrada. Nagrada mi puno znači zato što se puno toga promatra i boduje. Tu je sabran sav moj rad - od rada s učenicima u nastavi koji je vrednovan, pa sve do rada u izradi kurikuluma, rad na natjecnjima. Ove godine bilo je baš puno međunarodnih natjecanja. Moram pohvaliti posljednju genereaciju koja se puno angažirala jer da nije bilo njih i njihovog rada, ja ne bih dobila ovu nagadu sada, ponosna je Ksenija Škorić kojoj je također ova nagrada poticaj za budući rad. Budući da predaje predmete u turizmu, kreativnosti u radu nema kraja.

Stručni rad

Među nagrađenim bjelovarskim nastavnicima je i Helena Gustović Ljubić, nastavnica engleskog jezika iz I. osnovne škole Bjelovar.

Naime, Gustović Ljubić višestruko je nagrađivana nastavnica, a među laureatima za ovo priznanje našla se već četvrti put, točnije, za nagradu nije konkurirala jedino lani.

Helena Gustović Ljubić/ Foto: I. OŠ Bjelovar
Helena Gustović Ljubić/ Foto: I. OŠ Bjelovar

- Nadala sam se nagradi i drago mi je da sam ju dobila. Lani sam znala da nemam veliki broj bodova, pa se nisam niti prijavljivala. Budući da sam ovog puta radila puno Erasmus projekata, da su mi učenici bili na državnim natjecanjima te da sam organizirala događanja u školi i držala predavanja na državnoj raznini, odlučila sam se ponovno kandidirati ove godine. Međutim, naravno da je lijepo dobiti priznanje struke i da je to uvijek poticaj za daljnji rad, kao i činjenica da financijski dio ove nagrade nije zanemariv, moram naglasiti da mi je još bitnije imati pozitivne povratne informacije od samih učenika i njihovih roditelja, odnosno da su oni zadovoljni mojim radom, poručila je Helena Gustović Ljubić. 

Četvrti put nagradu Ministarstva obrazovanja dobila je i Ornela Malogorski, pedagoginja Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar.

Ornela Malogorski/Foto: Privatni album
Ornela Malogorski/Foto: Privatni album

- Mislim da u našim školama postoji jako puno ljudi koji jako puno rade, koji su također zaslužili tu nagradu. Nažalost, ne mogu je svi dobiti jer su kriteriji takvi kakvi jesu, a pored toga dosta njih niti ne konkurira. Riječ je o nagradi struke za stručni rad, doprinos obrazovanju te za dodatni rad uz redovni posao, stoga mi svakako puno znači biti među dobitnicima. Također, i s financijske strane je lijepo biti nagrađen, jer smo svi puno uložili u dodatne edukacije, materije, literaturu. U svakom slučaju nagrada obvezuje te je poticaj za dodatan rad, zaključila je Ornela Malogorski. 

Alenka Njegovac/Foto: Facebook
Alenka Njegovac/Foto: Facebook
Romana Zelda/Foto: Facebook
Romana Zelda/Foto: Facebook

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!