Fotografija: U Španjolskoj su boravili svi predstavnici partnera projekta/ Foto: Grad Daruvar

 
Galerija
U Španjolskoj su boravili svi predstavnici partnera projekta/ Foto: Grad Daruvar  

Učenici Tehničke škole Daruvar: "Sjenila na uličnoj rasvjeti smanjila bi raspršivanje svjetlosti"

Naše lampe već su usmjerene prema dolje, što u Španjolskoj nije slučaj, a spomenuta sjenila dodatno bi smanjila raspršivanje, kaže Tea Mik nakon sastanka koji je u sklopu projekta održan u ŠpanjolskojPredstavnice Grada Daruvara, Danica Cetin i Tea Mik te predstavnici Tehničke škole Daruvar Sanja Klubička i Krunoslav Kulhavi, prisustvovali su na drugom transnacionalnom sastanku u sklopu Erasmus+ Projekta "Turn off the lights, turn on the stars" koji je održan u gradu Figueresu u Španjolskoj.

Na sastanku su bili prisutni svi partneri na projektu i to tvrtka Lunar iz Hrvatske, škole iz Španjolske i Mađarske te parkovi tamnog neba iz Španjolske i Mađarske.

Sredina projekta

Prema riječima Tee Mik, na sastanku su prikazani dosadašnji rezultati projekta, prezentirana je VR aplikacija o noćnom nebu koja se razvija za potrebe projekta te su dogovoreni daljnji koraci u suradnji među partnerima.

- Projekt se nalazi na sredini realizacije. Profesori su do sada imali tri treninga na kojima su stekli znanja koja dalje prenose učenicima. Ovaj sastanak bio je svojevrsni rezime svega napravljenog, a ujedno je to bila prilika i za razmjenu iskustva. Također, prezentirana nam je konačna verzija VR aplikacije, s kojom su se svi složili, pojasnila je Tea Mik.

Daruvarčani u Španjolskoj/ Foto: Grad Daruvar
Daruvarčani u Španjolskoj/ Foto: Grad Daruvar

Dodala je i to da je riječi bilo i o načinu uvođenja teme svjetlosnog onečišćenja u školske kurikulume te kako nastaviti daljnju suradnju među partnerima.

Svjetlosno onečišćenje

- Svaka škola ponudila je sjajna rješenja. Primjerice, učenici daruvarske Tehničke škole predložili su postavljanje sjenila na uličnu rasvjetu, koja bi zaustavljala širenje svjetlosti prema horizontu. Ono što je također bitno za naglasiti, naše lampe već su usmjerene prema dolje, što u Španjolskoj nije slučaj, a spomenuta sjenila dodatno bi smanjila raspršivanje svjetlosti, opisala je Mik, dodavši da je u projekt uključeno 40-ak daruvarskih srednjoškolaca.

Po završetku školske godine, slijedi sastanak u Španjolskoj, Mađarskoj te završni u Daruvaru, budući da je Grad Daruvar nositelj projekta.

- Što se VR aplikacije tiče, svaka škola nabavila je 10 VR naočala te aplikaciju koriste u nastavi. Bilo bi sjajno kad bi slijedi mađarski primjer, jer su oni temu svjetlosnog onečišćenje implementirali u sve segmente, poput geografije ili fizike. Naime, ova vrsta onečišćenja nije samo problem u smislu da se ne vidi noćno nebo ili da pticama stvara problem pri orijentaciji, već utječe i na ljudski organizam, posebice kod žena i to na štitnjaču, zaključila je Tea Mik dodavši da će se u budućnosti više govoriti o tom problemu.