Fotografija: Učenici prvog razreda tehničke škole sade stabla u parku novoobnovljene zgrade Tehničke škole u Ulici Petra Zrinskoj u Daruvaru/Foto:Mojportal.hr
 
Galerija
Učenici prvog razreda tehničke škole sade stabla u parku novoobnovljene zgrade Tehničke škole u Ulici Petra Zrinskoj u Daruvaru/Foto:Mojportal.hr  

Učenici Tehničke škole Daruvar posadili pet sadnica crnog oraha

Udruga "Zasadi stablo, ne budi panj" i dalje nastavlja uspješnu kontinuiranu kampanju sadnje stabala u Republici Hrvatskoj u kojoj je do sada više od 23.000 ljudi diljem Hrvatske zasadilo više od 60.000 stabalaGrad Daruvar se zajedno s Tehničkom školom Daruvar uključio u Akciju „Zasadi stablo ne budi panj“.

Akcija se održala danas u 9 sati u parku novoobnovljene zgrade Tehničke škole Daruvar u Ulici Petra Zrinskog u Daruvaru.

Kontinuirana kampanja

Naime, udruga "Zasadi stablo, ne budi panj" i dalje nastavlja uspješnu kontinuiranu kampanju sadnje stabala u Republici Hrvatskoj u kojoj je do sada više od 23.000 ljudi diljem Hrvatske zasadilo više od 60.000 stabala. Tako se i Grad Daruvar priključio kampanji te je u suradnji s učenicima prvog razreda Tehničara za elektroniku, koji su predvođeni ravnateljicom Tehničke škole Daruvar, Sanjom Klubičkom, posadili pet sadnica crnog oraha.

Vrijedni učenici Tehničke škole Daruvar/Foto:Mojportal.hr
Vrijedni učenici Tehničke škole Daruvar/Foto:Mojportal.hr

- Na ovoj lokaciji trenutno se odvija energetska obnova Tehničke škole Daruvar. Jedna zgrada je obnovljena, samo je potrebno još njeno unutarnje uređenje, a druga zgrada je tek krenula sa energetskom obnovom te bi do ljeta trebale biti gotove obje zgrade, a od jeseni se planira krenuti s nastavom. Ovdje će boraviti pola učenika naše škole pa se planira i uređenje parka, a sada ćemo porezati višak grana na ostalim stablima kako bi krošnje crnog oraha mogle nesmetano rasti. Na ovom mjestu imaju dovoljno svjetla jer su okrenute na jug - rekla nam je ravnateljica Tehničke škole Daruvar, Sanja Klubička.

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček i njegova zamjenica Vanda Cegledi posadili su jedno stablo crnog oraha/Foto:Mojportal.hr
Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček i njegova zamjenica Vanda Cegledi posadili su jedno stablo crnog oraha/Foto:Mojportal.hr

Hrvatske šume, točnije Šumarija Daruvar, donirala je sadnice crnog oraha, a Grad Daruvar kao koordinator akcije osigurao je kolce i zaštitnu mrežu za sadnju.

Dugoročni plan

- Tehnička škola osigurala je prostor za sadnju i iskopala rupe - istaknuo je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček te dodao da je sadnja stabala dugoročni plan u nadi da će se stabla primiti te nesmetano razvijati i rasti.

Foto:Mojportal.hr
Foto:Mojportal.hr

U okviru današnje akcije koju podržavaju Hrvatske šume uz Grad Daruvar i Tehničku školu, odabrao se crni orah kao vrsta prigodna za ovakav teren.

Kvalitetan habitus

- To je vrsta koja potječe iz Amerike, jestivog je ploda te ima široku primjenu i u drvnoj industriji. Crni orah ima izuzetan i kvalitetan habitus te prekrasnu boju lišća - rekao je upravitelj Šumarije Daruvar, Darko Bakarić i dodao da se stablo crnog oraha inače povezuje s prošlošću, odnosno prvi su začeci stabala prisutni pojavom Jankovića u Daruvaru pa se može pretpostaviti da su stabla potomci obitelji Janković. Šumarija Daruvar na taj način održava povijesni kontinuitet.

Gradonačelnik Damir Lneniček, zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, ravnateljica Tehničke škole Daruvar Sanja Klubička i upravitelj Šumarije Daruvar, Darko BakarićFoto:Mojportal.hr
Gradonačelnik Damir Lneniček, zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, ravnateljica Tehničke škole Daruvar Sanja Klubička i upravitelj Šumarije Daruvar, Darko BakarićFoto:Mojportal.hr

Prema riječima Darka Bakarića, Šumarija Daruvar iznimno dobro surađuju s Gradom Daruvarom i Tehničkom školom Daruvar posebice na uređenju Rimske šume i perivoja grofa Jankovića. Također poziva sve zainteresirane da se 21. ožujka, povodom Svjetskog dana šuma odazovu Akciji pošumljavanja koju Hrvatske šume provode na inicijativu građanskih udruženja.

- Ovim putem pozivam sve zainteresirane da posjete stranicu Hrvatskih šuma i da se odazovu na Akciju pošumljavanja 12. i 13. ožujka - kaže Darko Bakarić.