Fotografija: Daruvarčani već tradicionalno briljiraju na ovom natjecanju/ Foto: Tehnička škola Daruvar
Galerija
Daruvarčani već tradicionalno briljiraju na ovom natjecanju/ Foto: Tehnička škola Daruvar

Učenici Tehničke škole Daruvar osvojili zlato i srebro na natjecanju iz robotike u češkom Plzňu

Hrvatska, pa dugo, dugo nitko, a onda ostatak svijeta. Taj komentar imali su brojni okupljeni nakon prezentacije radova naših učenika, ponosno će Sanja KlubičkaUčenici Tehničke škole Daruvar još jednom su potvrdili da su pravi maheri kada je robotika u pitanju. Naime, na netom završenom Međunarodnom natjecanje ROBO 2022, koje se od 28.2. do danas održavalo u češkom Plzňu, mladi Daruvarčani osvojili su prvo i drugo mjesto u ukupnoj konkurenciji.

Nagrade u rukama Daruvarčana/ Foto:Tehnička škola Daruvar
Nagrade u rukama Daruvarčana/ Foto:Tehnička škola Daruvar

Točnije, titulom prvaka okitili su se Matej Golub i Nikola Lončar, kojima je mentor bio Krunoslav Kulhavi, dok su drugo mjesto osvojili Mateo Finek i Luka Turi s mentorom Tomislavom Kralom.

Puno ispred svih

- Hrvatska, pa dugo, dugo nitko, a onda ostatak svijeta. Taj komentar imali su brojni okupljeni nakon prezentacije radova naših učenika, ponosno je kazala ravnateljica Tehničke škole Daruvar Sanja Klubička, a te riječi zapravo najbolje opisuju nastup mladih Daruvarčana. 

Prezentacija mladih Daruvarčana oduševila je sve/ Foto: Tehnička škola Daruvar
Prezentacija mladih Daruvarčana oduševila je sve/ Foto: Tehnička škola Daruvar

Inače, na natjecanju je sudjelovalo 14 timova iz Češke, Slovačke, Njemačke i Hrvatske, a boje naše zemlje branila su čak tri tima iz ove daruvarske škole.

To su: - Matej Golub i Nikola Lončar te mentor Krunoslav Kulhavi

           - Mateo Finek i Luka Turi te mentor Tomislav Kral

           - Josip-Benjamin Szabo i Marin Pontoni te mentor Alen Klubička.

Prema riječima ravnateljice, ovo natjecanje održava se već treću godinu za redom, a učenici Tehničke škole Daruvar prve godine osvojili su zlato, prošle godine srebro, a ove godine, da ponovimo, zauzeli su prve dvije pozicije. 

Višemjesečne pripreme

- Pripreme za natjecanje počinju nekoliko mjeseci ranije jer učenici imaju zadatak projektirati i dizajnirati robotsko vozilo, izraditi ga i programirati kako bi se moglo, upravljano kamerom, autonomno kretati po zadanoj stazi s preprekama, pojasnila je Klubička.

Daruvarčani u Češkoj/ Foto: Tehnička škola Daruvar
Daruvarčani u Češkoj/ Foto: Tehnička škola Daruvar

Samo natjecanje sastoji se od tri kategorije i to prezentacija projekta na engleskom jeziku, dizajn vozila i brzina vožnje, a pored ukupnog rezultata, Daruvarčani su briljirali i u svakoj kategoriji zasebno.

Naime u prezentaciji na engleskom jeziku Mateo Finek i Luka Turi osvojili su prvo mjesto, dok Josip-Benjamin Szabo i Marin Pontoni bili drugi. Što se najboljeg dizajna tiče, prvo mjesto pripalo je Mateu Fineku i Luka Turi, dok su drugoplasirani bili ukupni pobjednici Matej Golub i Nikola Lončar. Ovaj zlatni dvojac osvojio je i drugo mjesto u kategoriji najbrža vožnja. 

Učenici i njihovi mentori/ Foto: Tehnička škola Daruvar
Učenici i njihovi mentori/ Foto: Tehnička škola Daruvar

- Osim sjajnih nastupa, ovo natjecanje iskorišteno je i za stvaranje novih suradnji između škola, koji su rezultirali Erasmus projektima sa školama iz Slovačke i Češke, zaključila je ravnateljica Tehničke škole Daruvar Sanja Klubička te još jednom čestitala svojim učenicima i njihovim mentorima na sjajnim uspjesima.