Fotografija: Zahvaljujući projektu „Mali-veliki modro-zeleni“ rodilo se veliko prijateljstvo između učenika OŠ „Valentin Klarin“ iz općine Preko na otoku Ugljanu te učenika OŠ Ivanska/Foto: Alfa radio
Galerija
Zahvaljujući projektu „Mali-veliki modro-zeleni“ rodilo se veliko prijateljstvo između učenika OŠ „Valentin Klarin“ iz općine Preko na otoku Ugljanu te učenika OŠ Ivanska/Foto: Alfa radio

Učenici s Ugljana posjetili BBŽ: "Najviše mi se sviđa što ovdje ima tako puno zelenila"

Školarci su posjetili Daruvar, Kulturni centar Mato Lovrak u Velikom Grđevcu, Bjelovar, a bili su naravno i u općini Ivanska gdje su pojeli najbolji sladoled na svijetuU Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prošloga je tjedna realiziran drugi dio projekta „Veliki-mali modro-zeleni“, kojim Alfa radio i Jadrolinija spajaju učenike s hrvatskih otoka i kopna. U sklopu ove jedinstvene ekološko-medijske priče, djeca iz osnovnih škola uče o flori i fauni pojedinih dijelova Hrvatske, upozoravaju na važnost očuvanja okoliša te se medijski i novinarski opismenjavaju.

Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio

Ove školske godine iz projekta „Mali-veliki modro-zeleni“ rodilo se veliko prijateljstvo između učenika OŠ „Valentin Klarin“ iz općine Preko na otoku Ugljanu iz Zadarske županije te učenika OŠ Ivanska iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Nakon što su ivanački školarci prošle jeseni posjetili Ugljan na kojem su učili o macaklinu i smilju te važnosti zaštite mora, ovoga svibnja uzvratili su gostoprimstvo prijateljima s Ugljana.

Upoznali prirodne ljepote BBŽ

- Jedva smo čekali da se ponovno vidimo. Nakon druženja na Ugljanu početkom ove školske godine, ostali smo u kontaktu i odbrojavali smo dane do ponovnog susreta. Baš kao i na moru, i ovdje nam je bilo odlično i naučili smo puno toga novog – ispričala nam je Maja, učenica OŠ Ivanska.

A ovoga puta učenici su učili o dabru, simpatičnoj životinjici koja živi na rijekama kopnene Hrvatske, te o ginku bilobi, dugovječnom stablu iz vremena dinosaura. Stoga su učenici, među ostalim, posjetili Daruvar, i razgledali Adama, drugo najstarije stablo ginka u Europi.

Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio

Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio

Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio

Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio

Ondje su obišli i Zavičajni muzej, prošetali kroz Julijev park u kojem rastu brojne rijetke i posebne biljne vrste. Vremena za šetnju bilo je i u Kulturnom centru „Mato Lovrak“ u Velikom Grđevcu, i to po tamošnjoj Stazi prijatelja prirode.

Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio

Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio

Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio

Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio

K tome, u Velikom Grđevcu djeca su obišla i mlinarevu kuću, spomen-sobu Mate Lovraka te su posjetili Sajam kreativnosti koji je održan u sklopu tradicionalnih Lovrakovih dana kulture. Zanimljivo je bilo i u Bjelovaru, gdje su se sa znamenitostima upoznavali kroz potragu, vođeni mobilnom aplikacijom koju su osmislile profesorice bjelovarske Gimnazije Mihaela Kelava i Manuela Šimek Martinić.

Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio

Posjetili su i Bjelovarski robotički centar, a obišli su i općinu Ivanska gdje su kušali najbolji sladoled na svijetu te posjetili farmu krava.

Suradnja se nastavlja

- Sve su mi aktivnosti bile jako zanimljive, a najviše mi se svidjelo što ovdje ima tako puno zelenila. Ovo je bio moj prvi posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, no vjerujem da ću opet doći – ispričala nam je Gabrijela, učenica OŠ „Valentin Klarin“ iz Preka.

Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio

Zadovoljne što su imale priliku sudjelovati u projektu „Veliki-mali modro- zeleni“ bile su i mentorice učenika, Tanja Nađ iz Ivanske i Linda Kolega iz Preka.

-Naši domaćini su se potrudili da sva četiri dana koja smo proveli u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji budu ispunjena sadržajima, jako puno toga smo vidjeli i naučili. Bilo nam je prekrasno i voljeli bismo se ponovno vratiti pa već razrađujemo neke ideje i mogućnosti suradnje na novim projektima – kaže Linda Kolega. To nam je potvrdila i Tanja Nađ.

Podrška lokalne zajednice

- Kroz ovu su se priču rodila prava prijateljstva koja ćemo i dalje njegovati. Drago mi je što su djeca kroz projekt „Veliki-mali modro-zeleni“ imala priliku i medijski se opismenjavati i mislim da će svojim uracima koji su nastali na našim radionicama i aktivnostima pozitivno utjecati i na svoje vršnjake – smatra Nađ. U sklopu aktivnosti učenici su osmislili i edukativni spot, a o cijelom projektu snimljen je i film koji će uskoro biti predstavljen javnosti.

Foto: Alfa radio
Foto: Alfa radio

Cjelokupan projekt ne bi bilo moguće realizirati bez glavnog pokrovitelja, Jadrolinije, koja više od 70 godina sa svojom flotom čini liniju života sa našim otocima, i to svih 365 dana u godini. Projekt su podržale i Općina Ivanska i Općina Preko, Bjelovarsko-bilogorska županija, Vatrogasne zajednice općina Ivanska i Štefanje, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, Daruvarske toplice i Zavičajni muzej Daruvar, Bjelovarski robotički centar te Kulturni centar „Mato Lovrak“ iz Velikog Grđevca.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!