Fotografija: Cilj ove akcije bio je dodatno povećati interes učenika škole za knjige i čitanje /Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar
Galerija
Cilj ove akcije bio je dodatno povećati interes učenika škole za knjige i čitanje /Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar

Učenici OŠ V. Nazora Daruvar prodajom ukrasa zaradili 700 eura: "Kupili smo knjige za knjižnicu"

Osim što su za knjige sami zaradili, uz pomoć roditelja i djelatnika škole, učenici su sami birali nove knjige putem Kutije želja koja je postavljena u školskom predvorjuDaruvarska Osnovna škola Vladimira Nazora pohvalila se novitetima u školskoj knjižnici koji će, nadaju se, kod što više učenika razviti ljubav prema čitanju kao aktivnosti koju tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja usvajaju za cijeli život, uz svakodnevno demistificiranje predrasuda o čitanju kao napornoj, dosadnoj, nezanimljivoj ili pak nekorisnoj aktivnosti. 

Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar
Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar

Školska knjižničarka Irena Ivković izvijestila nas je tako kako su sami učenici odlučivali koje bi knjige htjeli vidjeti na policama svoje knjižnice. 

Posjećenost knjižnice porasla

- U holu škole postavili smo i kutiju želja u koju su učenici ubacivali vlastite želje i prijedloge o knjigama koje bi voljeli pročitati. Većina knjiga već je pristigla u knjižnicu i spremna je za posudbu, a jedan mali broj knjiga još uvijek s nestrpljenjem očekujemo. Veseli me što učenici naše škole sada imaju priliku u Školskoj knjižnici posuditi mnoštvo novih knjiga za slobodno čitanje koje od početka ovog polugodišta krase police obje knjižnice – i one u Gajevoj i one u Frankopanskoj. Dodatno me veseli to što je posjećenost knjižnice sada još više porasla i što učenici svakodnevno dolaze u knjižnicu pitati što je novo nabavljeno u knjižnici. Najveću radost pričinjavaju mi njihovi osmjesi oduševljenja kada na polici pronađu nove knjige, posude ih i nose kući na čitanje - kaže Ivković. 

Nove knjige u knjižnici OŠ Vladimir Nazor/ Foto: OŠ Vladimir Nazor
Nove knjige u knjižnici OŠ Vladimir Nazor/ Foto: OŠ Vladimir Nazor

Knjižnica je uputila i zahvalu svima koji su omogućili da nove knjige stignu u školu, od roditelja koji su davali svoj prilog do učenika koji su izrađivanjem i prodajom ukrasa zaradili za novosti u knjižničnom fondu. 

- Vrijedne ruke učenika i učitelja daruvarske Osnovne škole Vladimira Nazora tijekom prvog polugodišta ove školske godine složno su izrađivale božićne ukrase kako bi sve bilo spremno za školsku božićnu priredbu koja je održana u tjednu prije zimskih praznika u gradskoj kinodvorani. Učenici i učitelji izradili su mnoštvo prekrasnih ukrasa koje su u predblagdansko vrijeme prodavali u školi i gradskoj kinodvorani te na taj način prikupljali donacije za nabavu knjiga za slobodno čitanje - objašnjava Ivković.

Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar
Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar
Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar
Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar

Cilj akcije povećavanje interesa učenika

Prodajnom izložbom božićnih ukrasa prikupljeno je ukupno 703,69 eura čime smo izuzetno zadovoljni jer tim smo novcem uspjeli nabaviti zadovoljavajući broj svezaka knjiga koje će učenici svih naših škola (i matične i 6 područnih) moći posuđivati i čitati u slobodno vrijeme, dodaje. 

Cilj ove akcije bio je dodatno povećati interes učenika škole za knjige i čitanje omogućujući im posudbu i onih knjiga koje nisu u redovnom programu čitanja lektire.

Kao što navodi Nacionalna strategija poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine, čitanje treba osvijestiti kao sposobnost bez koje je danas nezamislivo živjeti jer čitanjem čovjek dolazi do svih izvora informacija i stječe nova znanja, a prvi doticaj s učenjem čitanja, uz onaj u obiteljskom domu i predškolskom obrazovanju, čovjek dobiva upravo u osnovnoj školi, u nastavi početnog čitanja i pisanja.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!