Fotografija: Gosti će u Bjelovaru boraviti tjedan dana/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Gosti će u Bjelovaru boraviti tjedan dana/ Foto: Grad Bjelovar

Učenici iz Njemačke, Latvije i Španjolske u Bjelovaru: "Jako smo lijepo ugošćeni, ovdje je divno"

Raduje me što ćemo svi zajedno učiti o novoj kulturi, ljudima, hrani, a naučit ćemo i nove riječi, poput "dobar dan, kaže Inken HoischenCijeli ovaj tjedan u Bjelovaru će boraviti 20 učenika iz Njemačke, Latvije i Španjolske, kao i šestero njihovih učitelja, zahvaljujući projektu Erasmus+ KA2. Riječ je o učenicima sedmih i osmih razreda, a njihovi domaćini u središtu Bjelovarsko-bilogorske županije su vršnjaci iz Prve osnovne škole Bjelovar.

Brojne radionice

- Ovo je naš šesti Erasmus+ projekt, tako da imamo bogato iskustvo. U ovih tjedan dana isplanirali smo različite poučne i zabavne aktivnosti vezane za ekologiju našim partnerima. Želja nam je utjecati na povećanje ekološke svijesti kod učenika te naše škole učiniti zelenijima. Sretna sam što se o ekologiji sve više govori, a upravo je to razlog zašto smo baš ekologiju izabrali kao temu našeg projekta. Što se tiče samih radionica, danas ćemo goste podučavati o našoj školi, državi, a sutra su na rasporedu ekološke radionice. Nadalje, u četvrtak ćemo svi zajedno posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera, a za kraj tjedna održat ćemo radionice u Agroturizmu "Na malenom brijegu", pored ostalog kazala je ravnateljica Prve osnovne škole Bjelovar Martina Supančić. 

Martina Supančić i gosti/ Foto: Grad Bjelovar
Martina Supančić i gosti/ Foto: Grad Bjelovar

Dodala je i to da su učenici iz Španjolske, Njemačke i Litve smješteni kod obitelji naših učenika, dok je učiteljima osiguran privatni smještaj. Također, pored planiranih aktivnosti, u popodnevnim satima imaju slobodno vrijeme za međusobna druženja.

- Do sada nisam bila u Hrvatskoj i zbilja sam sretna što sam danas ovdje. Raduje me što ćemo svi zajedno učiti o novoj kulturi, ljudima, hrani, a naučit ćemo i nove riječi, poput "dobar dan". Ovdje smo već drugi dan i jako smo lijepo ugošćeni i zbilja je divno biti ovdje. Najvažnije od svega je razgovor o našem projektu, jer imamo samo jednu zajedničku Zemlju i za nju moramo raditi zajedno, pored ostalog naglasila je Inken Hoischen, učiteljica iz Njemačke.

Inken Hoischen i Arige Angelina Volp/ Foto: Deni Marčinković
Inken Hoischen i Arige Angelina Volp/ Foto: Deni Marčinković

Zadovoljstvo dolaskom u Bjelovar iskazala je i njena sunarodnjakinja,15-godišnja Arife Angelina Volp. 

Jako nam je lijepo u Bjelovaru

- Nadam se da ćemo kroz projekt dobiti nove ideje koje ćemo ponijeti u naše škole. Također, ideje ćemo dobiti i od hrvatskih učenika što će proširiti naše poglede. Uoči dolaska nismo imali nekakvih očekivanja, ali do sada je sve nevjerojatno. Bjelovar je zbilja lijep grad, koliko smo do sada uspjeli vidjeti, zaključila je Arife Angelina Volp. 

Igor Brajdić upoznao je učenike s Bjelovarom/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić upoznao je učenike s Bjelovarom/ Foto: Deni Marčinković

Domaćin današnjeg susreta u Gradskoj upravi bio je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić, koji je pohvalio ovaj projekt, a potom je goste upoznao s Bjelovarom, jednim od najmlađih hrvatskih gradova. 

Učenici iz NJemačke, Španjolske i Litve/ Foto: Deni Marčinković
Učenici iz NJemačke, Španjolske i Litve/ Foto: Deni Marčinković