Fotografija: Ekipa iz Bjelovara družila se s Talijanima, Bugarima, Rumunjima i Poljacima/Foto: TUPŠ Bjelovar
Galerija
Ekipa iz Bjelovara družila se s Talijanima, Bugarima, Rumunjima i Poljacima/Foto: TUPŠ Bjelovar

Učenici iz Bjelovara posjetili jug Italije: "Vratili su se bogatiji za nova znanja i nove prijatelje"

Poseban doživljaj učenicima bilo je krstarenje brodom na temu Pogled na Taranto s mora, poručuju iz Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole BjelovarSredinom svibnja u Pulsanu, gradu na samom jugu Italije, održana je posljednja u nizu mobilnosti - razmjena učenika Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar u okviru Erasmus + projekta A sustainable table for multiculturalism and inclusion.

Sudionici razmjene bili su učenici Mihaela Zeljar, Sara Bedeković, Dorijan Kliček, Matko Kurešević, Marija Markovinović, Marija Štimec i Lucija Šobak te nastavnici Tomislav Đurđević, Gordana Batinović i Snježana Matić. Uz talijanske domaćine u razmjenu su bile uključene ekipe nastavnika i učenika iz Bugarske, Rumunjske, Poljske i Hrvatske.

Sweet happy hour

Neposredno nakon dolaska i tople dobrodošlice učenika i nastavnika škole I. P. S. S. E. O. A. Mediteraneo iz Pulsana, uz vodstvo talijanskih učenika, učenici i nastavnici razgledali su znamenitosti u središtu slikovitoga grad Taranta (koji je od samoga Pulsana udaljen oko 15 kilometara i u kojemu su bili smješteni). Nakon razgleda škole i kave dobrodošlice te zakuske, istoga su popodneva održane prezentacije učenika na temu Četiri sezonska menija u kojima je svaka zemlja sudionica predstavila tipična jela čija priprema uključuje svježe i zdrave namirnice karakteristične za pojedino godišnje doba. Kraj prvoga dana zasladio je Sweet happy hour tijekom kojega su kušali kolače i slatkiše koje su pripremili domaćini.

Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar

U utorak su posjetili i razgledali tipično apulijsko seosko imanje Masseria del Duca koje se bavi održivom proizvodnjom različitih zdravih namirnica: sira, jaja, maslinova ulja, voća… Ovdje su imali priliku vidjeti kako casaro (proizvođač sira) izrađuje Mozzarellu. Potom su i sami uspjeli izradili vlastiti mali sir, a nakon ukusnog ručka (koji je uključivao namirnice proizvedene na imanju) posjetili su mjesto Grottaglie poznato po izradi keramičkog posuđa i ukrasnih predmeta od keramike. Majstor Antonio pokazao im je kako se izrađuju zdjela i vrč, a potom su se i učenici mogli okušati u izradi keramičkih predmeta.

Krstarenje brodom

Za treći dan razmjene bile su predviđene tri radionice: priprema europskih jela tipičnih za svaku od zemalja sudionica, kupnja zdravih namirnica proizvedenih na seoskom gospodarstvu te izrada kreativne kuharice. Učenici i nastavnici bili su podijeljeni u tri skupine te su sudjelovali u radionicama sukladno svojim vještinama i interesima. Nakon ručka uslijedilo je slobodno poslijepodne tijekom kojega su se učenici međusobno družili, a nastavnici su razgledali dojmljivi srednjovjekovni dvorac Aragonese u Tarantu.

Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar

Prijepodne u četvrtak bilo je rezervirano za poseban doživljaj – krstarenje brodom na temu Pogled na Taranto s mora, a uživanje u brodskoj vožnji dvama morima na kojima se nalazi Taranto urodilo je mnoštvom zanimljivih fotografija.

Narodni plesovi zemalja

Poslije podne razgledali su plažu Lido Silvana- Gabbiano, a navečer je održan Green event, završna večera i zabava tijekom koje su ponovo imali priliku kušati ukusna jela pripremljena prema receptima svake od zemalja sudionica. Nakon večere, svaki je tim predstavio tipični narodni ples svoje zemlje, a kasnije su svi mogli uživati u zajedničkoj pjesmi i plesu.

Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar
Foto: TUPŠ Bjelovar

Posljednjega dana razmjene posjetili su hotel Cavalieri gdje su slušali predavanje stručnjaka o održivoj ekonomiji, a nakon toga učenici su uživali u vožnji brodom duž živopisne pješčane plaže Campomarino. Kasnije su svi zajedno prošetali ovim prekrasnim mjestom gdje smo mogli, također uz tumačenje stručnjaka, promatrati mnoge zanimljive biljke i ptice koje se ovdje nastanjuju.

I na kraju – emotivan rastanak od srdačnih domaćina i dragih prijatelja iz ostalih zemalja sudionica zaista dokazuje da je projekt Erasmus+ i ovoga puta u potpunosti postigao svoj cilj: obogatio je mlade ljude i njihove učitelje vrijednim znanjima i iskustvima te ih povezao trajnim prijateljstvom.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!