Fotografija: Radionice su bile jedan dio proslave Dana škole/Foto: Obrtnička škola Bjelovar
Galerija
Radionice su bile jedan dio proslave Dana škole/Foto: Obrtnička škola Bjelovar

Učenici i djelatnici bjelovarske Obrtničke škole proslavili rođendan, na fešti bili i OSIT-ovci

U srijedu u Obrtničkoj školi Bjelovar nije bilo redovne nastave. Ali učenici, nastavnici i gosti mogli su kroz igre, radionice, predavanja i sport toliko toga novoga naučiti. U školu su stigli i posebni gosti...BJELOVAR - Obrtnička škola Bjelovar proslavila je svoj dan u srijedu 11. svibnja 2022. aktivnostima za učenike i nastavnike. Taj dan nije bilo redovne nastave već su u prostorima škole i dvorane Sokolana bila organizirana različita predavanja i zabavne aktivnosti. Svaki je učenik bio prisutan na jednom predavanju i sudjelovao u jednoj aktivnosti, a nakon toga su učenici protiv nastavnika igrali nogomet na igralištu kod dvorane Sokolana.

Teme predavanja i aktivnosti

 • Crveni križ, predstavljanje rada
 • Češka obec Bjelovar, predstavljanje rada, Marija Ježek
 • Udruga OSIT, predstavljanje rada, Mario Blaha
 • Ekološka proizvodnja, Darija Marković
 • Zdravi životni stilovi, Nikolina Sudarević
 • Nove tehnologije za uzgoj batata, Sven Perec
 • Sportsko penjanje, Zvonimir Popović
 • Cenacolo, predstavljanje zajednice

Rođendan je obilovao aktivnostima/Foto: Obrtnička škola Bjelovar
Rođendan je obilovao aktivnostima/Foto: Obrtnička škola Bjelovar

Radionice, igraonice, sportske aktivnosti, kviz, izložba

 • Joga, Mandala joga studio, Martina Hautman Matijaš
 • Ekološka radionice, Kristina Vidak
 • Smoothie radionica, Mirna Marin
 • Radionica pečenja palačinki, Adela Sakradžija
 • Računalna igraonica, Siniša Grašar
 • Igraonica društvenih igara, Katarina Belančić Jurić
 • Ekološka adionica Od stare gume do taburea, Đurđa Valinčić i Dejan Ivković
 • Kviz iz književnosti, Đurđa Valinčić
 • Magic cards igraonica, Nikola Šoški
 • Sportske aktivnosti (povlačanje konopa, skakanje u vrećama, pikado, stolni tenis…), Tihomir Culjak
 • Radionica plakata, Marina Pogledić
 • Likovna izložba radova Stele Balenović, priredila Đurđa Valinčić
 • Radionica graviranja i 3D printanja, Branko Cvetković, Siniša Brkić, Danijel Horvat, Ivan Kožar, Ivan Novak

Radionice za učenike/Foto: Obrtnička škola Bjelovar
Radionice za učenike/Foto: Obrtnička škola Bjelovar

- Spektar tema o kojima su učenici mogli čuti i naučiti nešto novo, bio je širok, teme su bile zanimljive, aktualne i korisne, svatko si je mogao pronaći nešto što ga uistinu zanima. Dojmovi učenika i nastavnika nakon provedenih aktivnosti vrlo su pozitivni, svi su bili jako zadovoljni, učenici su aktivno sudjelovali i zabavili se. Nastavnici su podijelili znanja o svojim hobijima, onome čime se bave u slobodno vrijeme ili onome što vole, za što tijekom svakodnevne redovne nastave nemaju vremena. Svima je bilo lijepo i zabavno. Veselimo se sljedećem Danu škole, za koji vjerujemo da ćemo provesti još bolje, ljepše i zabavnije, poručuju iz škole.

Posebni gosti na rođendanskoj proslavi

Ono što još valja naglasiti je da su iz Obrtničke škole Bjelovar na svoj rođendan pozvali i članove Udruge OSIT Bjelovar.

- Osobno sam izuzetno ponosan i sretan što smo gostovali u Obrtničkoj školi, koja se nekada zvala Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje. Radost je još veća zbog toga što je ulogu domaćina imala moja profesorica Đurđica, iz Hrvatskog jezika. U školi su nas jako lijepo primili, a nakon tople dobrodošlice, bili smo u zbornici, te su nas tamo počastili kavom, kolačima i raznim slanim delicijama. Ispred 20-tak zainteresiranih učenika i djelatnika za ovu temu, održao sam prezentaciju o našoj Udruzi, tko smo, što smo, čime se bavimo, koje usluge pružamo.

Vrijedna ekipa/Foto: Obrtnička škola Bjelovar
Vrijedna ekipa/Foto: Obrtnička škola Bjelovar

Nakon prezentacije, održali smo zajedničku kreativnu radionicu s temom recikliranja stare odbačene automobilske gume. Od gume, koja je mogla završiti u nekom šumarku ili livadi i tamo trunuti godinama, izrađivali smo stolicu, tabure, za sjedenje. Svi smo sudjelovali, i baš nam je bilo super. Tabure još nije gotov, ali kad bude, učenici i profesori će nam ga dovesti u udrugu, a mi ćemo ih naravno počastiti, kazao je Mario Blaha, tajnik Udruge OSIT Bjelovar.

- Hvala Obrtničkoj školi na velikoj podršci našoj udruzi i našem radu, te veliko hvala na pozivu da predstavimo rad Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar i na taj način i mi damo svoj skromni doprinos obilježavanju njihvog velikog dana, Dana obrtničke škole.

Razvoj empatije i uvažavanja različitosti

Baš smo toplo bili dočekani, počašćeni i osjećali smo se kao kod kuće. A kako i nebi, jer ovo nam nije prvi put u ovoj školi, i sada je već to postala tradicija za koju se nadamo da će se nastaviti i u idućim generacijama srednjoškolaca, kazao je Blaha.

Sportske aktivnosti/Foto: Obrtnička škola Bjelovar
Sportske aktivnosti/Foto: Obrtnička škola Bjelovar

-Ova predavanja i upoznavanje srednjoškolaca s osobama s intelektualnim teškoćama, te njihovim mogućnostima, izuzetno su važna kao proces integracije u društvenu zajednicu te razvoj empatije i uvažavanja različitosti.

I ovo predavanje, jedna je od aktivnosti usmjerena na skretanje pažnje javnosti na osobe s intelektualnim teškoćama, često marginaliziranu skupinu, a u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji je 16. svibnja, kažu iz OSIT-a.