Fotografija: Foto: Facebook škole
Galerija
Foto: Facebook škole

Učenici Gimnazije, Medicinske, Komercijalne i Tehničke škole kolektivno darivali krv

Neki su otpali kao kandidati zbog nedovoljnog broja kilograma, trenutne šmrcavice ili zbog toga što su nedavno napravili piercing. No, kako kažu, za šest mjeseci ponovno će pokušatiBJELOVAR - Crveni križ Bjelovar završio je svibanjsku akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Kako kažu, ukupno su darivanju pristupila 302 darivatelja, a prikupljena je 251 doza krvi. Pritom je upisano 11 novih heroja.

- Posebno nas je razveselio posjet mladih srednjoškolaca; Komercijalne i trgovačke škole, Gimnazije i Tehničke škole koji su došli s velikom željom da postanu darivatelji. Učenici 4. a razreda Medicinske škole u sklopu predmeta Zdravstvena njega kirurških bolesnika, promatrali su rad djelatnika HZTM, razgovarali s njima i darivateljima, a neki su i sami postali darivatelji, kažu iz bjelovarskog Crvenog križa.

Foto: Facebook škole
Foto: Facebook škole

Predvođeni razrednikom

Među onima koji su kolektivno došli želeći postati darivatelji, su i učenici 4.b razreda bjelovarske Komercijalne i trgovačke škole.

- Od zadnje organizirane akcije dobrovoljnog davanja u našoj školi prošle su brojne godine, jer u doba korone nije bilo lako organizirati nešto takvo. Bez međusobnog dogovora među školama, Gimnazija je išla darivati krv u utorak, Medicinska škola u srijedu, a tucet hrabrih komercijalista otišao je u četvrtak. Vodio ih je razrednik 4.b razreda, Tomislav Cug, koji je također započeo karijeru darivatelja krvi u četvrtom razredu srednje škole, javljaju iz škole.

Komercijalisti su bili predvođeni razrednikom koji je također drivao krv/Foto: Facebook škole
Komercijalisti su bili predvođeni razrednikom koji je također drivao krv/Foto: Facebook škole
Komercijalisti/Foto: Facebook škole
Komercijalisti/Foto: Facebook škole

Kako kažu, dan je bio kišan, tmuran i prohladan, nimalo uobičajen za sredinu svibnja. No, darivatelji nimalo nalik danu, bezbrižni, vedri i veseli što će zaraditi slobodan dan od škole, skupili su se u dogovoreno vrijeme.

- Dogovor je bio da se nađemo u jedanaest sati, kada je darivanje započelo. Na ulazu nas je pozdravila predstavnica Crvenog križa, ukratko uputila učenike u to što je dobrovoljno davanje krvi, te koje su predispozicije da bi mogli postati darivatelj. Nakon toga svi su popunili obvezni upitnik u kojem se odgovara na pitanja o općem zdravstvenom stanju, korištenim lijekovima, operacijama, bolestima u obitelji i sve one stvari koje je potrebno zadovoljiti da bi se utvrdilo da je darovana krv zdrava i sigurna da upotrebu. Time su ispunjeni preduvjeti za kratki pregled u kojem se kontorlira količina željeza u krvi, mjeri tlak i prolazi kratka anketa liječnice kako bi ustanovilo je li pristupnik povoljan kandidat za darivatelja, pojašnjavaju iz škole.

Vraćaju se za 6 mjeseci

Nažalost, nisu svi mogli darivati krv.

- Neki su otpali kao kandidati zbog nedovoljnog broja kilograma, neki zbog trenutne šmrcavice, a neki čak i zbog toga što su nedavno napravili piercing. No, dobra je vijest da nitko nije trajno odbijen, već će nakon pola godine ponovo moći doći u Crveni križ i ponoviti pregled. Do tada se samo trebaju čuvati bakterija, piercinga i ne brinuti kako će izgledati na plaži.

Ispunjavanje upitnika/Foto: Facebook škole
Ispunjavanje upitnika/Foto: Facebook škole

Nadam se da će se sjetiti ponovo otići, jer krv doista znači život i ne može se nadomjestiti ničime. A ako vide da od 13 dragovoljaca većina ne smije dati krv, onda mogu zaključiti koliko je dragocijena krv i koliko je teško doći do nje kada je potrebna. A darovanu krv organizam će vrlo brzo nadomjestiti novom, svježe proizvedenom. Nemojte nam samo vjerovati na riječ, probajte i vi sami i utvrdite da to doista je tako. Kako je Buddha rekao: “Tisuću svijeća može upaliti samo jedna svijeća, a vijek te svijeće time neće biti skraćen. Sreća se nikad ne umanjuje dijeljenjem”, poručuju bjelovarski komercijalisti.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!