Fotografija: Učenici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar/ Foto: KTŠ Bjelovar
Galerija
Učenici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar/ Foto: KTŠ Bjelovar

Učenici bjelovarske Komercijalne i trgovačke škole rekli glasno NE nasilju među vršnjacima

Posebno su se istaknuli 1. a i 1. b razreda s profesoricama Mihaelom Polančec i Spomenkom Bohaček u izradi plakata koji jasno ukazuju na štetne posljedice nasiljaDanas se obilježava Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat i kao Dan ružičastih majica. 

Nasilje među vršnjacima sve je izraženiji problem, a osim onog tjelesnog nasilja sve je prisutnije i zlostavljanje putem interneta za koje stručnjaci govore kako često za osobom ostavlja puno veće i dugotrajnije posljedice nego "samo" fizičko. 

Ovaj dan obilježila je u srijedu i Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar.

Otvoreno razgovarali

Učenici i profesori Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar zajedno su se angažirali u aktivnostima koje imaju za cilj podizanje svijesti o štetnosti nasilja među vršnjacima te promicanje pozitivnih vrijednosti međusobnog poštovanja i suradnje.

Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar poručila je što misli o vršnjačkom nasilju/ Foto: KTŠ BJelovar
Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar poručila je što misli o vršnjačkom nasilju/ Foto: KTŠ BJelovar
Učenici su se potrudili oko izrade plakata i majica/ Foto: KTŠ BJelovar
Učenici su se potrudili oko izrade plakata i majica/ Foto: KTŠ BJelovar

-  Cijele godine, a posebno tijekom prošlog tjedna, kroz niz raznovrsnih aktivnosti, učenici su imali priliku otvoreno razgovarati o problemu vršnjačkog nasilja, izražavati svoja iskustva i osjećaje te aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnog okruženja u školi. U sklopu radionica, učenici su pisali poruke potpore i ohrabrenja jedni drugima, naglašavajući važnost empatije i razumijevanja.

Posebno su se istaknuli 1. a i 1. b razreda s profesoricama Mihaelom Polančec i Spomenkom Bohaček u izradi plakata koji jasno ukazuju na štetne posljedice nasilja te promoviraju poruke mira i tolerancije. Učenici 3. b razreda s pedagoginjom Ornelom Malogorski u izradili veliku ružičastu majicu koja je stavljena na pročelje škole i veliki natpis u hodniku škole sa snažnom porukom protiv nasilja. I drugi učenici i djelatnici škole pomogli su u realizaciji ovoga dana - kaže školska pedagoginja i stručna savjetnica Ornela Malogorski. 

Profesori Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar/ Foto: KTŠ BJelovar
Profesori Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar/ Foto: KTŠ BJelovar
Poruke protiv nasilja bile su izložene/ Foto: KTŠ BJelovar
Poruke protiv nasilja bile su izložene/ Foto: KTŠ BJelovar

Ovaj Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja nije bio samo jednodnevni događaj, dodaje, već kontinuirani rad na promicanju mirnog i uključivog okruženja u školi. Učenici su izrazili želju za nastavkom aktivnosti i suradnjom kako bi zajedno radili na suzbijanju nasilja i stvaranju sigurnog prostora za sve.

Zajedno možemo napraviti razliku

- Na kraju dana, poruka koja je odjekivala u školskim hodnicima bila je jasna - zajedno možemo napraviti razliku u borbi protiv vršnjačkog nasilja - poručila je Malogorski. Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u veljači. Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja Hrvatski sabor donio je u veljači 2017. godine.

Ružičasta majica simbol je borbe protiv vršnjačkog nasilja/ Foto: KTŠ BJelovar
Ružičasta majica simbol je borbe protiv vršnjačkog nasilja/ Foto: KTŠ BJelovar

Ružičaste majice kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja odabrane su nakon slučaja vršnjačkog nasilja nad srednjoškolcem u kanadskom gradu Berwicku 2007. godine kojega su učenici maltretirali zbog ružičaste majice odjevene u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke.

U znak protesta protiv tog slučaja nasilja, dječakovi prijatelji odjenuli su ružičaste majice i pokrenuli lavinu događaja koji su rezultirali obilježavanjem Dana ružičastih majica diljem svijeta, a sve s ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja u svim oblicima.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!