Fotografija: Foto: Učenice su ugodno iznenadila Sonija/Foto: FB Soni Vinković
Galerija
Foto: Učenice su ugodno iznenadila Sonija/Foto: FB Soni Vinković

Učenice ganule profesora: "Pravog učitelja teško je naći, lako zavoljeti i nemoguće zaboraviti"

Hana Gazibara i Sara Frelih koje su na kraju završnog, šestog razreda osnovne glazbene škole, priredile pravo iznenađenje svom profesoru klarineta Soniju Vinkoviću



Daruvarska Glazbena škola Brune Bjelinskog oprašta se od još jedne generacije učenika. Među školarcima koji ovih dana završavaju glazbeno obrazovanje su i učenice Hana Gazibara i Sara Frelih koje su na kraju završnog, šestog razreda osnovne glazbene škole, priredile pravo iznenađenje svom profesoru klarineta Soniju Vinkoviću. Na posljednjem satu uručile su mu dar – šalicu s natpisom „Pravog učitelja teško je naći, lako zavoljeti i nemoguće zaboraviti!“

Poseban dar/Foto: FB Soni Vinković
Poseban dar/Foto: FB Soni Vinković

No, još više od šalice, profesora Vinkovića ganulo je pismo koje su Hana i Sara priložile daru.

Neizlječivi ljeningitis

- Kroz šest godina provedenih s Vama, bilo nam je lijepo, možda ne baš uvijek. Želimo Vam zahvaliti što ste nas trpjeli, naše smijanje, naš „ljeningitis“ kojem na žalost nema lijeka, naše nevježbanje, ispitivanje solfeggia kad bi bubnule takve odgovore da biste se pravili da ništa niste čuli. Nema riječi kojima bismo Vam zahvalile na svemu – napisale su, među ostalim Hana i Sara.

I dirnule svoga profesora u srce.

U pismu su se učenice prisjetile školovanja/Foto: FB Soni Vinković
U pismu su se učenice prisjetile školovanja/Foto: FB Soni Vinković

- Radim u školi 25 godina i ovo se ne događa tako često. Posljednji put sam ovako nešto doživio prije 15-ak godina, od učenice koja je tri godine plakala i govorila kako se želi ispisati iz Glazbene. Na kraju školovanja mi je napisala pismo na tri stranice u kojem je priznala kako je samo glumila da plače i kako joj je bilo lijepo. Doduše, danas se ne bavi glazbom, zubarka je. Sve u svemu, škola je vrlo živopisno mjesto – kaže prof. Vinković.

Geste poput ove na koju su se odlučile njegove učenice su nešto što nastavnici pamte cijeli život, otkriva naš sugovornik.

Biti čovjek

- To je nešto što te podigne, zbog čega lakše ideš dalje. Ja se zaista trudim svakom svom učeniku prići kao odraslom čovjeku, popričati s njim i o nekim drugim stvarima, osim o glazbi. Toga danas u našem školskom sustavu nedostaje, djeci se stalno nameće novo gradivo, a sve manje se bavimo njihovim potrebama i problemima – smatra prof. Vinković.

Daruvarski profesor Soni Vinković/Foto: FB Soni Vinković
Daruvarski profesor Soni Vinković/Foto: FB Soni Vinković

Važno je, dodaje, u svakoj životnoj situaciji biti – čovjek. Situacije poput ove koju je sa svojim učenicama doživio neki dan, dokaz su da se to itekako isplati. Jer, njegovi đaci pamtit će ga upravo po tome, što potvrđuju i završne riječi iz Haninog i Sarinog pisma.

- Zauvijek ćemo Vas pamtiti kao veseljaka, pozitivca, šaljivdžiju i, kako bi Vi rekli, našeg starog profesora klarineta – napisale su djevojke.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!