Fotografija: 
Dječak je bio hiperaktivno dijete i pod posebnim nadzorom škole, tvrde roditelji/Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix (Ilustracija)
Dječak je bio hiperaktivno dijete i pod posebnim nadzorom škole, tvrde roditelji/Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix (Ilustracija)

Učenica (9) teško ozlijeđena na tjelesnom. Škola s bjelovarskog područja mora joj platiti 18.000 eura

Sud je zaključio kako je škola odgovorna za ozljedu. Morali su paziti na djecu i ne dopustiti im da budu na tribini za vrijeme školskog sata tjelesnogUčenica s područja Križevaca, tada u dobi od 9 godina, ozlijedila se u osnovnoj školi na bjelovarskom području, i to kada ju je dječak iz razreda gurnuo s tribine, uslijed čega je pala i zadobila teške ozljede. Dječak je bio hiperaktivno dijete i pod posebnim nadzorom škole, tvrde roditelji, piše Danica.

Prema nalazu sudsko-medicinskog vještaka, djevojčica je u padu s tribine “zadobila prijelom desne palčane kosti i desne lakatne kosti, a što predstavlja tešku tjelesnu ozljedu, pri čemu su operativno liječeni epifizioliza i subkapitalni prijelom glavice desne palčane kosti”.

Vještak zaključuje kako je nakon provedenog liječenja kod djevojčice zaostalo trajno smanjenje životnih aktivnosti od 5 posto, zbog zaostale kontrakture – smanjene pokretljivosti desnog lakta lakog stupnja.

Nisu osigurani

“Morat će zbog toga ulagati pojačane napore pri svim aktivnostima koje iziskuju uporabu desne ruke, pogotovo jer je dešnjakinja”, naglašava liječnik.

Škola se branila da je nejasno kako je došlo do ozljede učenice, odnosno je li sama kriva za pad, te ističe da se sve događalo nakon što je završio sat tjelesnog. No, dječak je priznao kako je kolegicu iz razreda nehotice gurnuo s tribine dok su silazili.

Sud je učenici dao za pravo te zaključio kako je škola odgovorna za ozljedu. Morali su paziti na djecu i ne dopustiti im da budu na tribini za vrijeme školskog sata tjelesnog. Kako škola nije imala sklopljen ugovor s osiguravateljskom tvrtkom, morat će sama platiti odštetu.

Učenici je dosuđena odšteta od 11.500 eura plus kamate te oko 6700 eura ukupnih troškova postupka. Presuda je nepravomoćna i škola se na nju može žaliti, piše Danica.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!