Fotografija: Pročelnik Dražen Juranić (lijevo) i načelnik Marko Kutanjac oekuju prolazak na Mjeri 7.4.1./Foto: Martina Čapo
Galerija
Pročelnik Dražen Juranić (lijevo) i načelnik Marko Kutanjac oekuju prolazak na Mjeri 7.4.1./Foto: Martina Čapo

U Velikom Trojstvu stari društveni dom namjeravaju pretvoriti u moderni kulturni centar

"Ispunjavamo maksimalan broj bodova, a ako prođemo, onda će financiranje biti stopostotno i tome se nadamo. Rezultate očekujemo kroz tri do šest mjeseci", ističe pročelnik JuranićVELIKO TROJSTVO – Budući da Veliko Trojstvo ima sve više mladih obitelji, djece, a samim time i društvenih događanja, posljednjih godina ponestaje im prostora kako bi provodili brojne priredbe, manifestacije, zgode i ostale društvene aktivnosti. Stoga ne čudi kako se već duže vrijeme spominje preinaka starog i pomalo derutnog društvenog doma koji se nalazi u središt naselja Veliko Trojstvo u moderni kulturni centar.

Sentimentalna vrijednost

-To je najstarija zgrada u Velikom Trojstvu i nalazi se odmah uz školu i vrtić. No, potrebna joj je sveobuhvatna obnova. Iako je stara, riječ je o zgradi koja je kvalitetno građena i statički je uredna. Zanimljivo je i to što je se sjećaju i naši najstariji mještani te ih podsjeća na njihovo djetinjstvo. Iz tog razloga ju je šteta srušiti ili ne obnoviti – kazao je općinski pročelnik Dražen Juranić dodavši kako će nakon obnove zgrada imati višestruku namjenu. Koristit će ju mještani, školarci i vrtićarci.

Stari društveni dom fotografiran od strane vrtića i škole/Foto: Martina Čapo
Stari društveni dom fotografiran od strane vrtića i škole/Foto: Martina Čapo

-Dobit ćemo suvremen kulturni dom s uređenom salom koja je inače i sada akustična, naravno opremit ćemo ju pozornicom, adekvatnom rasvjetom i ostalim tehničkim detaljima i služit će za sve manje priredbe do stotinu osoba. Idealna će biti za folkloraše, vrtićarce i školarce, udruge, tamburaše… Prilagodit ćemo sanitarne čvorove, izgraditi novi sanitarni čvor za invalide, a na katu će biti i tri multifunkcionalne dvorane različitih veličina za sastanke, te uredski prostori za udruge koji će se moći koristiti tokom cijele godine – pojasnio je Juranić i dodao kako je projekt težak 7,1 milijun kuna.

Zadvoljili sve uvjete

Obnovu kulturnog centra Općina Veliko Trojstvo prijavila je na Mjeru 7.4.1. koja je bila otvorena do 30. rujna, a ono što znaju jest da je projekt kvalitetno izgrađen. Ujedno je „zelen“ jer su zadovoljili sve uvjete koji se odnose primjerice na solarno grijanje sanitarne vode te grijanju ostatka zgrade na pelete.

-Mi u ovome trenutku ispunjavamo maksimalan broj bodova, no svjesni smo da nema previše sredstava u državi. Ako prođemo, onda će financiranje biti stopostotno, i tome se nadamo. Rezultate očekujemo kroz tri do šest mjeseci, obično im toliko treba – pojasnio je Juranić dodavši kako je projektna dokumentacija za kompletan projekt koštala 120 tisuća kuna. Taj bi im iznos, ukoliko prođu, također trebao ući u prihvatljivi trošak.

Ukoliko i ne prođu na Mjeri 7.4.1., u Velikom Trojstvu si optimistični.

Izdašna donacija Erste banke

-Opcija će nam tada biti mehanizam oporavka i otpornosti ili mehanizam ITU u koji smo ušli s Gradom Bjelovarom., no veselilo bi nas da sada prođemo jer je ovdje financiranje stopostotno – istaknuo je pročelnik i dodao kako je Općina sve do ovog proljeća imala 50 posto vlasništva zgrade budućeg kulturnog centra.

Društveni dom najstarija je zgrada u Velikom Trojstvu, a sve do ovoga proljeća pola vlasništva imala je Erste banka /Foto: Martina Čapo
Društveni dom najstarija je zgrada u Velikom Trojstvu, a sve do ovoga proljeća pola vlasništva imala je Erste banka /Foto: Martina Čapo

-Ostatak objekta je bio pod vlasništvom Erste banke. Vrijednost njihovog dijela iznosila je 493 tisuće kuna i oni su nam to ugovorom donirali, prepustili nam vlasništvo. Taj dio zasluga je bivšeg načelnika Ivana Kovačića koji je za to lobirao dugi niz godina – priznaje načelnik Velikog Trojstva Marko Kutanjac i ističe kako banci taj dio zapravo i nije bio interesantan budući da bi gotovo nemoguće bilo pronaći vlasnika i prodati tu zgradu nekoj privatnoj osobi.

-Stanje zahtjeva ulaganje i jasno je da je banci bilo nepotrebno ulagati u zgradu u Velikom Trojstvu tako da smo se uspjeli dogovoriti, na obostrano zadovoljstvo – zaključio je načelnik Kutanjac.