Fotografija: U Hercegovcu se taakođer nalazi ispostava garešničkog dječjeg vrtića, a slična bi trebala biti otvorena i u Velikoj Trnovitici/Foto: Martina Čapo
Galerija
U Hercegovcu se taakođer nalazi ispostava garešničkog dječjeg vrtića, a slična bi trebala biti otvorena i u Velikoj Trnovitici/Foto: Martina Čapo

U Velikoj Trnovitici početkom iduće godine otvara se ispostava vrtića za 15-ero djece

Riječ je o privremenom rješenju koje će trajati sve dok Općina ne sruši staru školsku zgradu i na istom mjestu ne izgradi novi objekt u kojem će se, između ostaloga, nalaziti i potpuno novi dječji vrtićVELIKA TRNOVITICA – Dobre vijesti stižu iz općine Velika Trnovitica. Naime, i ta bi sredina uskoro trebala imati svoj dječji vrtić. Već je dobro poznato kako ova Općina roditeljima isplaćuje izdašne potpore prilikom dolaska prinove u obitelj, a svoje male sugrađane financijski prate u svim segmentima odrastanja. Jedino što im nedostaje jest dječji vrtić, a budući da njihovi roditelji djecu odvoze u vrtiće u susjedne općine i gradove, čelništvo Općine Velika Trnovitica to namjerava promijeniti.

Dugogodišnja potreba

-Mi već duže vrijeme imamo potrebu za dječjim vrtićem i ta se ideja neprestano odgađa. Naime, imamo u središtu sela staru školsku zgradu koja je u takvom stanju da je predviđena za rušenje. Objekt je u vlasništvu Bjelovarsko – bilogorske županije, a potrebno ga je što prije ukloniti jer osim što ne izgleda lijepo, stvara i potencijalnu opasnost za djecu koja idu u školu jer se nalazi tik do nove školske zgrade, kaže načelnik općine Velika Trnovitica Ivan Marković koji je u pregovorima sa BBŽ-om da se ta zgrada prepiše na Općinu. Tada bi se, pojašnjava nam načelnik, stvorili prvi uvjeti da općina krene s prvim ulaganjima, odnosno rušenjem postojeće stare školske zgrade, te nadalje planiranjem o izgradnji novog objekta u kojem bi bio i prostor za dječji vrtić.

Stara školska zgrada koju je nužno ukloniti/Foto: BBŽ
Stara školska zgrada koju je nužno ukloniti/Foto: BBŽ

-To uklanjanje zasigurno neće biti jeftino, svjesni smo toga, no od nekuda treba krenuti. Novi objekt koji bismo izgradili bio bi šire namjene, u njemu bi smjestili manju sportsku dvoranu, prostor za udruge i dječji vrtić. No, ništa od toga neće biti preko noći. Tek najesen očekujem da će se odluka o darivanju tog starog objekta općini naći na dnevnom redu Županijske skupštine, a tada nas očekuje velik posao, ističe Marković koji ne želi toliko dugo čekati da svojim sumještanima omogući dječji vrtić.

Privremeno rješenje

Stoga je došao na ideju da već ove godine krene u obnovu drugog, manjeg objekta koji se nalazi u dvorištu pored stare školske zgrade predviđene za rušenje.

-U dogovoru smo s Gradom Garešnicom i tamošnjim vrtićem da idemo u obnovu tog objekta. Adaptaciju ćemo nastojati završiti do kraja ove godine, a kada se zadovolje minimalni tehnički uvjeti, plan nam je otvoriti ispostavu garešničkog dječjeg vrtića. Ako će sve biti kako planiramo, djeca će u novu ispostavu moći ući već početkom 2023. godine.

Ivan Marković, načelnik Općine Trnovitica/Foto: MojPortal.hr
Ivan Marković, načelnik Općine Trnovitica/Foto: MojPortal.hr

To bi trebalo biti svojevrsno prijelazno razdoblje dok ne izgradimo novi objekt u kojem će se nalaziti novi dječji vrtić, pojasnio je Marković kojeg smo upitali koliko roditelja je iskazalo interes da svoje mališane upiše u velikotrnovitički vrtić.

Liste čekanja

-Točan broj nemoguće je znati jer mnogi roditelji s područja općine Velika Trnovitica voze djecu u Bjelovar, Garešnicu ili Hercegovac u vrtić pa ne znamo hoće li oni biti voljni svoje mališane prebaciti u naš novi vrtić. Ono što znamo jest da bi nova ispostava vrtića mogla prihvatiti 15ero djece. No, budući da postoje liste čekanja u okolnim vrtićima, ja se nimalo ne bojim da će naš vrtić biti prazan. Uostalom, sve više roditelja koji rade na svojim poljoprivrednim imanjima žele svoju djecu upisati u vrtić tako da i njima želimo omogućiti višu kvalitetu za njihovu djecu, istaknuo je Marković.

U svakom slučaju, radovi na adaptaciji objekta kreću već nakon završetka godišnjih odmora.