Fotografija: Načelnik Općine Velika Trnovitica Ivan Marković otkrio nam je najvažnije projekte u ovoj godini/Foto: Martina Čapo/Tonči Plazibat/CROPIX
Galerija
Načelnik Općine Velika Trnovitica Ivan Marković otkrio nam je najvažnije projekte u ovoj godini/Foto: Martina Čapo/Tonči Plazibat/CROPIX

U Velikoj Trnovitici kreću s izgradnjom nogostupa, a cilj im je i asfaltirati cestu prema Ladislavu

Prioritet je i nastavak izgradnje vodovodne mreže. Kada stavimo u funkciju vodovod koji je izgrađen lani, možemo reći da smo 80 posto pokriveni, kaže načelnik Ivan MarkovićVELIKA TRNOVITICA – Ovogodišnji proračun Općine Velika Trnovitica težak je nešto više od osam milijuna kuna.

Od načelnika Ivana Markovića doznajemo na što će biti utrošen, odnosno koji su krucijalni projekti koje žele realizirati.

- Težište nam je i dalje na komunalnoj infrastrukturi. Kada to govorim, prije svega mislim na cestovnu infrastrukturu. Imamo još uvijek jednu cestu koja spaja dvije općine, našu i Hercegovac, a riječ je o prometnici od Velike Trovitice do Ladislava i nije asfaltirana. Iznos njezinog uređenja je oko dva milijuna kuna, a iako imamo apsolutno svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i građevinsku dozvolu, ta nam se cesta već dugo godina provlači ispod radara. Čekamo neki natječaj na koji bismo se mogli prijaviti jer ne možemo sami toliku investiciju pokriti, realan je načelnik Marković koji ističe kako je ta dionica veoma frekventna i važno ju je što prije urediti.

Komunalna infrastruktura

Ništa manje nije važna niti komunalna infrastruktura na području Velike Trnovitice, a kako sada stvari stoje, uskoro se kreće s rekonstrukcijom postojećeg i izgradnjom novog nogostupa kroz najveće općinsko naselje.

Fotografija snimljena ispred Župne crkve svetog Martina u Velikoj Trnovitici/Foto: Martina Čapo
Fotografija snimljena ispred Župne crkve svetog Martina u Velikoj Trnovitici/Foto: Martina Čapo

- Lani smo uspjeli završiti nogostup u Novoj Plošćici kojeg smo radili u nekoliko faza. Projekt je koštao više od dva milijuna kuna, a pješačka staza, osim što je ljudima potrebna da bi mogli šetati svojim naseljem, nužna je i zbog sigurnosti mještana, ponajviše školske djece, podsjeća Marković i vraća se na novi projekt nogostupa u Velikoj Trnovitici koji će koštati više od pet milijuna kuna.

Načelnik Ivan Marković/Foto: Martina Čapo
Načelnik Ivan Marković/Foto: Martina Čapo

- Također ćemo raditi u nekoliko faza. Ove godine krenut ćemo od centra naselja, a iskoristit ćemo kopanje te odmah postaviti odvodnu kanalizaciju na mjestu postojeće, stare koja ne zadovoljava današnje standarde, ističe Marković koji nije zaboravio niti na daljnja ulaganja u mjesne domove.

Vodovodna mreža

Ta infrastruktura mještanima je važna, a iako su pri kraju uređenja svih domova na području općine, prostora za radove još ima. Prvenstveno kada je riječ o toplinskoj izolaciji koja pak smanjuje račune prilikom korištenja prostora.

- Prioritet je i nastavak izgradnje vodovodne mreže. Kada stavimo u funkciju vodovod koji je izgrađen lani, a riječ je o mreži od Velike Trnovitice prema Maloj Mlinskoj, možemo reći da smo 80 posto pokriveni. To je dosta, pokrili smo četiri najveća naselja, no ipak nam ostaju još četiri manja zaseoka. U njima nema puno mještana, no oni koji žive tamo zaslužili su imati pitku vodu i zasigurno ih nećemo ostaviti na cjedilu. Vodovod i tamo mora biti izgrađen, naglašava Marković koji je svjestan da se ta investicija teško može vratiti. Unatoč tome ne dvoji treba li se ili ne izgraditi vodovodna mreža.