Fotografija: Na polaganje vijenaca lani je došla i slikareva obitelj/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Na polaganje vijenaca lani je došla i slikareva obitelj/ Foto: Deni Marčinković

U Velikoj Pisanici kreću 13. Dani Ede Murtića: "Na radionicu stižu studenti iz Mostara"

Manifestacija će, kao i ranijih godina, započeti okupljanjem ispred zgrade Općine od 10:30, a potom će svi zajedno u 11 sati položiti vijenac na slikarevoj rodnoj kući u Velikoj PisaniciVELIKA PISANICA – Sutra, 04. svibnja u Velikoj Pisanici počinju 13. Dani Ede Murtića. Manifestacija će, kao i ranijih godina, započeti okupljanjem uzvanika ispred zgrade Općine Velika Pisanica od 10:30, a potom će svi zajedno u 11 sati položiti vijenac na slikarevoj rodnoj kući u Velikoj Pisanici.

Foto: Općina Velika Pisanica
Foto: Općina Velika Pisanica

Sljedećeg dana (5. svibnja 2023.) održat će se radionica studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Mostaru (na izletištu „Na malenom brijegu“, Ribnjačka 84).

Razvijanje talenata

Podsjetimo, prošle godine na radionicama su sudjelovali studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, koja djeluje u sklopu Sveučilišta u Mostaru, čime je manifestacija po prvi put dobila međunarodni karakter.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Tomislav Buntak osvrnuo se lani u Velikoj Pisanici na važnost razvijanja urođenih sposobnosti, odnosno talenta.

Na otvorenje su lani, pored ostalih, došli supruga Ede Murtića, Goranka Vrus Murtić te sinovi Ranko i Marko/ Foto: Deni Marčinković
Na otvorenje su lani, pored ostalih, došli supruga Ede Murtića, Goranka Vrus Murtić te sinovi Ranko i Marko/ Foto: Deni Marčinković

- Želimo dobiti studente iz svih mjesta, a upravo obilježavanjem ovakvih događaja, želimo ljudima naglasiti da onaj tko ima urođenu sposobnost, ima otvoren prostor i može napredovati, uz uvjet da mu je pruženo kvalitetno obrazovanje. To je preduvjet za razvijanje. Upravo je Edo Murtić odličan primjer važnosti tog obrazovanja, zaključio je lani Tomislav Buntak.

Kulturna manifestacija

Valja napomenuti kako se kulturna manifestacija Dani Ede Murtića odvija već 13. godinu zaredom u rodnom mjestu slikara, Velikoj Pisanici, ali i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobro je znano kako je Murtić jedan od najvažnijih slikara 20. stoljeća te da je ugled recepcija njegova djela i u svijetu velika. O njegovom slikarstvu pisali su autoriteti iz povijesti umjetnosti i likovne kritike u Italiji, Francuskoj, njemačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, SAD-u i Rusiji.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!