Fotografija: Foto: Davor Pongracic/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Davor Pongracic/CROPIX (ilustracija)

U svoje gnijezdo na školskom dimnjaku u Poljani vratila se prva roda

Školska zgrada u Poljani izgrađena je 1971. godine, dakle prije više od pola stoljeća u vrijeme Hrvatskog proljećaMeđu prve vjesnike proljeća svakako se podrazumijeva i povratak, odnosno dolazak ptica selica. Tako su se iz toplijih krajeve na jugu Afrike, gdje obično prezimljuju, počele vraćati prve rode, a vjerujemo da će paralelno s njihovim povratkom ubrzo i toplije vrijeme, piše Compas.hr.

Pola stoljeća

S kalendarskim početkom proljeća, u svoje gnijezdo na dimnjaku Osnovne škole „Grigora Viteza“ u Poljani vratila se i prva roda, obavijestio nas je Tibor Nagy, ravnatelj škole u Poljani.

Roda na školskom dimnjaku u Poljani/Foto: Compas.hr
Roda na školskom dimnjaku u Poljani/Foto: Compas.hr

Osim što je osnovnoškolsko obrazovanje pohađao u školskim klupama u Poljani, Tibog Nagy je već gotovo tri desetljeća zaposlenik ove škole, a posljednjih je deset godina i njezina čelna osoba. Čitavo to vrijeme rode su bile prisutne u Poljani gdje su redovito provodile proljetne i ljetne mjesece u svojem gnijezdu na školskom dimnjaku.

Inače, školska zgrada u Poljani izgrađena je 1971. godine, dakle prije više od pola stoljeća u vrijeme Hrvatskog proljeća. Imala je područne škole u Antunovcu, Brekinskoj, Brezinama, Gaju i Marinom Selu i pravni je nasljednik osnovne škole u Antunovcu. U to vrijeme školu je pohađalo 403 učenika, dok ih je danas 110.

Povratak u normalu

Ovom smo prigodom upitali ravnatelja o aktualnoj školskoj godini i epidemiološkoj situaciji.

- Konačno se sve polako vraća  u normalu tako da ćemo moći organizirati izlete, posjete, ali i maturalno putovanje te školu u prirodi, što dosad zbog epidemioloških mjera nismo mogli organizirati - rekao je ravnatelj Nagy te je ovim putem uputio pohvale i zahvalio roditeljima i nastavnicima koji su uložili puno truda oko organizacije online nastave koja se znala odužiti i tijekom cijelog dana. Zahvalio je i nenastavničkom osoblju na velikom angažmanu jer su u ovim epidemiološkim okolnostima bile pojačane aktivnosti održavanja, čišćenja i dezinficiranja školskih prostora.

Tibor Nagy, ravnatelj Osnovne škole Grigora Viteza u Poljani/Foto: Compas.hr
Tibor Nagy, ravnatelj Osnovne škole Grigora Viteza u Poljani/Foto: Compas.hr

U planu su i proljetni radovi oko uređenja okoliša škole. Upravo zbog epidemiološkoh mjera bilo je otežano organizirati ove radove, međutim, sad kad se situacija stabilizira, neometano bi se trebale odvijati i ove aktivnosti.

Naime, neposredno prije pojave koronavirusa, namjeravali su urediti školski vrt, a u ovim okolnostima taj bi se plan mogao realizirati. Bila bi tu i jedna poučna prilazna staza do školske sjenice, a osim cvijeća bi posadili i raznovrsno aromatično bilje.

Zahvaljujući osnivaču, odnosno Požeško-slavonskoj županiji uz rukometno igralište adaptirat će se tribine s drvenim sjedalicama.

Školska dvorana

Nakon energetske obnove školskog objekta slijede planovi oko izgradnje školske dvorane.

- U razgovoru s čelnim ljudima Grada Lipika i Požeško-slavonske županije zaključeno je kako bismo išli u izgradnju manje dvorane -  ističe ravnatelj te dodaje kako bi se u sklopu tog objekta nalazile i dvije specijalizirane učionice; za tehničku kulturu i informatiku. Tu bi još bila i školska zbornica, ali i tri kabineta namijenjena održavanju nastave iz biologije, fizike i kemije. Taj objekt, u kojem bi dvorana za tjelesno-zdravstvenu kulturu imala centralno mjesto, bio bi fizički spojen s postojećom školskom zgradom. Trenutno je sad sve u fazi odobrenja jer slijedi još jedan radni sastanak.

Što se tiče planiranih građevinskih zahvata, ravnatelj još  napominje uređivanje nastavničkih sanitarnih čvorova i postavljanje vanjskog i unutrašnjeg video nadzora.

Ovom je prigodom zahvalio i gradonačelniku Vinku Kasani i Gradu Lipiku koji pružaju podršku kad god je to potrebno.

Povratak Vitezijade

Vitezijada je naziv za okupljanje svih onih škola koje nose naziv Grigora Viteza uključujući Osnovnu školu u Okučanima jer je Grigor Vitez rođen u Kosovcu, nadomak Okučana. Kuriozitet je i taj da je ovaj poznati hrvatski pjesnik, dječji pisac i prevoditelj pohađao preparandiju - učiteljsku školu u Pakracu, nakon koje je stekao zvanje učitelja.

Upravo je prva poslijeratna Vitezijada održana u Poljani, a kako ističe ravnatelj Nagy, u dogovoru s ostalim ravnateljima odlučeno je da domaćin Vitezijade svake dvije godine bude druga škola. Pretprošle godine su trebali ići u Osijek, radi epidemiološke situacije je to bilo odgođeno, a sad bi se moglo ostvariti, piše Compas.hr.