Fotografija: Odredbe Pravilnika vezanog uz visoka učilišta trebale bi se primjenjivati od 1. siječnja 2024. godine/Foto: Ante Cizmic/CROPIX
Odredbe Pravilnika vezanog uz visoka učilišta trebale bi se primjenjivati od 1. siječnja 2024. godine/Foto: Ante Cizmic/CROPIX

U sustav e-Građani uvode se e-diplome i e-svjedodžbe: "Smanjit će se broj lažnih isprava"

Digitalne svjedodžbe i diplome su sigurnije od papirnatih diploma, jer su zaštićene elektroničkim pečatom koji osigurava jednostavnu provjeru autentičnosti dokumenta, navode u CarnetuDigitalne svjedodžbe i diplome - službene javne e-isprave o završetku škole, odnosno fakulteta, bit će dostupne od kraja iduće školske 2023./24., potvrđeno je Jutarnjem listu u Ministarstvu obrazovanja i Carnetu, institucijama zaduženim za provedbu digitalizacije obrazovnog sustava. Jednu od prednosti e-diploma vide u smanjenju rizika izrade lažnih isprava.

U javnom je savjetovanju nacrt Pravilnika o obliku i sadržaju svjedodžbe, diplome i dopunske isprave o studiju, čijim će donošenjem visoka učilišta uz tiskanu diplomu izdavati i digitalnu inačicu i to u roku od 30 dana od završetka studija. Diploma se izdaje bez naknade na hrvatskom i engleskom jeziku, stoji u prijedlogu Pravilnika.

Odredbe Pravilnika vezanog uz visoka učilišta trebale bi se, navedeno je u dokumentu, primjenjivati od 1. siječnja 2024. godine. Po istom principu učenicima će se izdavati e-svjedodžbe, potvrđuju u Ministarstvu.

Praktičnije i sigurnije

- U okviru nekoliko projekata financiranih sredstvima EU, Ministarstvo znanosti i Carnet, zajedno s partnerima - Sveučilišnim računskim centrom, Agencijom za znanost i visoko obrazovanje te Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva rade na provedbi digitalizacije svih dijelova obrazovnog sustava kako bi obrazovnim institucijama olakšali izdavanje, a učenicima i studentima omogućili pristup digitalnim elektronički pečatiranim svjedodžbama i diplomama, napominju u Carnetu.

Kako je navedeno u nacrtu Pravilnika koji se odnosi na izdavanje visokoškolskih diploma i svjedodžbi, e-diploma je javna isprava koju izdaje visoko učilište, a sadrži iste podatke kao i diploma u ispisanom obliku, ali se izdaje u e-obliku s kvalificiranim elektroničkim pečatom. Digitalni oblik nije namijenjen za ispis nego isključivo za uporabu u elektroničkom formatu. Pravilnikom se uvodi i Digitalni registar diploma, središnja evidencija o svim izdanim svjedodžbama, diplomama i dopunskim ispravama o studiju. Registar će voditi Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Prema pojašnjenju Carneta, digitalne svjedodžbe i diplome su praktičnija i sigurnija alternativa tradicionalnim papirnatim diplomama, a jedna od njihovih prednosti jest jednostavan pristup i dijeljenje. Digitalne svjedodžbe i diplome bit će dostupne u bilo kojem trenutku putem online platforme, što će korisnicima olakšati pristup i dostavu diploma poslodavcima, obrazovnim institucijama i ostalima. U Ministarstvu navode da će e-diplome biti dostupne i putem sustava e-građani.

Razmjena dokumenata

- Digitalne svjedodžbe i diplome su sigurnije od papirnatih diploma, jer su zaštićene elektroničkim pečatom koji osigurava jednostavnu provjeru autentičnosti dokumenta, što drastično smanjuje rizik od nedozvoljenih aktivnosti poput izrade lažnih diploma - navode u Carnetu.

Postoji niz europskih inicijativa za razmjenu podataka u obrazovanju koji omogućuju brzu i sigurnu razmjenu dokumenata unutar država članica EU, što je od koristi studentima koji žele nastaviti školovanje u drugim državama.

Dosadašnja praksa visokih učilišta jest da diplomantima izdaju potvrde o završenom studiju zbog nerijetko duljeg međurazdoblja do organizacije promocije i podjele diploma. S obzirom na to da bi stupanjem na snagu novog Pravilnika o diplomama one trebale biti izdavane u roku od 30 dana od završetka studija (što je u većini slučajeva kraći rok od promocije), nestala bi potreba za izdavanjem papirnatih potvrda o završetku studija, objasnili su u Ministarstvu, piše Jutarnji list.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!