Fotografija: Foto: MojPortal/BBŽ
Galerija
Foto: MojPortal/BBŽ

"U prošloj godini zaposlili smo 28 novih liječnika, napokon ih je više došlo nego otišlo"

"Vjerujem da smo s mjerama Županije uspjeli započeti preokret negativnog trenda i da BBŽ postaje poželjna za rad liječnika", rekao je župan MarušićŽupan Marko Marušić danas je imao turneju po županiji tijekom koje je, s pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, demografiju i mlade Andrejom Bengez, obišao mlade liječnike u Domovima zdravlja u Garešničkom Brestovcu, Končanici te Zavod za hitnu medicinu, ispostava Grubišno Polje.

Naime, kako je župan naglasio tijekom obilazaka, u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija lani je zaposleno 28 novih liječnika, od kojih su čak 23 stigla s fakulteta.

- Nakon dugo vremena dogodilo se da je u jednoj godini više liječnika došlo raditi na području Bjelovarsko-bilogorske županije nego što ih je otišlo. Matematički gledano, u plusu smo za devet liječnika. To nam budi optimizam i daje poticaj da još bolje radimo i mi ćemo u tom smjeru ići i idućih godina kako bismo u suradnji s gradovima i općinama privukli mlade ljude - rekao je župan Marko Marušić. 

Župan Marušić tijekom razgovora s medicinskom sestrom u Končanici/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Župan Marušić tijekom razgovora s medicinskom sestrom u Končanici/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Budući da problem manjka zdravstvenog osoblja traje već neko vrijeme, s povećanim brojem zapošljavanja liječnika riješili su se i veliki problemi nekih manjih sredina koje godinama nisu imali odgovarajuću primarnu medicinsku skrb u svojoj blizini. Jedno od tih mjesta je i Garešnički Brestovac koji punih sedam godina nije imao liječnika zaposlenog na puno radno vrijeme. 

Upravo zbog toga, Marušić je odlučio posjetiti dio novozaposlenih liječnika kako bi porazgovarao s njima i njihovim kolegama.   

Doktor Borna Emić, koji je inače iz Štefanja, sada radi u ordinaciji u Garešničkom Brestovcu gdje su mještani napokon dobili liječnika na puno radno vrijeme.

- Radim već tri mjeseca i imam puno pacijenata. Kolega iz Hercegovca je otišao na specijalizaciju tako da nas je dopala i ta ambulanta pa bi bilo super kada bi nam netko mogao doći i u ispomoć. S pacijentima sam izrazito zadovoljan, a nadam se da su i oni sa mnom. Sredina je super, svi su susretljivi. Ovo ljeto sam diplomirao medicinu i tijekom cijelog studija sam primao županijsku stipendiju koja je prošle godine podignuta na 3000 kuna što smatram jako dobrim potezom - rekao je dr. Borna Erić.

Župan Marko Marušić, dr. Borna Emić i gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija/Foto: BBŽ
Župan Marko Marušić, dr. Borna Emić i gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija/Foto: BBŽ

Župan Marušić rekao je kako ga veseli pozitivan trend. 

- Sada imamo 28 novih liječnika na području naše županije. Posebno me veseli što su područja koja su 6-7 godina bila bez liječnika sada dobila adekvatnu medicinsku skrb. No, sa sustavnim radom kojeg provodimo, a dio toga su i županijske mjere s kojima liječnicima sufinanciramo podstanarstvo, troškove kamata na stambene kredite, stručna usavršavanja, a prošle smo godine studentima medicine podigli iznos stipendija s 1000 na 3000 kuna mjesečno očekujemo nastavak pozitivnog trenda. Za sve ove mjere smo izdvojili 1,167.000 kuna. Na rješavanju ovog problema surađujemo s gradovima i općinama pa je tako Grad Garešnica osigurao stan liječniku i to je sinergija kojom stalno težimo jer samo zajedničkim snagama možemo preokrenuti negativan trend i siguran sam da ćemo imati i još bolje rezultate - rekao je župan Marko Marušić u Garešničkom Brestovcu, a na njegovu izjavu nadovezao se i gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija.

- Mi smo s naše strane učinili ono što mi možemo, ponudili smo smještaj i to je poruka podrške dolaska mladog liječnika u naš grad. Svi znamo koliko je važna primarna zdravstvena zaštita, prije svega zbog ostanka mladih ljudi, ali i svih onih koji ovdje žive. Mi smo zbog ovoga jako zadovoljni i sretni i želimo se zahvaliti i županu Marušiću i Županiji što su poduzeli sve što su mogli da jedna mladi liječnik dođe u naš grad. Također se zahvaljujem i našem mladom liječniku koji je prepoznao naše potrebe i došao ovdje raditi - rekao je gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija. 

Nakon Garešničkog Brestovca, župana i njegovo izaslanstvo u Domu zdravlja Končanica dočekao je načelnik Zlatko Bakunić. 

Načelnik Općine Končanica Zlatko Bakunić dočekao je župana Marka Marušića i pročelnicu Andreu Bengez/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Načelnik Općine Končanica Zlatko Bakunić dočekao je župana Marka Marušića i pročelnicu Andreu Bengez/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Tamo ih je čekala mlada liječnica Iva Hroh, inače Sirčanka, koja će raditi u Končanici dok ne dobije specijalizaciju. 

- Kako živim u Siraču, htjela sam raditi negdje u blizini. U Končanici se ukazala prilika i radit ću tu dok ne odem na specijalizaciju za ginekologa. Studij sam završila u Rijeci, ali ne bih radila ni u Rijeci ni u Zagrebu nego baš ovdje, u kraju u kojem sam odrasla. Nakon specijalizacije, najvjerojatnije ću se vratiti u Dom zdravlja Daruvar, ali vidjet ćemo kakve će biti tada potrebe. U ambulanti imamo oko 1500 pacijenata, a budući da nisam toliko iskusna, bilo me je malo strah. Medicinska sestra je tu od velike pomoći, ona mi je jako puno pomogla jer zna sve ljude, a i liječnice koje su prije radile ovdje također mi pomažu. Tko god dođe nakon mene imat će odlično radno okruženje i odličnu medicinsku sestru - rekla nam je dr. Iva Hroh. 

Dr. Iva Hroh trenutno radi u Končanici/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Dr. Iva Hroh trenutno radi u Končanici/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Općina Končanica nedavno je potpuno novouredila jedan stan koji je upravo namijenjen za liječnika koji bi došao raditi u Končanicu, o čemu smo pisali OVDJE, a u renoviranje stana uloženo je ukupno 450.000 kuna. 

Potpuno je uređen stan za buduću liječnicu ili liječnika/Foto: Općina Končanica/MojPortal.hr
Potpuno je uređen stan za buduću liječnicu ili liječnika/Foto: Općina Končanica/MojPortal.hr

- Mi cijelo vrijeme ulažemo u objekt koji je u našem vlasništvu. Zahvalni smo mladoj liječnici koja je došla raditi, ali smo zahvalni i našoj bivšoj liječnici koja je kao umirovljena liječnica radila na pola radnog vremena, što nije mala stvar. Uopće se ne bojim da ćemo dobiti novog liječnika kada ova mlada liječnica ode na specijalizaciju. Gore imamo praktički novi stan za liječnika ili liječnicu koji će doći ovdje raditi, mi smo osigurali smještaj. Zahvalni smo županu i pročelnici što nas uredno obilaze. Malo će možda zvučati grubo, ali bivši župan nas nije ni jednom obišao u osam godina, a župan Marušić nas je u ovom prvom dijelu mandata posjetio već ne znam koliko puta i hvala mu na tome - rekao je načelnik Zlatko Bakunić.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Dr. Iva Hroh sa županom Marušićem i načelnikom Općine Končanica Zlatkom Bakunićem/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Dr. Iva Hroh sa županom Marušićem i načelnikom Općine Končanica Zlatkom Bakunićem/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Predstavnici Županije su nakon Končanice otišli u Grubišno Polje gdje su obišli djelatnike ispostave Zavoda za hitnu medicinu smještenom u Domu Zdravlja. Tamo ih je dočekala mlada liječnica Maša Kopušar koja je, zanimljivo, Zagrepčanka. 

Dr. Maša Kopušar/Foto: BBŽ
Dr. Maša Kopušar/Foto: BBŽ

- Nakon fakulteta željela sam otići raditi u Hitnoj negdje izvan Zagreba u neko manje mjesto jer sam smatrala da je to odlična prilika da napredujem kao liječnica i kao osoba. Odlučila sam se za BBŽ jer je bilo otvoreno pet radnih mjesta, a BBŽ također mladim liječnicima daje subvenciju za stan što je bilo presudno da dođem raditi ovdje - rekla je dr. Košpušar kojoj je ovo prvi posao. 

Ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu Nenad Mrzlečki pojasnio je da su sada napokon uspjeli formirati ekipu hitne iz Tima 2 u Tim 1, odnosno, ekipu Hitne pomoći s liječnikom.

Ekipa Zavoda za hitnu medicinu Grubišnog Polja sa županom Markom Marušićem i gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom/Foto: BBŽ
Ekipa Zavoda za hitnu medicinu Grubišnog Polja sa županom Markom Marušićem i gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom/Foto: BBŽ

- Deficit liječnika gorući je problem u Hrvatskoj pa tako i kod nas. Mi od 2016. nismo uspjeli uspostaviti Tim 1 i sad smo s mjerama subvencija napokon uspjeli privući mlade liječnike. Čak je bio i veći interes od pet liječnika koliko smo ih tražili - rekao je ravnatelj Mrzlečki. 

Župan Marko Marušić tijekom razgovora s medicinskim osobljem Zavoda za hitnu medicinu Grubišnog Polja/Foto: BBŽ
Župan Marko Marušić tijekom razgovora s medicinskim osobljem Zavoda za hitnu medicinu Grubišnog Polja/Foto: BBŽ

Situacijom je sada bitno zadovoljniji i gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh.

- Izuzetno je važno što smo dobili Tim 1 jer je sve veća potreba za zdravstvenim uslugama. Naši stanovnici sada će imati zdravstvenu skrb 24 sata dnevno i to je izuzetno važno. Zahvaljujem se i Županiji i Domu zdravlja što su prepoznali taj problem i danas možemo reći da je on napokon riješen - rekao je gradonačelnik Mađeruh.