Fotografija: Vatrogasci DVD-a Pakrac srušili su tri dimnjaka na zgradi bivšeg suda/Foto: Pakrački list
Galerija
Vatrogasci DVD-a Pakrac srušili su tri dimnjaka na zgradi bivšeg suda/Foto: Pakrački list

Najviše stradala zgrada lipičkih Toplica, evakuirani pacijenti

Ekipa DVD Pakraca srušila je tri dimnjaka na zgradi bivšeg suda, gdje je sada smješten Muzej ratne i vojne povijesti koji su vidljivo oštećeni u potresu i prijete urušavanjem, a na auto u centru Pakraca pao je crijepU stravičnom potresu koji je pogodio u utorak u 12.20 sati područje oko Petrinje, oštećena su dva dimnjaka i jedan auto na području Lipika i Pakraca.

Prema službenom policijskom priopćenju, stradala su dva dimnjaka na zgradi Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Ulici Marije Terezije u Lipiku. 

Nakon potresa prijetila je opasnost od urušavanja starijih dijelova zgrada/Foto: Pakrački list
Nakon potresa prijetila je opasnost od urušavanja starijih dijelova zgrada/Foto: Pakrački list

Kako je za Pakrački list rekao ravnatelj bolnice u Lipiku, Darko Kelemen, zbog vidljivih pukotina nakon potresa izvana, ali i brojnih oštećenja na zidovima i stropovima vidljivih iznutra, evakuirani su stacionirani pacijenti iz takozvanog Doma 2, najstarijeg objekta bolnice. Isto tako, zbog manjih oštećenja privremeno, do procjene statičara, neće se koristiti objekt Mramornih kupki koji im je služio za ambulante i terapeutski prostor. Pakrački vatrogasci su uklonili s krova upravne zgrade bolnice dva dimnjaka koji su u potresu napukli, ali je sustav grijanja i dalje u funkciji pa su uredski prostori upotrebljivi.

Ekipa DVD Pakraca srušila je tri dimnjaka na zgradi bivšeg suda, gdje je sada smješten Muzej ratne i vojne povijesti koji su vidljivo oštećeni u potresu i prijete urušavanjem.

Vatrogasci saniraju oštećene dimnjake na zgradama u Lipiku i Pakracu/Pakrački list
Vatrogasci saniraju oštećene dimnjake na zgradama u Lipiku i Pakracu/Pakrački list

Osim toga, uklonili su polomljene i otrgnute crjepove i opeke s krova bivšeg restorana Krndija, kao i s poslovno-stambene jednokatnice na uglu ulica Gojka Šuška i Laučanove. S krova zgrade „općine“ na Trgu bana Josipa Jelačića na parkirani automobil kutinskih registracijskih pločica pao je crijep i oštetio krov.

Crijep je pao na krov Opel Corse kutinskih registracija koja je bila parkirana na Trgu bana Josipa Jelačića u Pakracu/Foto: Pakrački list
Crijep je pao na krov Opel Corse kutinskih registracija koja je bila parkirana na Trgu bana Josipa Jelačića u Pakracu/Foto: Pakrački list

U Gradskom društvu CK Pakrac (stara osnovna škola u Ulici braće Radić) pokrenuta je akcija prikupljanja najnužnijih potrepština u vidu posteljine, jastuka, deka, higijenskih potrepština, tople odjeće i obuće i slično kako bi se uputile postradalima u Petrinji, Sisku i Glini.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević kaže kako je u pripremi evakuacija dijela pacijenata iz stradale sisačke bolnice u pakračku, a i tri člana pakračkog tima HGSS  s vozilom su otišli u pomoć Petrinji.

Zakupoprimac Planinarskog doma Omanovac Dean Nagy je preko pakračke gradonačelnice pozvao obitelji iz Petrinje koje su zbog potresa ostali bez doma da se privremeno smjeste kod njega u domu, a isti uslugu su ponudile i članice pakračke Udruge žena HDZ-a Katarine Zrinske.