Fotografija: Informativno-edukativna konferencija
Galerija
Informativno-edukativna konferencija "EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike" /Foto: Grad Pakrac

U Pakracu održana konferencija o EU fondovima: "Na raspolaganju nam je 25 milijardi eura"

Županica Antonija Jozić naglasila je kako je Požeško-slavonska županija u prethodnom financijskom razdoblju za realizaciju EU projekata povukla više od 300 milijuna euraU organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, utorak, 28. ožujka, u Pakracu je održana četvrta po redu informativno-edukativna konferencija "EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027." 

Konferencija je organizirana za predstavnike lokalnih zajednica s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije kako bi ih se informiralo o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova iz nove financijske perspektive 2021.-2027. Osim toga, razmjenjivala su se iskustva dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.

Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac

Ovu informativno-edukativnu konferenciju otvorili su gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ivan Bota.

Nova radna mjesta

- Pakrac je u ratu bio potpuno uništen, kao i gospodarstvo. Stoga smo još pretpristupne fondove Europske unije prepoznali kao alat kojim ćemo obnoviti gospodarstvo i stvoriti nova radna mjesta. U tom smo razdoblju osnovali dva poslovna inkubatora i dvije poslovne zone. A ulazak u Europsku uniju dočekali smo spremni te smo započeli realizaciju brojnih projekata koji su znatno doprinijeli razvoju grada - istaknula je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i poručila da EU fondovi uistinu mijenjaju Hrvatsku nabolje.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list
Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić naglasila je da su u prethodnom financijskom razdoblju 2014.-2020. za realizaciju EU projekata povukli više od 300 milijuna eura.

- Taj smo novac ulagali u razvoj gospodarstva, komunalne, zdravstvene, socijalne i obrazovne infrastrukture te turizam. Rezultate vidimo u većem broju tvrtki, rastu BDP-a županije i boljim uslugama za građane. A zbog dobrog planiranja i komunikacije s Ministarstvom vjerujem da ćemo u aktualnom financijskom razdoblju biti još uspješniji - kazala je županica Jozić.

Županica Antonija Jozić/Foto: Grad Pakrac
Županica Antonija Jozić/Foto: Grad Pakrac

Ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ivan Bota istaknuo je kako je na raspolaganju 25 milijardi eura, što je znatno više od proteklog razdoblja.

- Kad je riječ o tempu kojim pripremama natječaje za financijsko razdoblje 2021.-2027. bolji smo od mnogih članica Europske unije, iako smo najmlađi član te zajednice. Vjerujem kako će nam dosadašnje iskustvo u iskorištavanju novca iz fondova Europske unije pomoći da budemo još bolji - rekao je ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ivan Bota. Dodao je kako je za brdsko-planinska područja, kojima pripadaju dijelovi Požeško-slavonske županije, osigurano 470 milijuna eura za posebne projekte.

Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac

- Za gradove smo osigurali posebno 681 milijun eura, a Požega je uključena u ITU mehanizam kroz koji će moći realizirati vlastite izdvojene projekte - zaključio je ravnatelj Bota.

Panel rasprava

Službenici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su programe Kohezijske politike: Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. te Interreg programe Hrvatska – BiH – Crna Gora i Hrvatska – Srbija. Osim njih, djelatnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Ministarstva poljoprivrede predstavili su mogućnosti sufinanciranja projekata u okviru Europskog socijalnog fonda plus i Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027.

U zadnjem dijelu programa, na panel raspravi pod nazivom: „Iskustva korištenja fondova Europske unije na lokalnoj razini i priprema za korištenje sredstava u novom programskom razdoblju“ sudjelovali su predstavnici Grada Pakraca, Požeško-slavonske županije, Regionalne razvojne agencija Požeško-slavonske županije – PANORA, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i tvrtke D.E.M.

Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac

Informativna konferencija – Nove prilike 2021.-2027. namijenjena je predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja. Cilj je predstavljanje aktualnih mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027.

Industrijska tranzicija

Naglasak je na programima Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) koji je vrijedan 5,203 milijardi eura i Integriranom teritorijalnom programu 2021.-2027. (ITP) koji je vrijedan 1,569 milijardi eura. Na događanjima se predstavljaju i projekti industrijske tranzicije, urbanog razvoja te mogućnosti sufinanciranja projekata, ali i iskustva dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.

Snimku cijele konferencije možete pogledati ovdje:

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!