Fotografija: Jedna od aktivnosti koje su se već održale u Pakracu bilo je "Zdravo razgibavanje"/Foto: Pakrački list
Galerija
Jedna od aktivnosti koje su se već održale u Pakracu bilo je "Zdravo razgibavanje"/Foto: Pakrački list

U Pakracu i Lipiku možete doznati kako promijeniti svoje životne navike i osjećati se bolje

Do 20. svibnja možete sudjelovati na radionicama, predavanjima, sadnji stabala, predstavama, promociji knjige, plesu, mjerenju glukoze u krvi i tlaka, izložbamaUdruga Palijativni tim „LiPa“ u suradnji s Gradom Pakracom i Srednjom školom Pakrac i ove godine tijekom travnja pa sve do 20. svibnja organizira projekt „GEA OPROSTI 2021“.

Kao suorganizatori ovoga projekta su i Grad Lipik, Toplice Lipik - specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, Dječji vrtić „Maslačak“ Pakrac, Dječji vrtić „Kockica“ Lipik, Muzej grada Pakraca te Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

- Projekt „GEA OPROSTI“ započeo je, 2015. godine, doktor Goran Radin Čičin Sarajlić koji je jedno vrijeme bio i predsjednik udruge gdje prikazujemo kako sve počinje od planete Zemlje i odnosu prema njoj - rekla nam je predsjednica Palijativnog tima ''LiPa'', Ljerka Pavković.

Palijativna skrb

Naime, riječ je o udruzi koja pruža palijativnu skrb na svim razinama oboljelima od neizlječivih bolesti radi ublažavanja boli i tegoba pristupom koji ne ubrzava niti odgađa smrt već stavlja naglasak na kvalitetu života, preventivu te načine ponašanja.

- Povodom Svjetskog dana zdravlja i Dana planete Zemlje provodimo niz aktivnosti koje ukazuju na brigu o zdravlju i zdravom načinu života. Doći će do promjena u održavanju pojedinih aktivnosti zbog epidemioloških mjera vezano uz mogućnosti onih koji provode radionice o čemu ćemo redovito obavještavati - poručuje Ljerka Pavković.

Aktivnosti

Inače, s projektom su započeli na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja kada su organizirali niz aktivnosti i radionica: „Započnimo dan zdravo“, „Aktivističke skupine vježbaju ispred gradske uprave“, „Zdravo razgibavanje“ koje je vodio profesor kineziologije Anđelko Lucić, izradu piramide zdrave prehrane te predavanje doktorice Tine Gadžić-Husko „Što je zdravlje i kako ga očuvati“.

Pregled ovogodišnjih aktivnosti projekta "GEA OPROSTI"/Foto: Palijativni tim "LiPa"
Pregled ovogodišnjih aktivnosti projekta "GEA OPROSTI"/Foto: Palijativni tim "LiPa"

U konferencijskoj dvorani u Toplicama Lipik organizirali su i radionicu o funkcionalnoj i zdravoj hrani „Ofarbaj svoj život“, na kojoj će sudjelovati vegani i vegetarijanci iz Pakraca i Lipika, dok će 14. travnja održati "Moju vježbaonicu" koju će voditi fizioterapeutkinja Ana Debeljak DeMartini.

- Doktor Goran Radin Čičin Sarajlić održat će predavanje o vegetarijanskoj i veganskoj prehrani te sadnji zdravih proizvoda u malome koji se može raditi i na terasama. Želimo ljude uključiti u raspravu, a nadamo se da će biti posjetitelja - kaže predsjednica Ljerka Pavković.

Sadnja stabla

Nadalje, na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, posadit će novo stablo u Gea parku prijateljstva na Ramincu u suradnji s Gradom Lipikom i Dječjim vrtićem „Kockica“ te još jednog stabla u Gea parku Pakrac uz rijeku Pakru u suradnji s Gradom Pakracem i njihovim Dječjim vrtićem „Maslačak“.

- Svake godine sadimo jedno stablo u parkovima prijateljstva koje će ostati za budućnost. Od 2015. godine do danas, mnogi su nastavili projekte ozelenjavanja naše planete jer kao što vidimo šume nestaju, bolesti se razvijaju, a mi želimo osvijestiti ljude oko sebe pa tako i širu javnost koliko je bitan odnos prema planeti Zemlji - istaknula je Pavković.

Predstava "Bibi i Bubi"

Kerekesh Teatar organizira 23. travnja kazališnu predstavu „Bibi i Bubi“ u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman, a 27. travnja održat će se radionica „Na početku bijaše riječ…riječ na riječ…i na kraju bijaše riječ“ o načinima komuniciranja.

- Kazališna predstava „Bibi i Bubi“ izvanredna je predstava u kojoj se ide unaprijed u 2034. godinu gdje se prikazuje još veća količina otpada, a Bibi i Bubi žive na smetlištu i razvijaju drugačiji život te na taj način osvješćuju ljude - dodaje Ljerka Pavković.

Mjerenje GUK i tlaka

Uz sve navedeno, održat će čak i promociju knjige Josipe Pavičić Bernardini „Promatrači u zrcalu“ i to 28. travnja. Odmah sutradan, povodom Dana oboljelih od Parkinsonove bolesti i Dana plesa, „Ambasadori dobročinstva“ izvest će plesnu točku za sve oboljele kako bi ukazali na važnost pokreta i ritma tijela, a 13. svibnja će od 8 do 12 sati mjeriti glukozu u krvi i krvni tlak te izračunavati indeks tjelesne mase zajedno sa ZZJZ Požeško-slavonske županije.

Izložba za kraj

Uz to, Palijativni tim „LiPa“ organizira i radionicu „Modeliranje gline“ 17. svibnja, a bit će tu, 29. travnja, i radionica „Zdrava hrana je moja mana“ uz savjete kako izraditi zdravi napitak i energetsku pločicu te koje namirnice uključiti u svakodnevnu prehranu. Ovu radionicu vodit će profesor kineziologije Mario Valentić. Završetak projekta „GEA OPROSTI 2021“, 20. svibnja, obilježit će posljednja aktivnost, odnosno izložba „Jabuka u svakodnevnom životu“ u Muzeju grada Pakraca.