Fotografija: Na nedavno Covid odjelu u subotu ujutro bilo 15 je osoba oboljelih od Covida-19, a tijekom ovog tjedna zabilježeni su i smrtni slučajevi/Foto: Compas.hr
Na nedavno Covid odjelu u subotu ujutro bilo 15 je osoba oboljelih od Covida-19, a tijekom ovog tjedna zabilježeni su i smrtni slučajevi/Foto: Compas.hr

U Pakračkoj bolnici stanje ozbiljno, srednjoškolci prelaze na online nastavu

24 zaposlenika pakračke bolnice u subotu je bilo u izolaciji ili samoizolaciji. No brojke se mijenjaju iz dana u dan, upozorava ravnateljica pakračke bolnice Marina Major

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 466 slučajeva zaraze koronavirusom od kojih se 409 osoba nalazi u kućnoj izolaciji, a 57 osoba je hospitalizirano.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 204 uzorka, od kojih je 71 pozitivnih (35 posto), javlja Pakrački list.

Tijekom prijepodneva smo poslali dva upita županijskoj epidemiološkoj službi o broju oboljelih na području Pakraca i Lipika, no odgovor još nismo dobili.

Provode i brzo testiranje

No da je stanje ozbiljno i na lokalnoj razini dobili smo potvrdu od Marine Major, ravnateljice pakračke bolnice.

Na nedavno ustanovljenom odjelu izolacije u pakračkoj bolnici gdje se liječe pacijenti od Covid-a, prijepodne je bilo 15 osoba i tijekom ovog tjedna su zabilježeni i smrtni slučajevi. Pored toga, nešto pacijenata ima i na odjelu gdje se drže pacijenti sa simptomima kojima još nije potvrđena prisutnost virusa.

- Od prošlog tjedna pakračka bolnica provodi i brzo testiranje pri čemu se pozitivne osobe na tom testu smatraju oboljelima, a negativne idu na provjeru standardnim postupkom. O svim tim pacijentima brine osoblje povučeno s drugih odjela. Pored toga danas je 24 zaposlenika pakračke bolnice bilo u izolaciji ili samoizolaciji. No sve brojke, kada je u pitanju Covid 19, se mijenjaju iz dana u dan, upozorava ravnateljica pakračke bolnice Marina Major.

S obzirom na činjenicu i da dio osoblja radi na dvije trijažne točke prilikom ulaska u bolnicu, u pakračkoj bolnici se provode samo nužni i hitni postupci.

Zatvara se učenički dom

Po pitanju županijske statistike ovo je najveći broj uopće novopozitivnih osoba u jednom danu kao i najveći broj istovremeno aktivnih slučajeva Covid-a 19. Promatrajući samo prosinac, dakle dnevna izvješća Stožera za zadnja četiri dana, od 876 testiranih osoba pozitivno je 236 ili 27 posto. Istovremeno je broj aktivnih osoba u županiji narastao s 351 osobe 1. prosinca na današnjih 466 što je povećanje za 115 ili 33 posto.

U petak je bio posljednji dan redovnog programa (model A) nastave u svim srednjim školama županije. Već od ponedjeljka, preostala dva i pol tjedna (do 23. prosinca) ovog polugodišta srednjoškolci će imati nastavu na daljinu, takozvani model C, a hoće li se u siječnju vratiti u školske klupe bit će poznato naknadno. Učenički dom se za korisnike zatvara.

Osnovci će nastavu nastaviti u redovnom obliku. Ovaj tjedan u pakračkoj osnovnoj školi dva su razreda imala nastavu na daljinu. No u ponedjeljak se i oni trebaju vratiti u školske klupe i ravnateljica Sanja Delač se nada da će bar do praznika izdržati u tom obliku uz povremene pojedinačne mjere samoizolacije kako među učenicima tako i među učiteljima kojih ima u posljednje vrijeme.

Stanje po pitanju zaraze se popravlja u Domu za stare i nemoćne osobe u Marinom Selu. Jučer se na posao vratilo svih 10 nedavno oboljelih zaposlenika Doma, dok su još u izolaciji dvoje zaposlenika GD CK Pakrac, ali koji ne rade izravno na poslovima Doma. Od 33 oboljela korisnika Doma četvero je hospitalizirano, a preostalih 29 imaju blaže simptome, rekla nam je ravnateljica Danijela Kiš,piše Pakrački list.