Fotografija: Mlada lisica hrani se trešnjama/Foto: Pavao Toth
Mlada lisica hrani se trešnjama/Foto: Pavao Toth

U osam dana na Hrvatsku će pasti milijun opasnih mamaca za lisice: "Nemojte ih dirati!"

Jedan kolačić s cjepivom izbaci se svakih 90 metara, a u jedan zrakoplov stane ih i do deset tisućaDeseci zrakoplova s više od milijun mamaca za lisice u kojima je cjepivo lete iznad Hrvatske. U tijeku je, naime, cijepljenje lisica protiv bjesnoće, a obavlja se – iz zraka. Kolačići s cjepivom bacaju se po cijeloj zemlji s iznimkom jadranskih otoka.

Jedan kolačić s cjepivom izbaci se svakih 90 metara, a u jedan zrakoplov stane ih i do 10 tisuća. U sljedećih osam dana na tlo cijele zemlje past će ih milijun, javlja Večernji list.

Sadrže i anitibiotik

''Mamci za oralnu vakcinaciju lisica sadrže oslabljeni soj virusa bjesnoće, također u sebi sadrži i antibiotik koji se doživotno odlaže u kostima i zubima lisica i on služi kao biljeg kako bi dokazali je li lisica pojela mamac", objasnila je za Danas.hr Ivana Lojkić, voditeljica Nacionalnog referentnog laboratorija za bjesnoću pri Veterinarskom institutu.

Cilj je lisice učiniti imunima za bjesnoću u doba parenja. Mamci koji se izbacuju iz zrakoplova su najučinkovitiji. Pronađe li tko mamac, iako je bezopasan za ljude, ne smije se dirati. "Ne smije se pomicati sa svoje prvotne lokacije. Ako ga građani zateknu na dvorištu, onda apeliramo na to da se on uz primjenu plastičnih granica premjesti izvan granica dvorišta", kazala je za Danas.hr, a prenosi Večernji list, Tihana Miškić, voditeljica Odjela za krizno planiranje, biosigurnost i procjenu rizika.

Kućne ljubimce pazite 30 dana

Također, Miškić apelira na građane da u ovom razdoblju paze na svoje kućne ljubimce i da ih drže pod nadzorom u idućih 30 dana. "Učinite to da bi se na što veću mjeru smanjila mogućnost kontakta pasa s ovim mamcem." Inače, posljednji slučaj bjesnoće lisice u Hrvatskoj zabilježen je prije 10 godina.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!