Fotografija: U V. Trojstvu odgođeno tretiranje komaraca/Foto: Marko Mrkonjic/CROPIX (Ilustracija)
U V. Trojstvu odgođeno tretiranje komaraca/Foto: Marko Mrkonjic/CROPIX (Ilustracija)

U općini Veliko Trojstvo odgodili tretiranje komaraca: "Pčele su duže na paši, moramo ih zaštititi"

Naši su nas pčelari upoznali kako zbog cvatnje medonosnih biljaka pčele ostaju znatno duže na ispaši te smo na nekih 14 dana odlučili odgoditi tretiranje komaraca, kažu u OpćiniVELIKO TROJSTVO – Iako su jučer iz Općine Veliko Trojstvo najavili da će se danas, 14. lipnja u večernjim  satima vršiti larvicidno i adulticidno tretiranje komaraca na području Općine Veliko Trojstvo, do toga ipak neće doći.

Naime, iz Općine poručuju kako su do te odluke došli nakon razgovora s pčelarima.

Pčele duže na paši

- Naši su nas pčelari upoznali kako zbog cvatnje medonosnih biljaka pčele ostaju znatno duže na ispaši te smo na nekih 14 dana odlučili odgoditi larvicidno i adulticidno tretiranje komaraca na području općine Veliko Trojstvo, kažu u Općini.

- Zbog loših vremenskih uvjeta pčelari iza sebe imaju nekoliko loših sezona, a i ovog proljeća bile su velike štete na pčelinjim zajednicama te nam je želja da pčele iskoriste bogatu pašu i napune košnice. Za komarce ćemo se pobrinuti na vrijeme, zaključuju iz Općine.

Neznatno opasni za okoliš

Dodajmo, navedeni insekticidi neznatno su opasni za čovjeka i njegovu okolinu, a u okolišu ne zaostaju, jer su biorazgradivi. Insekticidi imaju Odobrenje i Rješenje Ministarstva zdravlja RH.