Fotografija: Foto: Nikola Vilić/CROPIX
Foto: Nikola Vilić/CROPIX

U nekim trgovinama već nema šećera: ‘Nema računice, gubili bismo novac na njemu..."

"Šećer moram uvoziti iz Austrije i Srbije i dvije do tri kune ga skuplje platiti nego što ga stavljam na policu", odgovara vlasnik trgovine zašto šećera nema na policamaOdabrani komadi pilećeg mesa i kokošjeg filea, obogaćeni pomno biranim začinima, daju pašteti puni okus i mazivost.

Prazne se skladišta šećera, a dok ga u jednim trgovinama već nema na policama ili je ograničena kupnja, u drugim trgovinama ga još uvijek ima, ali ne zadugo, javlja Dnevnik Nove TV.

Mjesečna potrošnja kućanstva

"Mi imamo na policama jos uvijek šećera, ali ne garantiram da će ga dalje biti od nedjelje, ponedjeljka, utorka. Jer jednostavno nemam računa šećer uvoziti iz Austrije, Srbije. Moram ga dvije do tri kune skuplje platiti nego što ga stavljam na policu", odgovara vlasnik trgovine Marijan Živković na pitanje zašto šećera nema na policama i s kakvim gubicima rade vlasnici trgovačkih lanaca zbog zamrzavanja cijena.

Dragan iz Županje sumnja da će biti nestašice. Možda kratkoročno, ali duže vremena ne, kaže.

"Mislim da svako kućanstvo ne troši mjesečno više od kilu šećera", isto smatra Josipa iz Županje.

Iako su kupci optimistični, trgovci nisu. “Vi da danas izađete na burzu, možete šećer dobiti za 30 dana”, pojašnjava Živković.

Samo jedna šećerana

Hrvatska je prošle godine uvezla više od 58.000 tona šećera, najviše iz Slovenije. A izvezli smo gotovo dvostruko više. Hrvatska je do nedavno imala tri tvornice šećera – u Virovitici, Osijeku i Županji. Sada radi samo jedna u Županji, koja je prošle godine proizvela 120.000 tona šećera, što je dovoljno za naše potrebe.

“S obzirom na sušni period, očekujemo manji urod šećerne repe za 20 posto. Prošlogodišnja proizvodnja šećera je bila u cijelosti dostatna za potrebe hrvatskog tržišta”, umiruje direktor Sladorane Županja Željko Zadro.

Da nema straha od nestašice, ističu i u Ministarstvu gospodarstva. Napominju da šećera ima dovoljno na tržištu i da nestašice neće biti te kako Strateške robne zalihe u svojim skladištima imaju planom predviđene količine.

Iako iz Ministarstva tvrde da će šećera biti dovoljno, neki trgovci kažu da je Vlada zamrzavanjem cijena pogriješila, ističe Dnevnik Nove TV.