Fotografija: Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

U nedjelju kreće peto izdanje Omanovac zimske trening lige

Do Planinarskog doma Omanovac koji se nalazi na 655 metara nadmorske visine trkači moraju proći zavojitu asfaltiranu trasu dugu oko 7,7kilometara kojoj je start kod pakračke ČesmeKao i dosadašnjih godina, zaljubljenici u trčanje i ove će zime imati priliku pronaći granice svojih mogućnosti i sposobnosti i natjecati se s drugim trkačima u trci prema Planinarskom domu Omanovac u sklopu Omanovac zimske trening lige.

Do Planinarskog doma Omanovac koji se nalazi na 655 metara nadmorske visine trkači moraju proći zavojitu asfaltiranu trasu dugu oko 7,7kilometara kojoj je start kod pakračke Česme, piše Compas.hr.

Početak prvog kola u okviru zimske trening lige bit će u nedjelju, 7. studenog u 10 sati, a to je tek prvo od njih ukupno sedam. Uz iznimku novogodišnje utrke, koja će biti u subotu 1. siječnja točno u podne (Novogodišnji uspon), sve ostale utrke Omanovac zimske trening lige počinjat će nedjeljom prijepodne u 10 sati i održavat će se sve do kraja siječnja.

Ovu utrku su inicirali i po prvi puta organizirali lokalni triatlonci Daliborka i Darko Škevin. S  obzirom na to da su se preselili, organizaciju je preuzeo Lipičanin Vedran Kelemen, sad već poznati lokalni atletičar koji na dugoprugaškim atletskim natjecanjima diljem Hrvatske, a i šire, postiže sjajne rezultate. U posljednje vrijeme sve se više Lipičana i Pakračana posvećuje trčanju, stoga je Kelemen tijekom našeg razgovora izrazio želju, odnosno svojevrsni poziv našim sugrađanima iz oba grada da se pridruže u što većem broju.

Raspored kola za 2021./2022. godinu:

1. kolo 7.11. u 10h

2. kolo 21.11. u 10h

3. kolo 5.12. u 10h

4. kolo 19.12. u 10h

5. kolo 1.1. u 12h (Novogodišnji uspon)

6. kolo 16.1. u 10h

7. kolo 30.1. u 10h - proglašenje i druženje

______________________________________

Liga zamišljena za aktiviranje tijekom zimskih mjeseci

Omanovac zimska trening liga je zamišljena za popularizaciju, druženje i aktiviranje ljudi tijekom zimskih mjeseci. Trči se u amaterskoj konkurenciji i namijenjena je svim rekreativnim trkačima/hodačima.

Utrka je profilom brdska i cestovna, uz stalno postepeno penjanje. Prvi dio staze je u potpunosti trčljiv, dok drugu polovicu staze trkači u malo boljoj formi savladavaju bez hodanja, dok oni u nešto slabijoj formi bez prevelikog napora mogu kombinirati trčanje i hodanje. Hodom normalne brzine staza se može svladati za 1:45h. Većina trkača stazu svladava za 50-70min.

Liga se održava pod svim vremenskim prilikama.

Nakon 7. kola najbolji će osvojiti pehar i/li poklon pakete.

Svi sudionici koji istrče najmanje 3 kola osvojit će finišerske medalje.

Ukupni poredak se računa bodovanjem i zbrajanjem rezultata svih sedam kola po sljedećem načelu:

1.mjesto 50 bodova, 2.mjesto 45 bodova, 3.mjesto 40 bodova, 4.mjesto 35 bodova, 5.mjesto 30 bodova, 6.mjesto 25 bodova, 7. mjesto 23 boda, 8.mjesto 21 bod, 9. mjesto 20 bodova, 10.mjesto 19 bodova, 11.mjesto 18 bodova, 12.mjesto 17 bodova... 13.mjesto 16 bodova, 14.mjesto 15 bodova, 15.mjesto 14 bodova, ... 28.mjesto i svako sljedeće mjesto po 1 bod.

U slučaju da dva ili više natjecatelja koji su u konkurenciji za prva tri mjesta imaju isti broj bodova, gleda se tko od njih ima više prvih mjesta, a ako je i u tom slučaju rezultat jednak, gleda se tko ima više drugih mjesta, pa trećih itd.

U slučaju da dva ili više natjecatelja imaju jednak broj bodova a nisu u konkurenciji za prva tri mjesta, oni "dijele" to mjesto, a sljedeći natjecatelji dobivaju onoliko mjesta koliko njih dijeli slabiji plasman.

Natjecatelj koji sudjeluje u svih 7 kola dobiva 30 dodatnih bodova, a natjecatelj koji otrči najbolje vrijeme sezone također dobiva 30 dodatnih bodova.

Rezultati će se ažurirati dan ili dva nakon svakog kola i bit će objavljeni na Facebook stranici.

Svi trkači koji otrče barem jedno kolo ostvarili su plasman.

Trenutni rekord utrke drži Renato Dasović s vremenom 36:01.

Izvor: Omanovac zimska trenng liga FB