Fotografija: Uklanjanje će potrajati više tjedana/Foto: Compas
Galerija
Uklanjanje će potrajati više tjedana/Foto: Compas

U Lipiku počelo uklanjanje 76 metara visokog staklanskog dimnjaka, simbola industrijske baštine

Namjena dimnjaka bila je izvlačenje dimnih plinova iz „furko“ peći za proizvodnju ravnog stakla. Nije u funkciji od 1991. godine, nakon oštećenja u Domovinskom ratu te od tada ima tek simboličnu svrhuIzgrađen davne 1963. godine u srcu Lipika, jedan od najupečatljivijih simbola industrijske baštine, staklanski dimnjak, uskoro će pasti pod težinom vremena i oštećenja. Monumentalna građevina, koja je svojom impozantnom visinom od 76 metara dominirala horizontom, nije bila samo znak industrijskog prosperiteta, već je u novije vrijeme postala podsjetnik na proteklu eru, piše Compas.

Foto: Compas
Foto: Compas

Višetjedan i zahtjevan proces njegova uklanjana započeo je 19. veljače u izvedbi specijalizirane zagrebačke tvrtke Visinski radovi d.o.o., a procjena je da će se kompleksni poslovi protegnuti kroz ožujak i veći dio travnja, ukupno otprilike pedesetak radnih dana, doznaje Compas od Doriana Knapića, direktora tvrtke Lipik Glas.

Rastavljat će ga ciglu po ciglu

Dimnjak će, nastavlja Knapić, rastavljati tehnikom ciglu po ciglu, koja je ocijenjena sigurnijom i prevagnula je u odnosu na opciju miniranja. Radovi se odvijaju po fazama, cigle se bacaju u unutrašnjost dimnjaka kako ne bi bilo vanjske ugroze, odakle će se postupno odvoziti. Rastresnom sedamdesetgodišnjaku, kaže, presudile su posljedice nevremena iz srpnja 2023. godina kad mu je značajno narušena statika i ocjenom stručnjaka postao je opasan za budućnost.

Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas

- Osim narušene statike razlog više za uklanjanje je činjenica da dimnjak nije armiran i potencijalni jači potres ili novo nevrijeme može prouzročiti neželjenje scenarije što ne možemo dopustiti. Ranije su već zabilježeni slučajevi padanja krhotina jer dimnjak nije bio u funkciji od 1991. godine, nakon oštećenja u Domovinskom ratu te je od tada u dvorištu Lipik Glasa tek sa simboličnom svrhom, zaključuje direktor tvrtke Lipik Glas te ističe da je tužan što je upravo on u poziciji donijeti odluku o uklanjanju, svjestan da kod mnogih lipičkih radnika dimnjak ima značajnu sentimentalnu vrijednost.  

Dimnjak iz 1963. godine

Priča o staklanskom dimnjaku započinje davne 1966. godine, kada je prva ploča izvučena iz tvornice livenog stakla. Gradnja dimnjaka je počela tri godine ranije, 1963., kao dio ambicioznog projekta izgradnje tvornice stakla. Glavni izvođači radova, kao što su "Đuro Đaković" iz Slavonskog Broda, "Jugobeton" iz Zagreba i "Konstruktor" Pakrac, zajedno su oblikovali ovaj industrijski gigant.

Kako piše u prigodnoj knjižici autora Božidara Pavičića i Milovana Maksimovića, izdanoj 1986. godine povodom 25. obljetnice rada, sama izgradnja je, zbog impozantne visine od 76 metara, zaokupljala najveću pažnju. U svom podnožju dimnjak je bio promjera 4 metra, a na vrhu 1,2 metra. Na visini od 22 metra izgrađen je vodotoranj kapaciteta 120 tona vode namijenjene za hlađenje  strojeva i uređaja. Voda je iz Pakre, preko crpne stanice, dizana u vodotoranj. Namjena dimnjaka je bila izvlačenje dimnih plinova iz „furko“ peći za proizvodnju ravnog stakla. Na vrhu dimnjaka bili su gromobran i rasvjeta. 

Iako je desetljećima važio kao simbol industrijskog napretka i vitalnosti grada, zacijelo je došlo vrijeme da se ponos Lipika ukloni s lica zemlje, rastavi poput jedostavnih lego kockica, ostavljajući iza sebe uspomene i priče o industrijskoj prošlosti koja je oblikovala identitet ovog mjesta, piše Compas.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!