Fotografija: Foto: Compas.hr, Vlado Kos/CROPIX
Galerija
Foto: Compas.hr, Vlado Kos/CROPIX

U Lipiku i Pakracu postavljeni veliki svijetleći panoi za suzbijanje komaraca

Ovo je patent Svjetske zdravstvene organizacije koji je izumljen u Brazilu tijekom Zika epidemije, a smatra se da će svaki takav pano moći privući oko 30 tisuća komaraca u 12 satiU Lipiku je nedavno postavljen veliki svjetleći info pano za suzbijanje komaraca, piše lipički Compas.hr.

Zapravo se radi o svojevrsnoj zamci za komarce koja u zrak izlučuje ugljični dioksid i mliječnu kiselinu oponašajući tako ljudski dah i miris što pak privlači komarce koji onda prolete kroz jednosmjerni otvor gdje ostaju zarobljeni i u konačnici ugibaju. Uz navedeno, ove nametnike svakako privlači i fluorescentno svjetlo.

Vrijedan projekt

Na određeni se način ovim postupkom osigurava i ekološki prihvatljiva metoda suzbijanja pošasti komaraca s obzirom na to da se ovom prilikom ne upotrebljavaju pesticidi, doznajemo od Mate Matijevića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Požeško - slavonske županije.

Udinska ulica u Lipiku u kojoj je postavljen pano/Compas.hr
Udinska ulica u Lipiku u kojoj je postavljen pano/Compas.hr

Zapravo je riječ o projektu „Kontrola komaraca u prekograničnom području 2“ - MOS - Cross 2, Interreg - IPA CBC Croatia - Serbia, vodećeg partnera Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije i projektnih partnera Zavoda za javno zdravstvo Požeško - slavonske županije, Zavoda za Javno zdravlje Sombor, fonda „Evropski poslovi“ Novi Sad i Instituta za javno zdravlje iz Novog Sada.

Prijenosnici bolesti

- Sveukupna vrijednost projekta iznosi 997 tisuća eura, a naš županijski Zavod za javno zdravstvo u njemu će participirati s iznosom od 230 tisuća eura, kroz opremu, edukacije te u konačnici postavljanje već spomenutih panoa koji trebaju skupljati komarce u promjeru od 5 kilometara. Deset panoa je postavljeno u našoj županiji, uglavnom u gradskim, odnosno općinskim središtima i tamo gdje je gustoća naselja najveća - ističe ravnatelj Matijević.

Jedan pano za suzbijanje komaraca smješten je i u Ulici Matice hrvatske u Pakracu/Compas.hr
Jedan pano za suzbijanje komaraca smješten je i u Ulici Matice hrvatske u Pakracu/Compas.hr

Patent je ovo Svjetske zdravstvene organizacije koji je izumljen u Brazilu tijekom Zika epidemije, a smatra se da će svaki takav pano moći privući oko 30 tisuća komaraca u 12 sati. S obzirom na to da panoi rade na bazi CO2, svakih 14 dana će djelatnici županijskog ZJZ umetati novi ugljični dioksid i pri tome skupljati komarce kako bi ih mogli determinirati da se vidi o kojoj se vrsti i rodu komaraca radi.

Svima nam je poznata napast komaraca, napose u ljetnim mjesecima, a znamo i to da su oni prijenosnici raznovrsnih zaraznih bolesti. Stoga je, između ostalog, poanta na vrijeme uočiti prenose li ovi komarci neku zaraznu bolest kako bismo na vrijeme mogli prevenirati, piše Compas.hr.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!