Fotografija: Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/ Foto: BBŽ
Galerija
Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/ Foto: BBŽ

U Kusonjama obilježena dvostruka obljetnica tragičnog stradanja 23 branitelja iz Bjelovara

Počast poginulima odalo je i izaslanstvo BBŽ-a, PSŽ-a, kao i izaslanstva Lipika, Pakraca i Bjelovara na čelu s gradonačelnicima Lipika, Pakraca i Bjelovara
Na blagdan Male Gospe, 8. rujna održano je komemorativno prisjećanje i obilježavanje 30. i 28. godišnjice stradavanja dvadeset poginulih pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara, koji su na taj dan 1991. godine stradali u četničkoj zasjedi u Kusonjama te trojice njihovih suboraca, koji su stradali od podmetnute mine prilikom komemoracije dvije godine kasnije.

Program je započeo polaganjem vijenaca kod spomen obilježja Rakov potok odakle su sudionici „Mimohoda istine“ krenuli prema kapelici Male Gospe u Kusonjama gdje je održana komemoracija u spomen na poginule hrvatske vitezove, piše Compas.

<p>Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, županica PSŽ-a Antonija Jozić, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i župan BBŽ-a Marko Marušić/Foto: Compas</p>

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, županica PSŽ-a Antonija Jozić, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i župan BBŽ-a Marko Marušić/Foto: Compas

Ispred kapelice u Kusonjama svijeće i vijence položili su članovi obitelji poginulih branitelja; izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva; izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ante Deur zajedno sa zastupnicima Josipom Đakićem i Mirom Totgergelijem; izaslanik predsjednika hrvatske Vlade, Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja s predstavnicima Ministarstva obrane i MUP-a.

<p>Miro Totgergeli, Ante Deur i Josip Đakić/Foto: BBŽ</p>

Miro Totgergeli, Ante Deur i Josip Đakić/Foto: BBŽ

Počast poginulima odalo je i izaslanstvo Bjelovarske-bilogorske županije na čelu sa županom Markom Marušićem te izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županicom Antonijom Jozić, kao i izaslanstva Lipika, Pakraca i Bjelovara na čelu s lipičkim gradonačelnikom i predsjednikom Županijske skupštine PSŽ Vinkom Kasanom, pakračkom gradonačelnicom i saborskom zastupnicom Anamarijom Blažević te Dariom Hrebakom, bjelovarskim gradonačelnikom, također zastupnikom u Hrvatskom saboru.

<p>Predstavnici županija i gradova na komemoraciji/ Foto: BBŽ</p>

Predstavnici županija i gradova na komemoraciji/ Foto: BBŽ

<p>Foto: BBŽ</p>

Foto: BBŽ

Poginulim suborcima poklonile su se braniteljske udruge na čelu s Klubom veterana A satnije te izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima i predstavnici braniteljskih udruga Lipika i Pakraca te prisutni sugrađani.

Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti, prisutnima su se prigodnim govorima obratili požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, predsjednik kluba veterana A satnije Mladen Sabolović, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, izaslanik predsjednika hrvatske Vlade i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Deur.

<p>Požeški biskup Antun Škvorčević/Foto: BBŽ</p>

Požeški biskup Antun Škvorčević/Foto: BBŽ

Požeški biskup Antun Škvorčević u svojem se obraćanju ponajprije obratio obiteljima poginulih branitelja. Tom je prigodom kazao da počinjeni zločin ni nakon trideset godina nije izgubio svoju izazovnu snagu.

- On i danas otvara ponore besmisla i mraka, nemoći i gubitništva, na taj način što budi ili može probuditi u nama osjećaje osvete i mržnje. Time, i nas same taj izazov želi učiniti dionicima zla, žrtvama onoga koji je pokrenuo rat i služio se zločinom kao načinom ponašanja da zagospodari našim osjećajima namećući nam diktat zla kao odgovor na zlo i kao pristup žrtvama. Kolika li je to prevara i koliko li je to nedostojno naših žrtava i njihova spomena - rekao je biskup izrazivši želju da na ovom mjestu stradanja i žrtve u Kusonjama bude prisutan sam Isus Krist te nas učini dionicima jednog drugog izazova, izazova ljubavi.

<p>/ Foto: BBŽ</p>

/ Foto: BBŽ

- Krist je taj izazov uspostavio na mjestu svojega stradanja, na križu i pretvorio ga u znak pobjede nad zlom i zločinom -  naglasio je biskup Škvorčević.

- 1991. godina, godina početka Domovinskog rata djeluje tako davno, a opet djeluje kao da je bila jučer. Rane su još uvijek svježe. Ta godina je stvarala heroje, poput ovih naših stradalih u Kusonjama - naglasio je predsjednik kluba veterana A satnije Mladen Sabolović, dodavši da nakon 30 godina, nakon mora izgovorenih riječi i isplakanih suza, teško je iznova pronaći riječi koje već nisu izrečene.

<p>Predsjednik kluba veterana A satnije Mladen Sabolović/Foto: Compas.hr</p>

Predsjednik kluba veterana A satnije Mladen Sabolović/Foto: Compas.hr

- Zlo je na ovom mjestu došlo do punog izražaja, ali hrvatski branitelji, pripadnici A satnije iz Bjelovara su znali za što i za koga se bore. To je nadomjestilo nedostatak opreme i oružja, a ovi su branitelji pokazali izuzetnu hrabrost. Vjerovali su u slobodu hrvatskog naroda i za to su dali svoje živote. Čuli smo jednom zgodom da rat pripada prošlosti i da se okrenemo budućnosti, ali mi koji smo aktivno sudjelovali u stvaranju oružanih snaga i obrani Republike Hrvatske te preživjeli rat, zauvijek je dio nas ostao tamo. Tih godina nestala je hrvatska mladost i nestajale su uspomene, gradovi i sela, ali nastale su tužne sudbine i tragične sudbine poput ove ovdje. Roditelji, djeca i supruge pate svih ovih godina jer pravda i istina još nije zadovoljena. Hrvatski ratnici, kako god to danas izgledalo, znajte da nije bilo uzalud - zaključio je svoje obraćanje Mladen Sabolović.

<p>Županica Antonija Jozić/Foto: Compas</p>

Županica Antonija Jozić/Foto: Compas

- Danas, dostojanstvenim obilježavanjem tridesete, ali i dvadeset i osme obljetnice pogibije naših hrvatskih branitelja, s posebnim pijetetom prisjećamo se svih onih koji su devedesetih godina prošlog stoljeća imali hrabrosti, odvažnosti i ustrajnosti staviti sebe na raspolaganje domovini i svoje živote utkati u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske. Prisjećamo se dvadesetorice hrvatskih branitelja koji su mučeni, masakrirani, ubijeni i ukopani u masovnu grobnicu. Prisjećamo se i trojice njihovih kolega koji su dvije godine kasnije nastradali jer su se došli pokloniti žrtvi svojih prijatelja. Njihova žrtva, ali i žrtva Vas, roditelja i obitelji, nikad ne smije biti zaboravljena - rekla je u svojem govoru požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

- Uputimo s ovoga mjesta poruku zajedništva - naglasila je županica Jozić pozvavši pri tome sve na zajednički ustrajni rad, na čuvanje i promicanje istine o Domovinskom ratu, ratu kojeg nismo željeli, ali koji nam je bio nametnuti i u kojem smo branili i obranili svoju domovinu.

– Ostvarujmo i ostvarimo Hrvatsku kakvu sanjaju i kakvu su sanjali naši hrvatski branitelji. To smo im dužni - poručila je županica.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik premijera Plenkovića istaknuo je da naša Hrvatska, prekrasna kakva jest, ima jedan križ.

<p>Foto: BBŽ</p>

Foto: BBŽ

- Križ je da svako malo se pojavi nekakav zločinac koji želi odnaroditi ovo hrvatsko tlo i zatrti svaki trag našeg boravka na ovim prostorima. Naši poginuli branitelji to nisu dopustili i u tome su pokazali ljubav i zajedništvo koje mi moramo njegovati i danas. U tome je cilj, svrha, misija i smisao postojanja Ministarstva hrvatskih branitelja, da očuva vrijednosti Domovinskog rata i da pomogne hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima - rekao je državni tajnik, istaknuvši da sve izazove s kojima se susrećemo možemo pobijediti jedino slogom, zajedništvom i ljubavlju jednih prema drugima.

<p>Ante Deur/Foto: Compas.hr</p>

Ante Deur/Foto: Compas.hr

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur je istaknuo kako smo imali privilegiju biti sudionici stvaranja današnje Hrvatske za koju su život položili hrabri hrvatski branitelji. Kad se prisjećamo stvaranja Republike Hrvatske, tri su čovjeka koja posebno uvijek moramo spominjati.

- To je predsjednik Tuđman koji je imao viziju da povijesno vrijeme pretvori u trenutak osvanuća naše države; to je i ministar obrane Gojko Šušak koji sudjelovao u stvaranju pobjedničke Hrvatske vojske te u konačnici tu je i kardinal Kuharić, čovjek koji nas je duhovno hranio - rekao je zastupnik Deur, naglasivši da moramo biti ponosni na ovo što imamo, a to je domovina, piše Compas.

Komemoraciju je uveličala i klapa „Bjelovar“, a  misu za poginule hrvatske branitelje je služio bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.

<p>Odavanje počasti/Foto: BBŽ</p>

Odavanje počasti/Foto: BBŽ

<p>Foto: BBŽ</p>

Foto: BBŽ

<p>Mimihod istine/Foto: BBŽ</p>

Mimihod istine/Foto: BBŽ

<p>Mimohod istine/Foto: BBŽ</p>

Mimohod istine/Foto: BBŽ

<p>Spomen obilježje na kapelici Male Gospe u Kusonjama/Foto: BBŽ</p>

Spomen obilježje na kapelici Male Gospe u Kusonjama/Foto: BBŽ

<p>Foto: BBŽ</p>

Foto: BBŽ

<p>Foto: BBŽ</p>

Foto: BBŽ

<p>Foto: BBŽ</p>

Foto: BBŽ