Fotografija: Načelnik s jednom od zaposlenica projekta koja se dodatno obrazovala/Foto: Općina Konačnica
Galerija
Načelnik s jednom od zaposlenica projekta koja se dodatno obrazovala/Foto: Općina Konačnica

U Končanici se kraju bliži projekt Zaželi bolje sutra: U prosincu očekuju novi natječaj

"Gotovo sve zaposlene žene su stekle naobrazbu koja im je bila omogućena putem projekta. Mogle su steći zvanje za gerontodomaćicu ili računalnog operatera", pojasnio je načelnik BakunićKONČANICA – Svom kraju približio se jednogodišnji projekt Općine Končanica pod nazivom „Zaželi bolje sutra“. Riječ je o projektu provođenom na području dviju općina – Končanice i Dežanovac, a zahvaljujući 10 zaposlenih žena na području svake općine, bilo je zbrinuto ukupno 120 korisnika, mahom starijih i nemoćnih osoba.

Dodatno obrazovanje

-Uskoro ćemo imati, 05. studenog, završnu konferenciju projekta i skromno druženje sa ženama koje su bile zaposlene. Koliko imam informaciju, gotovo sve zaposlene žene su stekle naobrazbu koja im je bila omogućena putem projekta. Mogle su steći zvanje za gerontodomaćicu ili računalnog operatera. Neslužbeno sam pak, saznao kako bi u prosincu trebao biti raspisan novi natječaj na koji se mi svakako planiramo javiti i nastaviti s provedbom projekta koji jamči zapošljavanje teško zapošljivih žena i brigu o korisnicima. Samo ovoga puta bismo išli sami. Mi bismo bili nositelj projekta koji bi se provodio samo na području naše općine – kazao nam je načelnik Općine Končanica, Zlatko Bakunić.

Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo
Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo

Inače, u razdoblju dok se ponovo projekt ne pokrene, žene koje su radile mogu se prijaviti na Zavod za zapošljavanje te će na taj način steći uvjete za primanje naknade. Ponovnim pokretanjem projekta većina njih vratila bi se na posao, dok bi jedan manji dio njih krenuo nekim drugim putem.

Solidarnost prema korisnicima

-To su žene od 55 godina starosti na više tako da će neke i same postati korisnice. S druge strane, u vrijeme dok projekt „stoji“, znam da će mnoge žene posjećivati svoje korisnike iz čiste solidarnosti i jer su se međusobno povezali u tih godinu dana provedbe projekta „Zaželi bolje sutra“. Lijepa je to stvar, potrebe ima i nadamo se kako ćemo ga uskoro ponovno pokrenuti – istaknuo je Bakunić dodavši kako su i prije provodili sličan projekt. No, on se provodio preko Udruge invalida. U svakom slučaju, riječ je o pozitivnoj praksi koja puno znači ženama koje dobivaju priliku za posao i dodatno obrazovanje, ali i za korisnike starije životne dobi.