Fotografija: Nastavnici i učenicu su zaključili da su ovakva predavanja i radionice jako korisni/Foto: Ornela Malogorski
Galerija
Nastavnici i učenicu su zaključili da su ovakva predavanja i radionice jako korisni/Foto: Ornela Malogorski

U Komercijalnoj i trgovačkoj školi održana edukacija učenika i nastavnika o mentalnom zdravlju

Mogli su se čuti konkretni savjeti kako generacijske razlike učiniti prednošću, a ne razlogom za sukobe. Isto tako, pričalo se o važnosti brige o mentalnom zdravljuU okviru preventivnog programa koji se zadnje dvije godine provodi u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar pod nazivom „Zdravlje prije svega” najveći dio odnosi se na brigu o mentalnom zdravlju i boljem razumijevanju sebe i drugih. U sklopu tog programa ovih je dana održana edukacija učenika i nastavnika.

-Jedno takvo predavanje o mentalnom zdravlju za nastavnike održala je naša poznata hrvatska psihologinja prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić upravo u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar.

Foto: Ornela Malogorski
Foto: Ornela Malogorski
Foto: Ornela Malogorski
Foto: Ornela Malogorski

Kroz predavanje pod nazivom „Od Boomera do Zoomera: generacijske razlike u svakodnevnom životu“ objasnila je razloge generacijskih razlika među ljudima s naglaskom na socijalne promjene zadnjih 60-ak godina koje su dovele do promjena u doživljavanju i ponašanju među pripadnicima različitih generacija.

Pomoći sebi i drugima

Prezentirala je i sasvim konkretne savjete kako generacijske razlike učiniti prednošću, a ne razlogom za sukobe. Govorila je o važnosti mentalnog zdravlja i brizi koju mu moramo posvetiti s naglaskom na to kako se nositi s izazovima svijeta u kojemu živimo, kako pomoći sebi i učenicima, kako bolje razumjeti ljude oko sebe.  

Uz naše nastavnike ovom inspirativnom  predavanju su se pridružili i nastavnici i stručnih suradnici drugih škola, kazala nam je Ornela Malogorski, voditeljica programa.

Radionice za učenike

Uz predavanje za učenike, održane su i radionice za učenike. Psiholozi udruge Kako si? iz Zagreba održali su radionice s učenicima na kojima se razgovaralo o emocijama, strahovima, vježbama i tehnikama opuštanja i rješavanja problema te načinima nošenja s izazovima.

Foto: Ornela Malogorski
Foto: Ornela Malogorski
Foto: Ornela Malogorski
Foto: Ornela Malogorski

-Vježbali smo i mindfulness. Bilo je dinamično, korisno i zabavno. U raznim situacijama učenici su prepoznavali svoja i tuđa ponašanja i osjećaje. Vrlo otvoreno su iznosili svoje stavove, želje i očekivanja, ali i probleme s kojima se nose i nedoumice na koje nailaze.

Na kraju, i nastavnici i učenicu su zaključili da su ovakva predavanja i radionice jako korisni i da bi češće trebali razgovarati o ovim temama na ovoj razini, zaključuje Malogorski.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!