Fotografija: Kolega Štefan spreman je za novu avanturu/Foto: Štefan Brajković
Galerija
Kolega Štefan spreman je za novu avanturu/Foto: Štefan Brajković

U karavani koja veže dvije zemlje pedalira i Štefan Brajković: "Fotkam i spremam veliku izložbu"

"Osim prijateljstva između Hrvatske i Slovenije, ovom vožnjom promoviramo i zdrav život uz bicikl te, naravno, i veliki cikloturistički potencijal Bilogore", kaže BrajkovićU četvrtak ujutro iz Vukovara će krenuti  još jedna karavana biciklista „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“ koju već 20 godina, u čast hrvatskih branitelja, organizira Hrvatsko društvo Ljubljana. Svake godine ova jedinstvena biciklistička povorka, u kojoj sudjeluje 30-ak biciklista, zastaje u Bjelovaru, a ove godine Bjelovarčani će dočekati i jednog svog sugrađanina. Naime, na trodnevno putovanje od krajnjeg istoka Hrvatske do slovenske prijestolnice ove se godine odlučio otputiti bjelovarski fotograf i reporter Štefan Brajković.

Nikamo bez fotoaparata

- Prije tri godine počeo sam fotografirati Ljubljanu i okolicu, a onda mi je sinula ideja kako bi bilo dobro da se to spoji s Hrvatskom odnosno da uz pomoć fotografije približim i Hrvatsku i Sloveniju kroz jednu zanimljivu izložbu. U tu priču sam odlučio uvrstiti i karavanu „Put prijateljstva“ – otkriva kolega Brajković.

A kako bi publici što vjernije prenio priču o ovom jedinstvenom sportskom događanju,  odlučio je biti njegovim dijelom.

Štefan i inače biciklira i putem radi jedinstvene fotografije/Foto: Štefan Brajković
Štefan i inače biciklira i putem radi jedinstvene fotografije/Foto: Štefan Brajković

- Odlučio sam da to bude baš na 20. godišnjicu karavane koja se obilježava ove godine. Putem ću, dakako, fotografirati, a nakon toga ćemo napraviti odabrati najbolje od nastalih materijala te napraviti izložbu. Još prošle godine započeo sam pregovore s ljudima iz Tehničkog muzeja Slovenije koji su zainteresirani za postavljanje izložbe koja bi naknadno putovala po gradovima gdje se karavana „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“ zaustavlja – kaže Brajković.

Za vožnju je, kaže, spreman jer i inače redovito vozi bicikl, a za ovu je prigodu nabavio i posebnu opremu. Posljednju pripremnu rutu odvozio je na dionici dugoj 50 kilometara, od Bjelovara do šume Stara Česma.

Promocija Bilogore

- Osim prijateljstva između Hrvatske i Slovenije, ovom vožnjom promoviramo i zdrav život uz bicikl te, naravno, i veliki potencijal Bilogore za cikloturizam. U pripremama za karavanu pomogli su mi Grad Bjelovar, Općine Kapela i Nova Rača, TZ Grada Đurđevca te prijatelji iz Dental centra Smile kojima ovim putem zahvaljujem – ističe Brajković.

Posljednja pripremna vožnja za karavanu Štefana je odvela do stare Česme/Foto: Štefan Brajković
Posljednja pripremna vožnja za karavanu Štefana je odvela do stare Česme/Foto: Štefan Brajković

Karavana „Put prijateljstva“ vozi se tri dana. Biciklisti će iz Vukovara krenuti u četvrtak u osam sati ujutro, a do kraja dana trebali bi stići do Đurđevca. Drugog dana put ih vodi prema Samoboru, pri čemu će proći i kroz Bjelovar gdje im se, već tradicionalno, sprema dobrodošlica. Posljednjeg dana karavane, u subotu, biciklisti bi trebali stići na odredište – u samo središte Ljubljane.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!