Fotografija: Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Galerija
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

U Doljanima obilježena 32. obljetnica akcije oslobađanja vojarne Polom

Ponosno, dostojanstveno, ali s tugom u srcu obilježena je i 32. obljetnica pogibije petorice branitelja od kojih dvojice policijskih službenika u vojno-redarstvenoj akciji oslobađanja vojarne Polom i obrane DoljanaU organizaciji Grada Daruvara danas je obilježena 32. obljetnica početka Domovinskog rata na daruvarskom području, zajednička akcija oslobađanja vojarne Polom u Doljanima i Dan branitelja Grada Daruvara. Ovogodišnja sjećanje na događaje iz vremena Domovinskog rata i njihovo obilježavanje na središnjem komemorativnom skupu održalo se u Doljanima kod mjesnog doma, javlja PU bjelovarsko-bilogorska.  

Na današnji dan prije 32 godine u vojno-redarstvenoj akciji oslobođena je vojarna Polom, a upravo ova akcija bila je prekretnica u Domovinskom ratu na daruvarskom području. 

Svečano obilježavanje je započelo u 9 sati na gradskom groblju u Daruvaru i mjesnom groblju u Doljanima i Kipu obilaskom grobova žrtava koje su toga dana stradali: Damira Nađa, Željka Leja, Stjepana Šepla, Augusta i Božene Hašek, Alojza Lneničeka. Dragutin Kovačević i Josip Pleša bili su policijski službenici, a Josip je bio policijski službenik PU bjelovarsko-bilogorske. 

Vijenci na spomen obilježju/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Vijenci na spomen obilježju/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Potom su u Doljanima kod spomen obilježja pored mjesnog doma svečano, dostojanstveno, s puno ponosa ali i sjetom na poginule hrvatske vitezove i civile, obitelji i izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće. 

Pored obitelji poginulih, izaslanstva predsjednika Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnika Hrvatske vojske, vijenac su položili i zapalili svijeće načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i ratni zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Jakob Bukvić, zapovjedenik Interventne jedinice policije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i sudionik akcije oslobađanja vojarne Ivica Ćurić te načelnici policijskih postaja naše policijske uprave​, a potom predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Daruvara te braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Načelnik Jakob Bukvić sa suradnicima/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Načelnik Jakob Bukvić sa suradnicima/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Kraćim govorom evocirajući uspomene i događaje iz tog vremena prisutnima se obratio umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i aktivni sudionik oslobađanja vojarne Polom 1991. Željko Ament, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Uprave za savjetodavnu psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Miro Totgergeli. 

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Zajedničku molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje koji su nas svojim životima zadužili kao i sve buduće generacije koje će živjeti slobodu naše domovine uz kraći vjerski obred predvodio je vojno-policijski kapelan prečasni Damir Vrabec.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!