Fotografija: Sve točke dnevnog reda su usvojene/ Foto: Predrag Uskoković
Galerija
Sve točke dnevnog reda su usvojene/ Foto: Predrag Uskoković

U Daruvaru raste cijena odvoza smeća, stiže taksi, a cijena ulaznica za TVP ostaje ista

Rast cijene odvoza komunalnog otpada je posljedica rasta cijene goriva. U konačnici, fiksni dio raste 18 kuna, dok varijabilni ovisi o broju pražnjenja zelene posude, poručio je LneničekCijena odvoza komunalnog otpada poskupjet će za 18 kuna, a u Daruvaru će uskoro ponovno profunkcionirati taksi prijevoz, najvažnije su odluke donesene na jučerašnjoj sjednici daruvarskog Gradskog vijeća.

Naime, većina gradskih vijećnika jučer je digla ruke za Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Daruvara. Uvodno obrazloženje iznio je gradonačelnik Damir Lneniček, rekavši da takve odluke nikada nisu popularne, ali su, nažalost, nužne u ovim vremenima.

Posljedice porasta cijene goriva

- Da, podiže se cijena, sukladno svim troškovima, a ne zbog hira. To je sve posljedica porasta cijene goriva. Radili smo razne izračune s ciljem da poskupljenje bude što manje. U konačnici, fiksni dio raste 18 kuna, dok varijabilni ovisi o broju pražnjenja zelene posude. Na tome se može i uštedjeti, posebice korištenjem žute i plave posude, kao i smeđe posude te kompostera. Upravo će se time smanjiti broj iznošenja zelene posude, stoga pozivam građane da što više koriste navedene posude, pojasnio je Lneniček.

Čelnici grada/ Foto: Predrag Uskoković
Čelnici grada/ Foto: Predrag Uskoković

Ova tema, kao i komunalije općenito, izazvala su zanimanje vijećnika i tijekom aktualnog sata pa je tako Zdenko Franekić upitao može li se nekako izaći u susret umirovljenicima s najnižim primanjima, na što je gradonačelnik Lneniček najavio da će se u proračunu za idući godinu planirati sredstva za jednokratnu, a možda i višekratnu pomoć najugroženijim stanovnicima, bez obzira na dob. 

Nadalje, vijećnicu Tanju Herceg zanimalo je hoće li se povećati dinamika košnje trave u gradu, bolje regulirati parkiranje na zelenim površinama te može li se za vrijeme festivala grad čistiti u većoj mjeri.

Cijene TVP-a za Daruvarčane ostaje ista

- Svi navedeni poslovi redovno se reguliraju, za što godišnje izdvajamo više od 700 tisuća kuna. Nažalost, do problema nekada dođe, jer Darkom nema dovoljno ljudi. Što se volontera tiče, teško ćemo ih naći, kada ne možemo naći ni ljude koje smo voljni platiti, odgovorio je Lneniček.

Zeleno svijetlo gradskih vijećnika dobila je i odluka o povećanju gradske subvencija Termalnom vodenom parku Aquae Balissae, čime cijena ulaznice za Daruvarčane ostaje ista kao i prošle godine. Naime, TVP je početkom ove sezone podignuo cijene ulaznica za 10 kuna, međutim reakcijom Grada daruvarski umirovljenici, branitelji, učenici i studenti trosatno kupanje i dalje će plaćati 20 kuna, dok će odrasli za to morati izdvojiti 30 kuna.

Sjednica je održana u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Predrag Uskoković
Sjednica je održana u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Predrag Uskoković

Do sada je gradska subvencija po osobi iznosila 15, a sada će to biti 25 kuna. Recimo i to da cijena ulaznice za sve ostale posjetitelje iznose 45 kuna, ako je riječ o umirovljenicima, braniteljima, studentima i školarcima, odnosno 55 kuna za odrasle posjetitelje.

Stiže taksi

Još jedan novitet koji bi mogao razveseliti Daruvarčane je ponovno uvođenje autotaksi prijevoza. Odlukom su uređena i taksi stajališta, pa će tako dva parkirališna mjesta biti rezervirana na Autobusnom kolodvoru, a tri mjesta uspostavit će se u Kolodvorskoj ulici, preko puta Gradske tržnice. Recimo i to da se u slučaju potrebe mogu odrediti i druge lokacije za autotaksi stajalište.

Gradski vijećnici digli su ruke i za prijenos gradske imovine u vlasništvo Zavičajnog muzeja. Kako se moglo čuti, riječ je o imovini smještenoj u dvorcu grofa Jankovića, gdje se sada nalazi muzej, vrijednoj oko 250 tisuća kuna.