Fotografija: Ultrazvuk kukova kod malih beba jedna je od najvažnijih pretraga koja se mora obaviti kako djeca kasnije ne bi imala problema/Foto: Hollie Santos/Unsplash
Ultrazvuk kukova kod malih beba jedna je od najvažnijih pretraga koja se mora obaviti kako djeca kasnije ne bi imala problema/Foto: Hollie Santos/Unsplash

U daruvarskom Domu zdravlja od 22. veljače počinju raditi ultrazvuk kukova kod male djece

Ultrazvuk dječjih kukova sigurna je i bezbolna pretraga kojom se na vrijeme otkriva postoje li nepravilnosti unutar kukova ili zdjelice djetetaU Domu zdravlja u Daruvaru od 22. veljače roditelji će moći dovesti svoje dijete na ultrazvuk kukova, a ultrazvuk će raditi dr. med. spec. radiologije Draga Ljubić.

Potvrdila nam je to ravnateljica Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije Ljubica Čaić.

Ultrazvučni pregled kukova kod beba spada pod redovne preglede novorođene djece. Trebao bi se napraviti u prva tri mjeseca života bebe, a idealno je između 4. i 12. tjedna. Tako se na vrijeme mogu ustanoviti sve nepravilnosti i spriječiti neželjene posljedice u kasnijoj dobi. 

Nema zračenja

Ultrazvuk dječjih kukova sigurna je i bezbolna pretraga kojom se na vrijeme otkriva postoje li nepravilnosti unutar kukova ili zdjelice djeteta. Beba tijekom UZV nije izložena nikakvom štetnom zračenju.

Bebini kukovi razvijaju se tijekom trudnoće, a do nepravilnosti dolazi ako se oni ne razviju dovoljno. Svakim pokretom bebine noge tijekom trudnoće, čašice u zglobu kuka se produbljuju. Kada se te čašice kuka ne prodube dovoljno do kraja trudnoće, dolazi do dislokacije kuka jer butne kosti bebe ne mogu dobro “leći” u njih. 

Nezreli kukovi

Takvi se kukovi nazivaju nezreli kukovi. UZV kod beba služi upravo kako bi se nezrelim kukovima na vrijeme pomoglo da dijete ne bi imalo problema u odrasloj dobi.

U gotovo 100 posto slučajeva deformacije se mogu riješiti konzervativnim liječenjem, ako je ono počelo u prvih nekoliko tjedana do trećeg mjeseca djetetova života.

Ako se deformacija kuka ustanovi i liječenje započne nakon 3. mjeseca života, postotak izlječenja u pravilu je oko 80 posto. Ukoliko se preventivni ultrazvuk kukova ne napravi te se nepravilnosti otkriju tek kada dijete počne hodati, često može biti potreban i operativni zahvat. Tada postoji rizik za razvoj rane artroze kuka u odrasloj dobi.