Fotografija: Dobre vijesti za sve Daruvarčane/Foto: MojPortal
Galerija
Dobre vijesti za sve Daruvarčane/Foto: MojPortal

U Daruvar stiže 181.500 eura: "Zavičajni muzej dobit će lift, knjižnica nove laptope. I to nije sve..."

Novac je odobren Savezu Čeha u RH, Zavičajnom muzeju Daruvar, Pučkom otvorenom učilištu kao i Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar. Evo na što će biti potrošenU Daruvar se iz Ministarstva kulture ovih dana slila poprilična svota novca, čak 181 i pol tisuća eura. Naime, Savezu Čeha u Republici Hrvatskoj, Zavičajnom muzeju Daruvar, Pučkom otvorenom učilištu kao i Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar odobrena su sredstva kojima će spomenute ustanove realizirati projekte koji će biti na raspolaganju svim Daruvarčanima i onima koji navrate u grad.

Novac za opremanje

Doznajemo tko je koliko novca dobio i što sve namjeravaju s njim učiniti.

Savezu Čeha u Republici Hrvatskoj čije sjedište se nalazi u Daruvaru odobren je najveći iznos od 100 tisuća eura i to za opremanje Češkog kulturnog centra.

Vladimir Bilek s gostima/Foto: Privatni album
Vladimir Bilek s gostima/Foto: Privatni album
Na donjoj etaži Češkog kulturnog centra bit će smješten centralni arhiv Saveza Čeha i češke nacionalne manjine u RH, a iznad arhiva multifunkcionalna sala/Foto: Vladimir Bilek
Na donjoj etaži Češkog kulturnog centra bit će smješten centralni arhiv Saveza Čeha i češke nacionalne manjine u RH, a iznad arhiva multifunkcionalna sala/Foto: Vladimir Bilek
Ministar Jan Lipavský i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Ministar Jan Lipavský i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu kazao nam je odmah na početku kako mu je drago što su svi projekti s područja Grada Daruvara dobili zeleno svijetlo i što će se sufinancirati iz MInistarstva kultur s visokim postotkom novca.

- Želim podsjetiti da je sama izgradnja i opremanje Češkog kulturnog centra u Daruvaru vezana uz reciprocitet, tj. da se u Češkoj Republici isto gradi i oprema Hrvatski kulturni centar, muzej i dom. Ovo je sastavni dio operativnog programa Vlade RH za češku i slovačku manjinu. Zgrada u Daruvaru je završena, dobivena je i uporabna dozvola, a ovim novcem opremit će se kompletan arhiv za češku mnjinu iz cijele Hrvatske, prije svega arhiv Saveza Čeha. Svi pripadajući dokumenti će biti smješteni u tom arhivu. Opremit će se i uredi koji će biti u Češkom kulturnom centru i multifunkcijska sala koja treba služiti kao sala za sastanke ibza manja predavanja, konferencije i ostalo, kazao je Bilek dodavši kako im još preostaje dio na 1. katu koji će se opremati u idućem razdoblju, u skladu s potrebama mladih.

- Veselimo se što je ovaj projekt prošao i što je ušao u svoju završnu fazu. Nakon opremanja, očekuje se i samo otvorenje Češkog kulturnog centra, zadovljan je Bilek koji vjeruje da će od tog projekta koristi imati ne samo Česi u Daruvaru, već i svi ostali građani, ali i gosti.

Muzej dobiva dizalo

Zavičajnom muzeju iz Ministarstva kulture stiže 50 tisuća eura, a taj će novac biti utrošen za ugradnju dizala.

Marija Ivandekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Daruvar/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Marija Ivandekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Daruvar/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

Marija Ivandekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja, otkriva nam kako su se na javni poziv za program gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture prijavili krajem prošle godine. Vijest da im je odobren projekt ugradnje dizala veoma ih je obradovao.

- U zadnjih godinu dana vidjeli smo da nam je dizalo prijekopotrebno. Imamo puno posjetitelja slabije pokretljivosti i onih s invaliditeom. Tu su i gosti koji nam stižu iz Daruvarskih toplica jer su tamo na liječenju i rehabilitaciji plus i korisnici novog Veteranskog centra. Uostalom, i sami često organiziramo radionice s osobama koje imaju poteškoće u razvoju. Budući da je muzejski postav na prvom katu, on je teže dostupan svim tim osobama. Nerijetko je bila potreban i naša pomoć da bi naši gosti došli do prvog kata, pojašnjava nam ravnateljica razloge zašto su se odlučili na ovaj projekt. A dizalo će, nastavlja Ivandekić, dobro doći i za prijenos stvari i opreme iz prizemlja na kat.

- Uzbuđeni smo i sretni jer nam je Ministarsvo kulture odobrilo sredstva. Sada slijede neki administrativni poslovi, a potom javna nabava i sami radovi. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja 2024. godine, zaključuje ravnateljica.

Završna faza mehanizacije u kinu

Nedjeljko Pajtak, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta pojasnio je kako namjeravaju utrošiti 30 tisuća eura koje im je Ministarstvo kulture odobrilo za finalnu fazu  upravljanja scenskom mehanizacijom.

- Ovaj iznos koji nam je odobren znači da ćemo moći završiti višegodišnju investiciju, odnosno ciklus kojim smo postavili scensku mehanizaciju u dvoranu kina. Ugradili smo elektromotorne povlake za platno. Nemamo više fiksno platno već ono koje se diže i spušta čime smo dobili veću pozornicu za sve glazbeno -scenske programe, predstave i koncerte. Dobili smo prednji zastor također na elektromotorne povlake, a ugradili smo i dodane povlake za audio i video sustav. Ovo je sada završna faza kojom ćemo sve to objediniti u jedan upravljački sustav, pojasnio je Pajtak i otkrio kako planova imaju i za budućnost. Već sada, kaže, razmišljaju o tome što će prijaviti sljedeće godine. A to bi mogle biti nove stolice koje polako pokazuju da bi ih valjalo zamijeniti.

Kinodvorana u POU Daruvar/ Foto:Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Kinodvorana u POU Daruvar/ Foto:Predrag Uskoković/Grad Daruvar

- Osim stolica koje su još solidne, no na kojima se ipak primjećuju tragovi korištenja, razmišljamo i o nabavci novog, digitalnog projektora te zvučnog procesora, kazao je Pajtak.

Ugodno se iznenadili

I naposljetku, Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar stiže 1.500,00 eura za nabavu prijenosnih računala.

Prema riječima Romane Horvat, ravnateljice Knjižnice, jako se ugodno iznenadila pozitivnim odgovorom iz Ministarstva.

- Osobno sam pisala taj projekt lani u rujnu kada je bio raspisan Javni poziv i baš sam se iznenadila jer smo dobili cijeli iznos koji smo tražili. Priložili smo ponudu jedne trgovine iz grada prema kojoj se vidi da za iznos od 1.500,00 eura možemo kupiti tri laptopa tako da smo presretni. Sretna sam jer će nam nova prijenosna računala itekako dobro doći.

Vrijedne djelatnice daruvarske knjižnice/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Vrijedne djelatnice daruvarske knjižnice/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Jedno će koristiti zaposlenici na odjelu za odrasle, a druga dva će koristiti naši korisnici. Ukupno ćemo tako imati šest laptopa za korisnike što je baš idealno, zadovoljna je Romana Horvat koja je naposljetku otkrila kako im sada najviše treba mikrofon, pojačalo i mikseta.

- Kada nam stižu neke poznate osobe, predavači ili gosti, ta oprema nam je zbilja nužna. Nadam se da će uskočiti neki od sponzora i omogućiti nam i tu opremu, nada se ravnateljica.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!