Fotografija: U Daruvar stigla Povelja BBŽ-a i Plaketa
Galerija
U Daruvar stigla Povelja BBŽ-a i Plaketa "Tihomir Trnski"/ Foto: Liga protiv raka Daruvar

U Daruvar stigle županijska Plaketa i Povelja. Ivančić: "Prepoznata je naša briga o braniteljima"

"Daruvar u Domovinskom ratu moje je i autorovo životno djelo, no najviše nas usrećuje kada pomognemo braniteljima na rubu egzistencije", priznaje predsjednik HVIDR-e, Krešimir IvančićDARUVAR - Na svečanoj sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije povodom jučerašnjeg Dana Županije, Daruvar je dobio dva važna priznanja.

Naime, župan Marko Marušić i predsjednik Skupštine Slavko Došen dodijeli su daruvarskoj HVIDR-a i Ligi protiv raka Daruvar priznanja za njihov rad i trud.

Svi dobitnici županijskih priznanja, plaketa i povelja/Foto: Liga protiv raka Daruvar
Svi dobitnici županijskih priznanja, plaketa i povelja/Foto: Liga protiv raka Daruvar

Plaketu “Tihomir Trnski” dobila je Liga protiv raka Daruvar. Podsjetimo, Liga djeluje već 25 godina te osigurava humanitarnu pomoć.

Prepoznata angažiranost Lige

Osigurava pomoć oboljelima od raka, nabavlja mamograf i monitor za mamograf za potrebe Doma zdravlja u Daruvaru. Provodi projekt prijevoza onkoloških bolesnika na zračenja i kemoterapije u Zagreb.

Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Liga protiv raka Daruvar

Na dobivenoj Plaketi zahvalna je Milada Sofka, predsjednica daruvarske Lige.

Milada Sofka, predsjednica Lige protiv raka Daruvar
Milada Sofka, predsjednica Lige protiv raka Daruvar

- Jako smo zahvalni i ponosni, ne samo na nas dvije, već na sve naše članove koji sudjeluju u radu Lige protv raka Daruvar, ali i na sve naše sugrađane i donatore. Naravno, ovo priznanje i ova Plaketa koju smo dobili vjetar nam je u leđa da i ubuduće tako nastavimo, kazala je Miladaa Sofka.

Podsjetimo, Milada je, uz još tri Daruvarčanke - Ljerku Stožicki, Zdenku Sikora i Mirjanu Psarić, prije nešto više od mjesec i pola dana ušla u nacionalnu Ligu protiv raka. 

- Članovi su se birali na osnovi aktivnosti i angažiranosti. Mi smo ponosne i sretne jer smatramo da je čast što naša Liga ima četiri člana u upravljačkim tijelima Lige protiv raka RH u idućem četverogodišnjem razdoblju, kazala nam je Milada Sofka u travnju, predsjednica daruvarske Lige koja je ušla među 19 članova predsjedništva Lige protiv raka Hrvatske.

Povelja HVIDR-i Daruvar

U Daruvar je stigla i Povelja Bjelovarsko-bilogorske županije. Dobila ju je Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Daruvar. Riječ je o jednoj od najstarijih udruga u gradu Daruvaru, a bavi se provođenjem aktivnosti kojima se potiče realizacija socijalne zaštite i pružanje besplatne pravne pomoći članovima udruge, promicanjem hrvatskih nacionalnih, povijesnih kulturnih, gospodarskih i drugih vrijednosti.

Udruga provodi i europske projekte na razini Ministarstva hrvatskih branitelja te lokalnih jedinica koji su od interesa za opće dobro lokalne zajednice. Za svoj rad 2005. godine Udruga je dobila javno priznanje Grada Daruvara.

krešimir Ivančić, predsjednik daruvarske HVIDR-e /Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
krešimir Ivančić, predsjednik daruvarske HVIDR-e /Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Zahvalan što je daruvarska HVIDR-a dobila Povelju je i Krešimir Ivančić, predsjednik Udruge.

- Itekako nam puno znači ova Povelja. To je dokaz da je ono što radimo prepoznato. Sve čime se bavimo nije uzalud, a ovakvo priznanje nam je vjetar u leđa za dalje. To je zahvala svim članovima HVIDR-e Daruvar, mojim suradnicima i djelatnicima bez kojih ništa ne bi bilo moguće. I moji prethodnici su marljivo radili i gradili put na kojem smo i mi sada. Slobodno mogu reći da je ovo možda vrhunac našega rada - naročito nakon izdavanja monografije koja je svjedočanstvo novije hrvatske povijesti. Nravno, govorim o knjizi autora Zvonka Kovačića pod nazivom "Daruvar u Domovinskom ratu: Mali ljudi - velike pobjede".

Životno djelo

Podsjetimo, HVIDR-a Daruvar je uz Grad Daruvar, zaslužna za tehničku podršku da toliko kompleksan projekt zaživi i da ostane u naslijeđe djeci i mladima koji, na sreću, rat nisu doživjeli.

- Knjiga je dugogodišnji rad, želja mog pokojnog prijatelja Marka Čolića. Kritike su jako dobro, to je meni osobno, a znam da je i autoru knjige Zvonku Kovačiću životno djelo, priznao je Ivančić.

Kako kaže, trude se pomagati onima koji nisu ostvarili nikakva prava nakon Domovinskoga rata i koji su u teškoj materijalnoj situaciji.

-Sretni smo kada možemo tim ljudima barem malo olakšati život. Često se provlači kroz medije da su branitelji povlaštena kategorija. To apsolutno nisu. Možda samo neki. Nažalost, kroz naše projekte došli smo do podataka koji su poražavajući, ima strašno puno branitelja, naročito u ruralnim sredinama koji nisu ostvarili niti jedno pravo zajamčeno zakonom. Ili nisu znali kako ili su kao mlađi bili preponosni da bi nešto tražili. Sada, kada ih je snašla starost i bolest, jako teško žive, upozorava Ivančić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!