Fotografija: Sastanak je održan u povodu obillježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa/ Foto: Civilna zaštita Bjelovar
Galerija
Sastanak je održan u povodu obillježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa/ Foto: Civilna zaštita Bjelovar

U Čazmi održan sastanak o olujnom nevremenu iz rujna 2022.: "Jesmo li mogli bolje reagirati?"

Službenici Ravnateljstva civilne zaštite posjetili su i OŠ Čazma gdje su učenicima na zanimljiv način prezentirali korisne informacije o potencijalnim ugrozama i kako postupati u tim slučajevimaČAZMA - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa Služba civilne zaštite Bjelovar i Grad Čazma, jučer su, 12. listopada u Multifunkcionalnom centru Čazma organizirali i održali okrugli stol na temu prirodne nepogode - olujnog nevremena koje je 15. rujna 2022. godine zadesilo Grad Čazmu i druge dijelove Bjelovarsko-bilogorske županije.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Predstavnici svih važnih službi

Na okruglom stolu su sudjelovale predstavnice Državnog hidrometeorološkog zavoda, Službe za vremensku analizu, verifikaciju i prognostički sustav Tanja Renko i Petra Mikuš Jurković, kao i predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite i pravnih osoba od interesa za sustav CZ koje su bile uključene u saniranje posljedica nepogode.

Foto: Civilna zaštita Bjelovar
Foto: Civilna zaštita Bjelovar

To su Vatrogasna zajednica BBŽ (zapovjednik Josip Heger), Gradsko društvo Crvenog križa Čazma, JVP Čazma (zapovjednik Tihomir Brnjanec), HGSS, gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, „Komunalije“ Čazma - direktor Želimir Curiš, Služba civilne zaštite Bjelovar, zatim predstavnica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Andrea Bengez, načelnik Sektora za smanjenje rizika od katastrofa Ravnateljstva civilne zaštitite Dražen Štajduhar i drugi službenici Ravnateljstva CZ, Hrvatske vode -  VGI „Ilova-Česma“ rukovoditeljica dionica obrane od poplava na području grada Čazme Andrea Sušak, predstavnici HGSS Stanice Bjelovar Kristijan Čikor i Mario Golem, kao i drugi članovi Stožera civilne zaštite Grada Čazme (predsjednik Gradskog vijeća, PP Čazma).

Nabava nedostajuće opreme

- Provedena je analiza postupanja sudionika sustava civilne zaštite i žurnih službi nakon pojave olujnog nevremena, pojašnjeni uzroci pojave i prodiskutirane mogućnosti povećanja spremnosti na takve nepogode, provedena je i rasprava s ciljem donošenja adekvatnih zaključaka i pronalaska učinkovitijeg načina otklanjanja posljedica nevremena, pojasnili su iz Civilne zaštite Bjelovar.

Foto: Civilna zaštita Bjelovar
Foto: Civilna zaštita Bjelovar

Isto tako, raspravljene su mogućnosti izbjegavanja uočenih pogrešaka u reakciji i sanaciji u slučaju ponovljenog nevremena, otklanjanja potencijalnih nedostataka i pripreme pričuvnih sustava osnovnih energenata, usklađivanja koordinacije operativnih snaga na terenu, otklanjanja logističkih problema i nabave nedostajuće opreme za operativno djelovanje te u konačnici smanjivanja ranjivosti u narednom razdoblju.

Foto: Civilna zaštita Bjelovar
Foto: Civilna zaštita Bjelovar
Foto: Civilna zaštita Bjelovar
Foto: Civilna zaštita Bjelovar

- U svrhu podizanja svijesti o potencijalno opasnim situacijama (požari, poplave, potresi, velike nesreće) i mogućim katastrofama službenici Ravnateljstva civilne zaštite posjetili su i Osnovnu školu Čazma gdje su učenicima na edukativan i interesantan način prezentirali korisne informacije o potencijalnim ugrozama i kako postupati u tim slučajevima. Kako bi se utvrdile naučene lekcije učenici su sudjelovali u prigodnom kvizu znanja o sustavu civilne zaštite i predmetnim temama, a sudionicima i školi su podijeljene nagrade i igra "Zemlja rizika", ističu iz Civilne zaštite Bjelovar.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!