Fotografija: Jutros je počeka sadnja stabala kroz projekt Zelena mreža Bjelovar/Foto: Martina Čapo
Galerija
Jutros je počeka sadnja stabala kroz projekt Zelena mreža Bjelovar/Foto: Martina Čapo

U Bjelovaru počela sadnja čak 365 novih stabala: "Divlji kesteni ostaju naša tradicija"

U sklopu projekta Zelena mreža Bjelovara postavit će se 55 klupa na korzo, 26 koševa za otpatke, 12 za selektiranje otpada i tri javne česmeBJELOVAR - Grad Bjelovar nositelj je projekta Zelena mreža Bjelovar. Projekt je to za ozelenjivanje grada sadnjom novih stabala te postavljanje urbane opreme. Projekt je sufinanciran od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina. Ukupna vrijednost projekta je 336 tisuća eura, a sufinancira se do 80 posto opravdanih troškova.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Povodom početka provedbe projekta, jutros su se u središnjem parku okupili predstavnici Grada, predstavnici Zajednice ponuditelja Holus d.o.o. i Cvjetnog ateljea Marina za nabavu i sadnju drveća i bilja. Predstavnici tvrtke Metalac d.o.o. za nabavu i ugradnju urbane opreme nisu bili prisutni, no i oni su zaslužni za provedbu.

Postavljanje opreme

- Započeli su radovi na održavanju parka, ali i jedan jako veliki projekt Zelena mreža Bjelovar čiji smo mi nositelj. Riječ je o ozelenjivanju grada sadnjom novih stabala te postavljanjem urbane opreme, kazao je gradonačelnik Hrebak i precizirao kako će se u sklopu projekta posaditi ukupno 365 novih stabala.

Kako je pojasnio, najveći dio tih stabala bit će posađeno na jesen jer je sada vegetacija krenula pa je pomalo kasno za to. Ujedno će se postaviti 55 klupa na korzo, 26 koševa za otpatke, 12 za selektiranje otpada i tri javne česme.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Stabla će biti posađena na Križevačkoj cesti, u Zagrebačkoj ulici, na Trgu kralja Tomislava, Trg Eugena Kvaternika, Ulica Frana Supila, Osječka ulica, Prilaz Andrije Hebranga, Ulica Andrije Hebranga, Ulica Marije Jurić Zagorke, malo igralište u središtu grada, park Borik, Ulica Ivana Mažuranića, Franjevačka ulica i Mlinovac, nabrojio je lokacije Hrebak i zaključio kako će grad ovim projektom postati zeleniji, moderniji i urbaniji.

Divlji kesteni

Pojasnio je kako cijela priča počinje u središnjem parku i to sadnjom stabala kestena.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Odlučili smo podsaditi naš glavni park s 15 novih stabala divljeg kestena. Gospodin Ivan Šepoval je od sjemena tih istih starih stabala koja s nekada rasla ovdje u parku zasadio mlada stabla. To je lijepa i dobra poruka, nastavljamo s tradicijom divljih kestenova. Danas sadimo dva, pa stajemo zbog blagdana. Onda nastavljamo sa sadnjom preostalih 13, kazao je Hrebak pohvalivši ekipu Komunalca koja održava i kosi glavni park.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Ujedno je kazao kako stručne službe u Gradu rade već na novom sličnom projektu vrijednom 350 tisuća eura.

- Cilj nam je da u sljedeće dvije do tri godine sve ulaze u grad pokrijemo s drvoredima novih stabala koja će pružati hlad i pozitivno utjecati na klimatske promjene, zaključio je Hrebak.

Ivan Šepoval iz Cvjetnog ateljea Marina kazao je kako sada namjeravaju saditi Borik i gradski park, te namjeravaju urediti žardinjere prije početka Terezijane.

Više nisu u zaostatku

- Sve ostalo na red će doći na jesen. Danas smo potpisali ugovore, te ćemo krenuti s taj posao s našim dugogodišnjim kooperantima, poručio je Šepoval.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Ivana PIščević Jurković, predsjednica Uprave Komunalca kazala je kako ih čeka puno posla, no srećom, imaju ljude koji su itekako voljni raditi.

- Od 1. ožujka otkako je naša ekipa krenula na održavanje grada uspjeli smo orezati sve grmlje, više od 4 tisuće komada, svi drvoredi su uređeni, sada kosimo travu. Ekipa od 17 radnika izuzetno je spremna za rad, imali su i tri radne subote, stvarno daju od sve od sebe. Sve ono što smo kasnili, uspjeli smo nadoknaditi i to isključivo zbog njih, poručila je.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!