Fotografija: Obilježen europski dan broja 112/ Foto: ŽC 112 Bjelovar
Galerija
Obilježen europski dan broja 112/ Foto: ŽC 112 Bjelovar

U Bjelovaru obilježen europski dan broja 112: "U godinu dana primili smo 24.197 poziva"

"Edukacijama je nazočilo više od 500 djece raznih uzrasta kojima je na slikovit način i kroz šarolike animacije predstavljena uloga i važnost europskog broja 112", kažu iz Županijskog centra 112 BjelovarOve godine jedinstveni europski broj za hitne službe 112, u nedjelju, 11. veljače, obilježio je 33 godine postojanja i učinkovitog funkcioniranja u EU.

Podsjetimo, besplatnim pozivom na broj 112 možete zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe), a prema potrebi angažiraju se i drugi nadležni sudionici i operativne snage sustava civilne zaštite. Inače, u Hrvatskoj je taj sustav uveden 11. veljače 2005. i djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Predavanja za vrtićance/ Foto: ŽC 112 Bjelovar
Predavanja za vrtićance/ Foto: ŽC 112 Bjelovar

Kako kažu iz Županijskog centra 112 Bjelovar, na području Bjelovarsko-bilogorske županije u 2023. zabilježeno je ukupno 24.197 poziva, od kojih je 12.504 (51,7 posto) bilo namjenskih, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od gotovo 20 posto.

Malo zlonamjernih poziva

- Namjenski pozivi su sve dojave koje zahtijevaju angažman žurnih službi i podrazumijeva širok niz različitih kategorija događaja, od prometnih nesreća i drugih sigurnosnih događaja, vatrogasnih i tehničkih te medicinskih intervencija, lociranja u svrhu traganja i spašavanja, epidemija, izvanrednih događaja na postrojenjima energenata i drugoj važnoj infrastrukturi, onečišćenja okoliša, zbrinjavanja životinja ili čak pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava sve do prirodnih nesreća (npr. olujnih nevremena ili obilnih oborina). Za pohvalu je što je broj zlonamjernih poziva bio na izrazito niskoj razini, samo 0,2 posto, što je i rezultat višegodišnje kampanje u sklopu Nacionalnog programa edukacije djece u području civilne zaštite u osnovnim školama, koji provodi Služba civilne zaštite Bjelovar, a kojoj mi ustrojstveno pripadamo, kažu iz Županijskog centra 112 Bjelovar.

Preko 500 mališana upoznato s radom Centra

Dodaju i to da su u sklopu obilježavanja Dana europskog broja 112 proveli niz edukativnih aktivnosti za djecu na području Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Interaktivna predavanja/ Foto: ŽC 112 Bjelovar
Interaktivna predavanja/ Foto: ŽC 112 Bjelovar
Edukacija su rađene u suradnji s vatrogascima/ Foto: ŽC 112 Bjelovar
Edukacija su rađene u suradnji s vatrogascima/ Foto: ŽC 112 Bjelovar

- Od 31. siječnja do 12. veljače 2024., u suradnji s vatrogascima, održano je deset predavanja u osnovnim školama i vrtiću te je organiziran posjet učenika III. osnovne škole Bjelovar Županijskom centru 112. Edukacijama je nazočilo više od 500 djece raznih uzrasta kojima je na slikovit način i kroz šarolike animacije predstavljena uloga i važnost europskog broja 112. Interaktivnim i praktičnim primjerom upućivanja poziva prema broju 112 najmlađi su naučili kako na ispravan način pozivati hitne službe kako bi se nekome najbrže i najučinkovitije pomoglo. Prilikom posjeta Županijskom centru 112 Bjelovar pružen im je i uvid u radnu svakodnevicu te su kroz kviz znanja dodatno osvijestila važnost ovog sustava. Ova inicijativa, koju su organizirali djelatnici Službe civilne zaštite Bjelovar, doprinijela je jačanju svijesti o potrebi pravovremenog reagiranja u hitnim situacijama, a djeci su prilikom zajedničkog druženja podijeljeni i prigodni darovi, zaključili su iz Županijskog centra 112. 

Posjet učenika III. O.Š. Bjelovar Županijskog centru 112 Bjelovar/ Foto: ŽC 112 Bjelovar
Posjet učenika III. O.Š. Bjelovar Županijskog centru 112 Bjelovar/ Foto: ŽC 112 Bjelovar
Foto: ŽC 112 Bjelovar
Foto: ŽC 112 Bjelovar
Foto: ŽC 112 Bjelovar
Foto: ŽC 112 Bjelovar
Foto: ŽC 112 Bjelovar
Foto: ŽC 112 Bjelovar
Foto: ŽC 112 Bjelovar
Foto: ŽC 112 Bjelovar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!