Fotografija: U ponedjeljak kreće sakupljanje biootpada na području Bjelovara/Foto: Komunalac Bjelovar, MojPortal
Galerija
U ponedjeljak kreće sakupljanje biootpada na području Bjelovara/Foto: Komunalac Bjelovar, MojPortal

U Bjelovaru kreće odvoz biootpada. Evo što se smije, a što ne stavljati u smeđu kantu

Spremnici moraju biti na ulici od 6 sati u ljetnom periodu, tj. od 1. lipnja do 30. rujna. Te od 7 sati u zimskom periodu od 1. listopada do 31. svibnjaBJELOVAR – Od sljedećeg ponedjeljka, 8. siječnja, Komunalac d.o.o. Bjelovar kreće s odvozom odvojeno sakupljenog biorazgradivog otpada iz kućanstva i okućnica iz smeđih spremnika za biorazgradivi otpad.

Tim su povodom kreirali edukativan video kako bi građanima dodatno olakšali što smije, a što ne smije ići u smeđe spremnike.

Isto tako, mole sugrađane da smeđe spremnike koriste isključivo za odlaganje biorazgradivog otpada BEZ VREĆICA ili bilo kakve druge ambalaže.

Termini odvoza

- Biorazgradivi otpad treba odlagati direktno u spremnik, na način da se ukloni ambalaža. Posebno valja pripaziti da se ne odlažu plastične vrećice, jednokratno posuđe i ostala ambalaža te opasne kemikalije i deterdženti. Smeđe spremnike treba iznijeti na javnu površinu pored spremnika za miješani komunalni otpad. Biorazgradivi otpad skupljati će se DVA PUTA MJESEČNO, počevši od 08.01.2024. godine, pojašnjavaju u bjelovarskom Komunalcu.

Napominju da se smeđi spremnik iznosi istoga dana kada i zeleni za miješani komunalni otpad.

Smeđe kante trebaju se iznijeti kada i zelene/Foto: Martina Čapo
Smeđe kante trebaju se iznijeti kada i zelene/Foto: Martina Čapo

Inače, za biorazgradivi otpad koristit će se posebno vozilo. Spremnici moraju biti na ulici od 6 sati u ljetnom periodu, tj. od 1. lipnja do 30. rujna. Te od 7 sati u zimskom periodu od 1. listopada do 31. svibnja.

ŠTO ODLOŽITI U SMEĐI SPREMNIK?

KUHINJSKI OTPAD: Ostaci voća i povrća, ljuske jaja, talog kave, listovi salate, kelja, kupusa, blitve…

VRTNI I ZELENI OTPAD: Uvelo lišće, granje, otkos trave, živica, grmlje, zemlja iz lončanica, ostavci voća i povrća…

MALE KOLIČINE OSTALOG BIOOTPADA: Kora drveta, piljevina, iverje, borove iglice, dlake, vrećice čaja, ostaci kruha i peciva…

ŠTO NIKAD NE STAVLJATI U SMEĐI SPREMNIK?

TEKUĆI OSTACI KUHANE HRANE, MESO, RIBA, KOSTI, KOŽA, MLIJEČNI PROIZVODI, ULJA I MASTI, PEPEO, AMBALAŽA, GUMA, OPASNI OTPAD, OBOJENI I LAKIRANI DRVENI OTPAD, BIOOTPAD KOJI JE BIO U DODIRU S NAFTOM, BENZINOM, ULJNIM I ZAŠTITNIM BOJAMA I PESTICIDIMA, ŽIVOTINJSKI IZMET I PIJESAK ZA ŽIVOTINJE.

Za dodatne informacije obratite se na telefon 043 622 117 ili posjetite Internet stranicu Komunalca Bjelovar.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!