Fotografija: Načelnik Nove Rače, Darko Knežić vjeruje da nakon ovog sporazuma Općina više neće dobivati penale od Fonda zbog odlaganja prevelike količine otpada/Foto: Martina Čapo
Galerija
Načelnik Nove Rače, Darko Knežić vjeruje da nakon ovog sporazuma Općina više neće dobivati penale od Fonda zbog odlaganja prevelike količine otpada/Foto: Martina Čapo

U bjelovarskom reciklažnom dvorištu svoj će otpad zbrinjavati Veliko Trojstvo i Nova Rača

"Pozdravljam odluke načelnika da surađuju s nama. Tko god želi doći, dobrodošao je. Bjelovarčani ne trebaju strahovati, raspolažemo ogromnim kapacitetima", pojasnio je HrebakBJELOVAR – Općine Nova Rača i Veliko Trojstvo dogovorile su s Gradom Bjelovarom, odnosno njezinom tvrtkom Komunalac korištenje reciklažnog dvorišta u Bjelovaru. Tim dogovorom stanovnici spomenutih općina dobili su mogućnost u bjelovarsko reciklažno dvorište besplatno predati različite vrste otpada poput papira, kartona, metala, stakla, plastike, tekstila i slično.

Dodajmo, ovakav sporazum postignut je prije dvije godine s općinom Rovišće.

Višestruke prednosti

Na današnjoj konferenciji za medije koja je održana upravo na prostoru odlagališta otpada „Doline“ rečeno je koje su prednosti ovakve suradnje.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Nalazimo se na mjestu u koje se u protekle dvije godine ulagalo ili još uvijek ulaže preko 200 milijuna kuna. Imamo proširenje odlagališta Doline koje košta oko šest milijuna kuna i koje će nam omogućiti da sljedećih 20 godina bez problema odlažemo otpad, ali i 60 milijuna kuna vrijednu sortirnicu i kompostanu. Isto tako, uspostavljamo novu suradnju s našim općinama. Naš Komunalac zbrinjava otpad u naših okolnih osam općina. Sve naše općine po zakonu moraju imati reciklažno dvorište na koje zbrinjavaju otpad, a ovo naše reciklažno dvorište iza mojih leđa koštalo je 6 i pol milijuna kuna. To je drugo reciklažno dvorište, jer jedno imamo u gradu. Time ispunjavamo uvjete da prema broju stanovnika imamo dovoljno reciklažnih dvorišta, pojasnio je gradonačelnik Hrebak naglasivši kako je s načelnicima Kutanjcem i Knežićem postignut sporazum o suradnji. U najavi je jednaka takva suradnja i s općinom Velika Pisanica.

- Općine moraju ispoštivati zakon, a mi imamo ogromne kapacitete koje moramo iskoristiti. Zato ne vidim zašto ne bi ljudima s kojima gradimo cijeli ovaj sustav omogućili da recikliraju svoj otpad kod nas. Nema potrebe da ulažu silne milijune. S druge strane, njihovi financijski kapaciteti su vrlo ograničeni, pojašnjava Hrebak koji dodaje kako je Grad Bjelovar s Komunalcem po pitanju gospodarenja otpada odradio odličan posao.

I ostali su dobrodošli

- U narednih godinu dana uložit ćemo 100 milijuna kuna, već se gradi jedan od najmodernijih sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Pozdravljam stoga, odluke načelnika da surađuju s nama i na ovom planu, zaključio je Hrebak dodavši kako Bjelovarčani ne trebaju strahovati zbog ove odluke.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Tko god želi doći, dobrodošao je. Predviđam kako će se u nekoj budućnosti barem 70 posto otpada vratiti u proizvodnju. Kad sve to spojimo, možemo biti zadovoljni, zaključio je Hrebak.

Predsjednik Uprave Komunalca Ivan Ivančić kazao je kako zasad s tri općine imaju zaključene ugovore.

- One frakcije koje imaju tržišnu cijenu preuzimamo bez naknade, međutim one količine otpada za koje mi plaćamo zbrinjavanje u daljnjem sustavu, tu će biti naplaćena naknada, pojasnio je Ivančić dodavši kako količina prikupljanja razvrstanog otpada raste.

Nema više penala i divljih odlagališta

- Prošle godine, sa zadovoljstvom mogu reći, prikupljeno je 1700 tona različitih frakcija, među kojima je preko 1000 tona papira. Reciklira se oko 14.5 posto ukupnog mješovitog otpada. Cilj nam je dostići 50 posto, a uz gradnju sortirnice i kompostane, to itekako možemo postići, zaključio je Ivančić.

Načelnik Velikog Trojstva Marko Kutanjac izrazio je zadovoljstvo novom suradnjom.

- Riješili smo dugogodišnji problem, imao alternativu gdje reciklirati otpad. Bitno je što ne moramo investirati, ne moramo ulagati svoja sredstva. Ovo je realno rješenje, istaknuo je Kutanjac.

S njim se složio i Darko Knežić, načelnik Općine Nova Rača.

- Vjerujem da više nećemo dobivati penale od Fonda za zaštitu okoliša jer predajemo više otpada nego što smijemo. Ti iznosi su se penjali i do 25 tisuća kuna. Mora se probuditi svijest kod ljudi, oni moraju znati kuda s otpadom. Ne smijemo više dozvoliti divlja odlagališta u prirodi. Ovim sporazumom puno toga ćemo postići, uvjeren je Knežić.

- Zahvaljujem se ovim putem Komunalcu koji nam je pomogao i kod prijave na natječaj za dobivanje kanti za odvojeno prikupljanje otpada. Planiramo se javiti i za nabavku kontejnera, poručio je Knežić.