Fotografija: Litva je poznata po velikom broju križeva/Foto: BBŽ
Galerija
Litva je poznata po velikom broju križeva/Foto: BBŽ

U bjelovarskom Muzeju otvorena izložba o tradiciji i umijeću izrade križeva u Litvi

Otvorenju je prisustvovala zamjenica župana Marija Jungić koja je o izlošcima razgovarala s litavskom veleposlanicom, Nj. E. Jurate Raguckiene. Zbog brojnosti križeva Litva je dobila epitet „zemlje križeva“BJELOVAR - Uz Međunarodni dan muzeja u bjelovarskom je Gradskom muzeju otvorena izložba „Litva radosti i tuge: tradicija i umijeće izrade križeva“. Izložene su skulpture te fotografije križeva koji su na UNESCO-ovu popisu nematerijalne kulturne baštine. Otvorenju je prisustvovala zamjenica župana Marija Jungić koja je o izlošcima razgovarala s litavskom veleposlanicom u RH, Nj. E. Jurate Raguckiene, javljaju iz BBŽ.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

- Život Litavaca je usko vezan uz križeve i njihovu simboliku. U cijelom svijetu križ je simbol patnje i vjere. Tako je i u Litvi, gdje je križ i simbol nacionalnog identiteta i borbe za slobodu. Svaki križ je u Litvi postavljen s razlogom i ima svoju priču, bilo da je riječ o zaštiti kuće ili sela i njegovih stanovnika. Postavljali su se na poljima, na udaljenim mjestima gdje se vjerovalo da će križ pomoći u zaštiti – istaknula je veleposlanica Raguckiene dodajući da je zbog brojnosti križeva Litva i dobila epitet „zemlje križeva“.

Litva tuguje s Ukrajinom

Dotaknula se i rata u Ukrajini. Kazala je da je Litva danas tužna i da zajedno tuguje s Ukrajincima, s bliskim narodom. Zaželjela je da križevi s izložbe, ali i oni  u Litvi štite i Ukrajinu te da ni u Litvi, a ni u Hrvatskoj križevi ne budu postavljani zbog tuge, nego da budu simboli nade, vjere i dobrote.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Voditelj Etnološkog odjela Gradskog muzeja, viši kustos Tomislav Matić istaknuo je, među ostalim, kako je Litva jedina od baltičkih zemalja gdje su 80 posto stanovništva rimokatolici. Kazao je kako je u toj zemlji bilo mnogo bogobojaznih izrađivača, samoukih umjetnika, koji su izradili prava mala remek djela.

Izložba je otvorena do 8. lipnja 2022, piše BBŽ.