Fotografija: U bjelovarskoj bolnici smanjene su zalihe krvi, pa posljedično i broj operacija/Foto: Crveni križ Bjelovar, MojPortal
Galerija
U bjelovarskoj bolnici smanjene su zalihe krvi, pa posljedično i broj operacija/Foto: Crveni križ Bjelovar, MojPortal

U bjelovarskoj bolnici operacije se vrše smanjenim intenzitetom: "Kratki smo sa zalihama krvi"

"Jučer smo odrađivali samo hitne operacije, a danas već radimo i ostale. Ne punom parom, no nisu skroz obustavljene. Dobili smo određenu zalihu krvi pa je situacija bolja", pojašnjava ravnateljicaBJELOVAR - U Općoj bolnici "Dr. Anđelko Višić" Bjelovar jučer su bili obustavljeni svi operacijski zahvati koji nisu bili hitni. Razlog tome su, potvrdila nam je ravnateljica Sanela Grbaš Bratković, smanjene zalihe krvi.

Danas je situacija, otkriva nam, već bolja.

- Jučer smo odrađivali samo hitne operacije, a danas već radimo i ostale planirane zahvate. Ne njih previše i ne punom parom, no nisu skroz obustavljene. Jučer smo iz Zagreba dobili određene zalihe pa je situacija bolja, pojašnjava ravnateljica.

Zalihe putuju na Jadran

Inače, ovakva situacija već se znala i ranije dogoditi, a naročito u ljetnim mjesecima kada zalihe krvi većinom putuju na Jadran gdje zbog turističke sezone boravi znatno više ljudi i gdje su, pojašnjava Grbaš Bratković, sada potrebe veće nego u ostalim mjesecima u godini.

Sanela Grbaš Bratković/ Foto: Deni Marčinković
Sanela Grbaš Bratković/ Foto: Deni Marčinković

- Mi svu krv dobivamo iz Zagreba, bez obzira na naše donore iz Bjelovara i okolice. Krovni Zavod za transfuziju ju raspoređuje,  kaže Grbaš Bratković.

Zalihe su smanjene možda i zbog toga što su dobrovoljni darivatelji krvi također na godišnjim odmorima, možda ne borave u svojim gradovima i ne odazivaju se na akcije toliko često kao u ostalim periodima u godini. 

Hitne operacije nisu upitne

U svakom slučaju, ravnateljica bjelovarske bolnice umiruje javnost i tvrdi kako nijedna hitna operacija neće biti odgođena.

- To nikada neće biti upitno. Krv se za takve slučajeve čuva, preko nekih granica nikada ne idemo, kaže ravnateljica.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!