Fotografija: Večeras Bjelovarčane čeka pravi spektakl/Foto: CUK; Goran Sebelic/CROPIX; Vojko Basic/CROPIX, Zeljko Puhovski/CROPIX
Galerija
Večeras Bjelovarčane čeka pravi spektakl/Foto: CUK; Goran Sebelic/CROPIX; Vojko Basic/CROPIX, Zeljko Puhovski/CROPIX

U Bjelovar stiže Ansambl LADO: „Dio glazbeno-scenskog spektakla je i Filip Martinić iz Garešnice“

„Ugostiti ovakav scenski program u Bjelovaru izrazita je čast, ali i jedinstvena prilika bjelovarskoj publici premijerno predstaviti vrhunski glazbeno-plesni program“, kaže HrpaloBJELOVAR – Bjelovarski CUK i Ansambl Lado premijerno u Bjelovaru danas prikazuju scensko-glazbeni program „Lado(m) po svijetu“

Ansambl LADO kreće s izvođenjem svog premijernog programa Ladom po svijetu, a ovaj spektakularan program odraz je otvorenosti Ansambla LADO inovativnim i različitim umjetničkim, glazbenim i plesnim, formama.

Program je nastao u suradnji s autorima koji su inspiraciju pronašli u tradicijskoj glazbi i plesovima drugih zemalja i naroda, a organizator ovog jedinstvenog programa je Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar. Bjelovarska publika će program Ladom po svijetu premijerno imati prilike vidjeti danas, 5. srpnja u Domu kulture s početkom u 20:00 sati.


Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX
Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX

Foto: Goran Sebelic/CROPIX
Foto: Goran Sebelic/CROPIX

Ladom po svijetu donosi napjeve iz poznatog ciklusa Pjesme naroda Europe, ali i nove koreografije, plesna i glazbena djela nastala za potrebe ovog posebnog programa.

Dvije hrvatske, publici omiljene koreografije

-Program donosi neke koreografske klasike koje je Ansambl LADO posljednji put izvodio krajem 80-ih godina 20. stoljeća. LADO tako svojoj vjernoj publici donosi obnovljene koreografije Pod goro to Kaninovo – rezijanski plesi i Osogovka. Uz spomenute koreografije, premijerno će biti izvedena i tri plesno- glazbena djela čije autorstvo potpisuje koreografkinja Tina Vrtar Stipić, skladatelj Krešimir Seletković i kostimografkinja Martina Ptičar. Riječ je o atraktivnim koreografijama karakternih plesova, podvrstom klasičnog baleta, a koji svoje korijene vuku iz narodnih plesova, nadahnute talijanskim, španjolskim i mađarskim folklorom. U sklopu ovog programa LADO će izvesti i dvije hrvatske, publici omiljene koreografije, kažu iz CUK-a.


Foto: Vojko Basic/CROPIX
 
Foto: Vojko Basic/CROPIX  

-Uzevši u obzir specifičnosti te osobito plesne i glazbene stilske karakteristike tradicijskih umjetnosti koje nisu dio naše, hrvatske kulturne baštine, Lado će ponešto drugačijim programom, opetovano i na zajedničku radost publike i izvođača, pokazati velike izvedbene mogućnosti, svestranost i talent naših umjetnika, izjavio je umjetnički voditelj Ansambla LADO, Krunoslav Šokac.

Pomna organizacija

Ravnateljica bjelovarskog CUK-a Ivana Hrpalo ističe kako je suradnja na organizaciji te gostovanju Ansambla Lado pripremana posljednjih par mjeseci te da je ugostiti ovakav scenski program u Bjelovaru izrazita čast, ali i jedinstvena prilika bjelovarskoj publici premijerno predstaviti vrhunski glazbeno-plesni program u čijoj produkciji su sudjelovali najpoznatiji hrvatski etnokoreolozi i koreografi, etnomuzikolozi, glazbeni aranžeri i folkloristi nadahnuti pučkim glazbenim stvaralaštvom.

Sve informacije o prodaji ulaznica zainteresirani mogu potražiti na FB, IG i WEB stranici CUK-a, putem maila cuk@cuk.hr ili na 043/241-298.

Gareščanin Filip Martinić dio je Ansambla Lado/Foto: CUK
Gareščanin Filip Martinić dio je Ansambla Lado/Foto: CUK

Dodajmo, član ansambla je i Gareščanin Filip Martinić, ujedno zaštitno lice kampanje na plakatima.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!