Fotografija: Ovako će izgledati novi Regionalni centar kompetentnosti u Bjelovaru/Foto: BBŽ
Galerija
Ovako će izgledati novi Regionalni centar kompetentnosti u Bjelovaru/Foto: BBŽ

"Nigdje ne idemo. Dapače, u Bjelovar će dolaziti ljudi iz cijele Hrvatske učiti i liječiti se"

Natječaj za odabir izvođača radova na dogradnji Medicinske škole Bjelovar u okviru projekta Regionalnog centra kompetentnosti trebao bi biti raspisan 1. veljačeS prvim danom veljače trebao bi biti raspisan natječaj za odabir izvođača radova na projektu dogradnje Medicinske škole Bjelovar. Trenutno je u tijeku savjetovanje, a natječaj bi trebao trajati do 24. veljače, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za novinare. Početak radova očekuje se u svibnju ove godine, a dogradnja bi trebala bi biti gotova do kraja 2022. godine.

Podsjetimo, dogradnja škole dio je projekta izgradnje Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu Medicinske škole Bjelovar. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi više od 62 milijuna kuna, a prvi dio projekta, odnosno dogradnja škole vrijedna je više od 33 milijuna kuna, od kojih je 30 milijuna osigurano iz europskih fondova. 

Medicinska škola u Bjelovaru/Foto:Deni Marčinković
Medicinska škola u Bjelovaru/Foto:Deni Marčinković

- Ovo je dirljiv trenutak za sve nas jer nakon tri godine nevidljivog rada na ovom projektu, konačno će se pomaci vidjeti. Svi zaposlenici naše škole vesele se novom prostoru, kao i novoj opremi što će uvelike olakšati rad učenicima i profesorima. Regionalni centar kompetentnosti veliko je bogatstvo za Medicinsku školu Bjelovar, ali i za cijelu našu županiju. Vjerujem da će Centar postati naširoko priznato mjesto edukacije u sektoru zdravstva, rekla je ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana Balenović te dodala da se zahvaljuje svima koji sudjeluju u provedbi i realizaciji projekta. 

Ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana<br />
Balenović/Foto:Deni Marčinković
Ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana
Balenović/Foto:Deni Marčinković

Dogradnjom Medicinska škola dobit će dvije tisuće četvornih metara novog prostora u kojem će biti smješteno osam kabineta, od kojih dio čini simulacijski centar, dva laboratorija, dvije specijalizirane učionice, opća učionica kabineti za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije. 

- Prostor koji će se dograditi bit će dovoljno odmaknut od postojeće škole, a povezan je mostom na razini prvog kata. Dograđeni prostor uz prizemlje imat će i dvije gornje etaže, a koncipiran je kao zgrada nulte energije, odnosno s minimalnom potrošnjom. Zgrada će biti opremljena sa svim uređajima za grijanje i hlađenje, kao i s liftovima, a također bit će povezana i s protupožarnim sustavima, rekao je projektant Marijan Gezi.

Glavni projektant Marijan Gezi/Foto:Deni Marčinković
Glavni projektant Marijan Gezi/Foto:Deni Marčinković

Treba reći da će se dograđeni dio škole nalaziti na platou ispred postojećeg objekta. Također, u sklopu prvog dijela projekta za samu gradnju novog objekta bit će utrošeno nešto manje od 20 milijuna kuna, dok će se preostalih 14 milijuna kuna uložiti u opremanje Regionalnog centra kompetentnosti.

Dograđeni prostor uz prizemlje imat će i dvije gornje etaže, a koncipiran je kao zgrada nulte energije, odnosno s minimalnom potrošnjom/Foto: BBŽ
Dograđeni prostor uz prizemlje imat će i dvije gornje etaže, a koncipiran je kao zgrada nulte energije, odnosno s minimalnom potrošnjom/Foto: BBŽ

- Prije nekoliko godina imali smo situaciju u kojoj je predloženo da se naša Opća bolnica Bjelovar priključi Općoj bolnici Virovitica, a ja se nadam da se to više nikada neće ponoviti. Gradnjom nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, činjenicom da imamo visoko školstvo vezano za zdravstvo te izgradnjom Regionalnog centra kompetentnosti ne samo da mi nećemo nigdje otići, već će drugi dolaziti kod nas učiti i liječiti se uz najviši stupanj zdravstvene zaštite. Ovaj projekt vezan je za nekoliko županija. Također, imamo preko 20 partnera, od središnje Hrvatske sve do Slavonije. Regionalni centar kompetentnosti služit će višoj razini znanja učenicima, studentima, ali za odrasle osobe koje žele cjeloživotno obrazovanje, rekao je župan Damir Bajs.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs na tiskovnoj konferenciji/Foto:Deni Marčinković
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs na tiskovnoj konferenciji/Foto:Deni Marčinković

Po završetku oba projekta Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar postat će centar zdravstvenog obrazovanja u ovom dijelu Hrvatske, poručuju iz Bjelovarsko-bilogorske županije te dodaju da će naglasak biti na poticanju izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.